Direktlänk till inlägg 4 maj 2015

Krigsdagböcker 1939- 1945 - Astrid Lindgren

Av bockeriorat - 4 maj 2015 18:23


Krigsdagböcker 1939-1945 - Astrid Lindgren  


Att lyssna på Astrid Lindgrens beskrivningar av det andra världskrigets händelser är nästan som att lyssna på en oerhört tragisk, blodig och fruktansvärd skildring som helst, det är svårt att ta in att det som skildras verkligen har hänt och det endast för 70 år sedan.  Lindgren själv skriver att  krigshändelserna hon skildrar är svåra för henne att förstå vidden av, hon som bor i det "neutrala" Sverige och inte blir bombad, inte blir ockuperad, inte drabbas hårt av ransoneringen och som inte har en make/ son som kallas in i striden, som så många andra i de europeiska länderna drabbades av. 


Astrid Lindgren skriver tidigt i dagböckerna och gång på gång om att kriget måtte väl ta slut snart och även om sin och familjens oro för att Sverige ska bli indraget i kriget. Hon rapporterar kring de hemska händelserna i kriget och hon upphör aldrig att förfasas över de hemska lidandena eller de stora dödssiffrorna allteftersom kriget pågår.

Ibland infogar hon artiklar som hon klippt ut ur tidningar och som även de blir upplästa (men i en mer "dokumentaktig" ton på uppläsandet än Astrid Lindgrens egna ord. 


Parallellt med krigshändelserna skildras även de mer vardagliga händelserna i familjen Lindgren som bestod av maken Sture och barnen Lasse och Karin. Om hur födelsedagar firas, vilka livsmedel som hon hamstrar och hur hennes författarkarriär tar en början.


Hon arbetar under kriget med ett hemligt krigsuppdrag i brevcensur där man vill skydda information att komma i orätta händer. På grund av detta får hon en helt annan syn på kriget, på grund av dessa direktrapporteringar som ger att hon får personliga skildringar av krigets verdervärdigheter. Själv kallade hon det för "snuskjobbet" och tyckte inte att det var fint att öppna och läsa post som var menade för andras ögon. 


Hennes språk är som alltid och som många, många av oss svenskar är uppvuxna med oerhört fängslande och målande. Och även om det (tyvärr) inte är hon själv som läser in krigsdagböckerna "hör" man ändå hennes personliga språk och uttryck. Och hennes brors dotterdotter, Karin Alvtegen, gör ett mycket bra jobb som inläsare. Till viss del påminner deras röster en del om varandra!


Redan i den här åldern (De tidiga 30-åren) visar Lindgren på att hon månar om människor och direkt tar avstånd från grymhet och våldshandlingar. Hennes enorma styrka att våga säga ifrån när någonting var fel kan vi tydligt läsa om i den här boken. Under hennes senare år blandade hon sig ofta i orättvisor och sa ifrån. I många av hennes barnböcker är kampen för rättvisan ett viktigt tema. 


Det här är en mycket, mycket gripande bok. Det är en sak att läsa i historieböckerna om de olika slagen och händelserna som utgjorde kriget, men att här få höra krigsförloppet och oron hos såväl Astrid som hennes barn blir det mer äkta.

Det är dock väldigt svårt att förstå fullt ut, när man har levt det liv som man har, även om man kan försöka sätta sig in i det Lindgren beskriver i sina dagböcker. Tack och lov, får man väl lägga till.


Jag funderar mycket på hur Lindgren skulle uppfatta vår nu-tid. Hon skulle förfasas över de hemskheter som försiggår ute i världen och även vara oerhört bestört över den främlingsfientlighet som har vuxit fram här i Sverige och på många andra håll i Europa. Att läsa hennes dagböcker är väldigt viktigt med tanke på detta, att inte låta det bli ett ytterligare världskrig där så många oskyldiga drabbas av den oerhörda sorgen och nöden!


Förordet till boken är skriven av Kerstin Ekman, kollega till Lindgren och efterord av Karin Nyman, Astrids dotter. 

Jag rekommenderar verkligen att lyssna på detta gripande dagböcker. Jag funderar till och med på att köpa den "riktiga" boken så att jag får se alla urklipp "på riktigt"


Lyssna på storytel eller adlibris. Läs på adlibris eller bokus





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards