Alla inlägg den 7 juni 2015

Av bockeriorat - 7 juni 2015 19:43




 

Barn av sin stad - Per Anders Fogelström

Del 2 i Fogelströms Stadsserien.


I den första delen i romanserien, Mina drömmars stad, är Henning och Lotten huvudpersonerna. I denna roman får vi följa deras barn, vänner och bekanta på Söder i Stockholm vid det förr-förra sekelskiftet. 


August, den äldsta sonen adopterades bort till det rika paret Bodin och fick därmed en helt annan chans att få ett gott liv än sina syskon. Dock får han brottas med känslan av att inte passa in någonstans helt och hållet. Han accepteras inte riktigt någonstans längre.


Emelie är dottern som får ta det största ansvaret för att ta hand om sina syskon och se till att de har det bra. Hon får arbeta och slita och gör ett bra arbete såväl på hemmaplan som på sitt arbete på kartongfabriken.


Gertrud blir gravid med Tummens son Rudlof, som även Emelie var intresserad av. Hon lämnar söder för en modernare lägenhet tillsammans med Rudolf.


Olof, minstingen är klen och inte lika arbetsför som sina övriga syskon. Han har en talang och lust att måla och rita, men familjen och framförallt Emelie är mycket orolig över om han ska kunna försörja sig som konstnär eller inte.


Den här romanen utspelas i slutet av 1800-talet och precis i början av 1900-talet. Arbetarnas villkor var hemska; de fick arbeta långa timmar med låga löner och bo och leva i vad vi idag skulle kalla misär. Familjer på tio personer fick bo i ett skyffe i ett rum och kök eller i arbetarbaracker tillsammans med smuts, löss och en mängd andra personer.

Det var ont om mat och alldeles för många arbetare till de få tjänster som fanns. 

Det var inte ovanligt att många byggarbetare blev lovade lön i efterskott, när deras byggen var klara. Men då gick byggföretagen i konkurs, så att de skulle slippa betala ut löner. Sedan återuppstod dessa företag på ett eller annat sätt igen, för att upprepa detta om och om igen.


IHär får vi höra om hur i det stora missnöjet bland arbetarklassen gör så att män som  August Palm och Hjalmar Branting börjar kämpa för att arbetarna skulle få det bättre. Det var dock svårt eftersom arbetarna inte hade rösträtt. För att få rösta behövde man ha en hög inkomst eller förmögenhet, vilket inte arbetarna hade. Många stödde och trodde att arbetarrörelsen skulle kunna hjälpa dem, men blev väldigt besvikna när det beslutades att de skulle kämpa utan våld. Många arbetare tyckte att det gick för långsamt framåt och misströstade.


Den här romanen blandar historiska händelser, exempelvis hur riksdagshuset byggs och hur tunnelbanebygget framskrider med hur livet för Henning och Lottens nära och kära utvecklas och vad som händer i deras liv. 

Tempot i boken är ganska långsamt om man jämför med dagens litteratur som jag har lyssnat på nyligen, men jag tycker att det är behagligt och skönt. Språket är fenomenalt! Fogelström hittar de exakta orden och beskrivningarna så att man verkligen förstår hur trångt, smutsigt och illaluktande det var på söder i Stockholm under den här tiden.

Många beskrivningar är direkt obehagliga, bland annat en scen där det skildras hur grisar slaktas och detta tack vare den otroliga detaljbeskrivningen i händelsen.

Det är häftigt att få ge sig in på en tidsresa på det här viset! Jag rekommenderar alla att lyssna på/ läsa den här boken. Börja dock med Mina drömmars stad. Jag ser fram emot att lyssna på nästa del i serien.


Uppläsare är Helge Skoog som är bra som vanligt. Dock blir jag lite irriterad på att han efter halva boken ändrar betoning på namnet Artur. Varför?



Ovido - Quiz & Flashcards