Alla inlägg under juni 2015

Av bockeriorat - 13 juni 2015 08:38


 Istvillingar - S.K Tremayne


Kirstie och Lydia är identiska tvillingar som är väldigt tighta som vänner. De leker alltid med varandra, har ett eget tvillingspråk och har en egen typ av humor som ingen annan riktigt förstår.

Deras föräldrar, Angus och Sarah lever ett lyckligt liv. Han arbetar som arkitekt och hon  är journalist, men arbetar inte längre utan är hemma med sina 6-åriga tvillingar. Trots att tvillingarna är väldigt lika varandra till det yttre är de olika som personligheter och den enda som riktigt kan skilja tvillingarna åt tvärsäkert är familjens hund Beanie.


När Lydia ramlar ned från balkongen hemma hos sin mormor och morfar och dör,blir såklart inte livet sig likt för familjen längre. Föräldrarna förebrår sig själva och varandra, pappan börjar söka tröst i alkoholen och Kristi blir väldigt ensam och osäker på hur hon ska bete sig i sociala sammanhang. Att gå från att alltid ha haft en nära, identisk vän till att vara helt ensam utan jämnåriga kamrater gör sorgen ännu svårare.


Familjen bestämmer sig för att börja om från början. De lämnar sitt liv i London och bosätter sig på en enskild ö i Hebriderna i Skottland. Det blir dock inte så lyckligt som familjen hade hoppats. Rätt var det är börjar Kirstie fråga varför alla bara kallar henne Kirstie när hon egentligen heter Lydia. Och när Sarah börjar fundera på vad det kan ha flugit i dottern börjar hon fundera om det har skett ett fruktansvärt misstag när de begravde Lydia. Och sakta men säkert börjar det krypa fram fler och fler obehagliga detaljer och omständigheter kring dotterns dödsfall.


Det här är en obehaglig roman som har kategoriserats som spänningsroman. Själva intrigen, miljön och stämningen är obehaglig och det blir värre och värre ju längre man lyssnar. Det känns lite som en grekisk tragedi. Jag tycker att det var spännande och jag att som på nålar och ville hela tiden ha förklaringen på vad som var som hade hänt egentligen. Men jag tycker att romanen är lite för lång och utdragen. Vissa saker sidospår känns lite onödiga. Antingen skulle författaren ha uteslutit dem helt eller så skulle han ha skruvat dem mer och gjort de mer viktiga för intrigen.


Som en kort sammanfattning skulle jag kunna säga: En helt ok, spännande och läskig läsupplevelse.


Uppläsare: Marie Richardsson. Hon läser som vanligt mycket bra. Det enda jag skulle kunna klaga på är att hon sjunger fel melodi till "Tänk om jag hade en liten, liten apa."


Lyssna på; storytel, adlibris eller bokus.


Läs på: adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 9 juni 2015 19:37

 

Jag är Zlatan - Zlatan Ibrahimovic berättar för David Lagercrantz

 


En av Sveriges mest berömda personer måste vara Zlatan Ibrahimovic som har spelat fotboll i en mängd olika europeiska fotbollsklubbar och som vunnit titlar, toppat skytteligor och löneligor, berättar i sin biografi om sin uppväxt och sitt liv, både före och efter genombrottet med Malmö FF.


Jantelagen har länge genomsyrat människorna och mentaliteten här i Sverige- du ska inte tro att du är någon, inte bättre än andra. Det är ingenting som plågar Zlatan Ibrahimovic, vilket kanske kan te sig kaxigt ibland, men ibland kan det även upplevas befriande. Zlatan är inte någon som man tror har några bekymmer eller som tvivlar på sin egen förvåga eller talang. Men här berättar han om att orsaken till detta till stor del grundar sig i uppväxten och önskan om att bevisa att man faktiskt är någon, att ge igen och ta revansch på de som tvivlat eller tyckt att han inte var någon speciell.


Zlatan Ibrahimovic är, som många av oss redan vet, uppvuxen i Rosengård och där föräldrarna redan tidigt skilt sig och flyttat till olika lägenheter. Mamman var städerska och slet mycket för att försörja Zlatan och hans syster Sanela och även äldre halvsystrar. Pappan var fastighetsskötare och umgicks med sina barn på helgerna och bjöd på hamburgare och mjukglass. Han hade även alkoholproblem.

Det var ofta struligt i hemmen och det var bråk om droger, struliga situationer och ofta fanns det inte mycket mat att äta i kylskåpet.


Ofta har han fått vara underdog- den strulige ungen som de "finare" föräldrarna skrev på listor för att bli av med i fotbollslagen, killen med kläder som inte passar in och förortskillen som inte har haft samma uppväxt och möjligheter som lagkamraterna i Malmö FF. Jag kan tänka mig att det har varit skönt att bevisa för alla dessa tvivlare och "nej-sägare" att man trots allt kan bli världens bäste fotbollsspelare.


Långa partier i boken beskriver matcher och även jag,som inte är ett dugg intresserad av fotboll, tycker att det är riktigt spännande. 


Det var intressant att läsa om att Zlatan har fått kämpa så mycket även efter att proffskarriären kommit igång har fått brottats rätt rejält med ilskna supportrar, gräl med fotbollscoacher och fighter för att få bli såld till det rätta laget innan transferfönstret stängts. Jag har nog trott att hans karriär har gått från klarhet till klarhet och att förluster och skador har varit de största svårigheterna.


Zlatan berättar om hur han träffar Helena, hur han tas emot som nybliven pappa av hemmafansen, landslagsspelet, förhållandet med agenten Mino Raiola, sin "internetdate", hur han jagas av papparazzi och fans samt hur han behandlats av media.


Mycket av det som han tar upp känner man ju igen från tidningar och löpsedlar, men i övrigt har Zlatan varit ganska privat och hemlig av sig. Därför är det riktigt spännande att få höra hur hans liv har varit såväl i det privata som i rampljuset som fotbollsspelare.


Uppläsare: Jonas Malmsjö, som gör ett bra jobb. Jag blir lite full i skratt när jag hör vissa av uttrycken: Absolut, värsta fega killen osv. Det hörs att det är Zlatan själv som berättar!

Lyssna och fascineras av Zlatans berättelse!


Lyssna på storytel, Adlibris eller Bokus

Läs på: Adlibris eller Bokus

Av bockeriorat - 7 juni 2015 19:43




 

Barn av sin stad - Per Anders Fogelström

Del 2 i Fogelströms Stadsserien.


I den första delen i romanserien, Mina drömmars stad, är Henning och Lotten huvudpersonerna. I denna roman får vi följa deras barn, vänner och bekanta på Söder i Stockholm vid det förr-förra sekelskiftet. 


August, den äldsta sonen adopterades bort till det rika paret Bodin och fick därmed en helt annan chans att få ett gott liv än sina syskon. Dock får han brottas med känslan av att inte passa in någonstans helt och hållet. Han accepteras inte riktigt någonstans längre.


Emelie är dottern som får ta det största ansvaret för att ta hand om sina syskon och se till att de har det bra. Hon får arbeta och slita och gör ett bra arbete såväl på hemmaplan som på sitt arbete på kartongfabriken.


Gertrud blir gravid med Tummens son Rudlof, som även Emelie var intresserad av. Hon lämnar söder för en modernare lägenhet tillsammans med Rudolf.


Olof, minstingen är klen och inte lika arbetsför som sina övriga syskon. Han har en talang och lust att måla och rita, men familjen och framförallt Emelie är mycket orolig över om han ska kunna försörja sig som konstnär eller inte.


Den här romanen utspelas i slutet av 1800-talet och precis i början av 1900-talet. Arbetarnas villkor var hemska; de fick arbeta långa timmar med låga löner och bo och leva i vad vi idag skulle kalla misär. Familjer på tio personer fick bo i ett skyffe i ett rum och kök eller i arbetarbaracker tillsammans med smuts, löss och en mängd andra personer.

Det var ont om mat och alldeles för många arbetare till de få tjänster som fanns. 

Det var inte ovanligt att många byggarbetare blev lovade lön i efterskott, när deras byggen var klara. Men då gick byggföretagen i konkurs, så att de skulle slippa betala ut löner. Sedan återuppstod dessa företag på ett eller annat sätt igen, för att upprepa detta om och om igen.


IHär får vi höra om hur i det stora missnöjet bland arbetarklassen gör så att män som  August Palm och Hjalmar Branting börjar kämpa för att arbetarna skulle få det bättre. Det var dock svårt eftersom arbetarna inte hade rösträtt. För att få rösta behövde man ha en hög inkomst eller förmögenhet, vilket inte arbetarna hade. Många stödde och trodde att arbetarrörelsen skulle kunna hjälpa dem, men blev väldigt besvikna när det beslutades att de skulle kämpa utan våld. Många arbetare tyckte att det gick för långsamt framåt och misströstade.


Den här romanen blandar historiska händelser, exempelvis hur riksdagshuset byggs och hur tunnelbanebygget framskrider med hur livet för Henning och Lottens nära och kära utvecklas och vad som händer i deras liv. 

Tempot i boken är ganska långsamt om man jämför med dagens litteratur som jag har lyssnat på nyligen, men jag tycker att det är behagligt och skönt. Språket är fenomenalt! Fogelström hittar de exakta orden och beskrivningarna så att man verkligen förstår hur trångt, smutsigt och illaluktande det var på söder i Stockholm under den här tiden.

Många beskrivningar är direkt obehagliga, bland annat en scen där det skildras hur grisar slaktas och detta tack vare den otroliga detaljbeskrivningen i händelsen.

Det är häftigt att få ge sig in på en tidsresa på det här viset! Jag rekommenderar alla att lyssna på/ läsa den här boken. Börja dock med Mina drömmars stad. Jag ser fram emot att lyssna på nästa del i serien.


Uppläsare är Helge Skoog som är bra som vanligt. Dock blir jag lite irriterad på att han efter halva boken ändrar betoning på namnet Artur. Varför?



Av bockeriorat - 1 juni 2015 17:52


Sjung tills du stupar - Tommy Körberg berättar för  Claes Ekman

 


En av mina absoluta favoritsångare, Tommy Körberg, är inte enbart känd för sitt musicerande och sina framgångar. Många löpsedlar har kryddats med skandaler där Tommy Körberg har figurerat. Det har handlat om kvinnor, fängelsestraff och fyllekörning.


Körberg lämnades bort till en fosterfamilj som nyfödd, eftersom att hans mamma som bara var 18 år inte kunde ta hand om honom. Dock fick han efter två år komma tillbaka för att då bo tillsammans med sin biologiska mormor.

Trots att han inte har några minnen av detta säger han att vetskapen om att ha blivit bortvald präglat honom mycket. 


Han fick småningom flytta till sin mamma och hennes nya man och sedan flyttade han runt en hel del med henne och de olika männen som hon hade förhållanden med. 


Körberg började väldigt tidigt att sjunga, kanske inte så konstigt eftersom hans mamma arbetade med att sjunga på Nalen. Faktiskt var Tommy Körberg bara 21 år när han vann melodifestivalen med Judy min vän.


Tommy Körberg berättar själv om sitt liv och här skyr han inte att ta upp varken om sina framgångar eller de skandaler som han har varit involverad i. 

Om samarbetet med Hasse och Tage, musikalrollen i Chess, samarbetet med BAO, inspelningen av stjärnorna på slottet och den andra segern i Melodifestivalen tas upp. Körberg berättar också om förhållandet till Anki Lidén och hur han svek henne och sonen Anton i samband med skilsmässan och hur förhållandena med hans andra kvinnor är och har varit.


Jag gillade den här självbiografin, det är mycket spännande att ta del av en så känd och begåvad man och som jag har beundrat länge. Det är många som har åsikter om Tommy Körberg och många är säkert sanna. Men är man så jäkla begåvad som honom och blir så hyllad och rosad är det kanske inte konstigt att man kanske uppfattas som lite överlägsen? 

Det skulle vara roligt att höra från andra i branschen som har jobbat med honom och kan berätta om han har några divalater. Själv berättar han om att han inte gillar att repetera och göra omtagningar. Det kanske inte är det lättaste att arbeta kring honom som ljudtekniker eller regissör till exempel.


Gillar du Tommy Körberg rekommenderar jag dig att lyssna på den här boken! Den är intressant och lättlyssnad och lätt att följa med i.



Lyssna på storytel eller bokus


Läs på: Adlibris, bokus

Ovido - Quiz & Flashcards