Alla inlägg den 21 juni 2015

Av bockeriorat - 21 juni 2015 08:04

 

Dollar - Lee Child

 


Den ständigt kringflackande före-detta militärpolisen Jack Reacher, kommer till den lilla orten Margrave, Georgia i U.S.A

Han har av en slump blivit indragen och fått skulden för saker som hänt på orten, mycket tack vare att han är den enda utomstående personen på orten.

När Reacher har tagits in av polisen, får han inte bli placerad i en häktescell som är det brukliga, utan placeras på våning tre i stadens fängelse. Våningen där långtidsdömda och livsfarliga mördare sitter. I cellen bredvid sitter Hubble, en man som blivit arresterad samtidigt som Reacher, men som inte har samma bakgrund som Reacher och heller inte klarar av att vistas på detta ogästvänliga ställe. Reacher förstår att om de båda ska komma därifrån med livet i behåll är det han som måste agera på rätt sätt.


Tillsammans med denne Hubble händer den ena otäcka och oväntade saken efter den andra och detta på mycket kort tid. När Reacher sedan får ett samtal från Hubbles fru som är orolig över sin man som har försvunnit. Ungefär samtidigt hittas en man bestialiskt mördad och Reacher befarar det värsta. I sina försök att förstå vad som har hänt den mördade, skruvas handlingen ytterligare. Reacher för kämpa hårt för såväl sitt liv som för att förstå vad det är som försiggår i det lilla samhället. Vilka kan man egentligen lita på är en fråga som Reacher får ställa sig gång på gång. 


Den här boken känns ofta, speciellt i de actionspäckade partierna, skrivna precis som ett filmmanus. Det går snabbt, mycket sparkar, slag, blod och brutala detaljer som skildras. Boken är skriven i första person singular, alltså med Jack Reacher själv som berättare och det tycker jag är skönt och annorlunda mot de böcker som jag just har lyssnat på. Det blir bara Reachers egna upplevelser, intryck och beskrivningar som man får ta del av.


Mycket av innhållet i boken känns spännande och aktuellt, men en del detaljer får en att förstå att den har några år på nacken. Speciellt att många av sakerna som Reacher måste söka rätt på nu skulle ha gjorts på datorer istället. När han ska söka efter personer letar han efter dem i telefonkatalogen och poliserna gåt vid något tillfälle bokstavligen ut till sin bil för att där kunna göra ett telefonsamtal i lugn och ro. 


Boken är ungefär 18 timmar lång och det känns lite onödigt långt. Speciellt de delarna när författaren väldigt ingående förklarar hur man begår vissa brottsliga handlingar känns omotiverat långa.


Lyssna på; storytel, adlibris, bokus  eller damm


Läs på; adlibris eller bokus


Mycket spännande och en väldigt bra intrig som knyts ihop och förklaras ordentligt i slutet, vilket jag gillar.


Boken rekommenderas till de som vill lyssna på en spännande bok med mycket action.


Uppläsare: Magnus Roosman som har en mycket bra, lugn och behaglig röst.

Ovido - Quiz & Flashcards