Alla inlägg den 23 maj 2015

Av bockeriorat - 23 maj 2015 18:33

 


Vita spår - Emelie Schepp


Fallet med den mördade chefen för asylfrågor, Hans Juhlén, som löstes i den förra delen, skapade svallvågor under och efter utredningen. Vad som till en början verkade vara en vanlig mordutredning, utvecklades å det grövsta och ledde till att en grupp som sysslade med människosmuggling avslöjades. Detta har i sin tur lett till att polisen i Norrköping ska granskas av rikskrim för att de ska avgöra om de lokala poliserna har skött sitt jobb korrekt. Så när Anders Wester från rikskrim anländer till stationen blir inte Henrik Levin, Mia Julander och deras kollegor överförtjusta. Men Westers närvaro på polisstationen i Norrköping rör om ordentligt i grytan- på fler än ett sätt. 


Jana Berzelius, åklagare i Norrköping, är tillbaka efter de omskakande avslöjandena om sin barndom i den förra boken och detta har gjort att hennes förhållande till sin adoptivfar och tillika föredette riksåklagare Karl Berzelius ännu mer komplicerat och kyligt än tidigare. 


På ett tåg som ska gå mellan Köpenhamn och Stockholm hittas en Thailändsk kvinna avliden. Polisens jobb blir att försöka ta reda på vem hon är och vad hon har för ärende i Sverige. Och var har hennes väninna som var med på tåget tagit vägen?


Återigen verkar det som om mannen som är den ende som känner till Jana Berzelius förflutna har anknytning till fallet. Skulle omvärlden få veta Janas hemligheter kommer hon att förlora allting som hon har arbetat för. Därför måste hon återigen skynda sig för att hitta denne man och göra det innan polisen.


Det här är del två i serien om Jana Berzelius, den första heter Märkta för livet


Precis som den första boken är den här spännande och skriven i ett högt tempo. Precis som i många andra av dagens deckare får man vid sidan om deckargåtan veta mer om utredarnas privatliv. Skillnaden i den här serien är dock att jag tycker att många av personernas privatliv är problematiska och i vissa fall till och med dysfunktionella. Där många författare skapar en mys-pys känsla för att varva den mer otäcka utredningen varvas här istället utredningen med olika typer av äktenskapliga/ singelproblem.


Jag tycker att den här boken är spännande och den fångade mitt intresse, men utan att ha en wow-effekt i sig.

Helt ok underhållning och spänning, men den väcker kanske inte jättemycket tankar och grubblerier.


Kanske har det med att göra med att jag läste den efter den fantastiska Kvinnan i rummet av Jussi Adler Olsen och jämför den lite för mycket med den, eftersom den är färskast i minnet.


Jag kommer dock att lyssna på de efterföljande böckerna i serien. Jag är nyfiken på vad som händer med Jana Berzelius efter den här boken!


Precis som den tidigare Scheppboken är det Katarina Ewerlöf som läser mästerligt! 


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus










Ovido - Quiz & Flashcards