Alla inlägg den 22 juni 2015

Av bockeriorat - 22 juni 2015 20:46

 

Den onda dagen - Margit Sandemo

Del 44 i Sagan om Isfolket


Kampen mot den onde stamfadern har inletts och fortsätter i och med den här boken, del 44 i ordningen. Den tar vid där den tidigare delen slutade. På vägen till isfolkets dal har de levande isfolksättlingarnas väg blivit avspärrade av Tengel den ondes son och sonson från Taran-Gai. Med sina starka onda krafter och kunskaper inom det ockulta utgör de ett stort hinder för sina fiender.


Ju närmare de utvalda i kampen kommer det svarta vattnet och därmed isfolkets dal,ju svårare medhjälpare tar den onde Tengel med in i striden. Det verkar som om det inte finns någon hejd på onda krafter som sluter upp på hans sida. 


Tengel den ondes närmsta man, känd som nummer ett eller Lynx börjar komma med allt mer i handlingen och han använder sin fruktansvärda slungarm som skickar den han träffar till det stora svalget. Och ingen som någonsin blivit skickad dit har återvänt. Denne onde hejduk verkar helt omöjlig att oskadliggöra.


Den onda dagen är fylld med olika strider mellan det goda och det onda, utveckling av förhållandena mellan medlemmarna i slutstriden och en hel del övernatuliga företeelser av blandad karaktär


Nu är det inte långt kvar till isfolkets dal och målet för slutstriden, rent avståndsmässigt. Men Tengel den onde gör så klart sitt allra yttersta att hinna till det svarta vattnet före sina fiender.


Lyssna på storytel.


Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 22 juni 2015 08:43

 


Djävulsdansen: bli fri från medberoende - Ann Söderlund och Sanna Lundell

 


Jag läste på någon av Aftonbladets eller Expressens sidor att Ulf Lundell rasar mot det som dottern har skrivit i sin nya bok, där han tyckte att han själv blev utmålad som syndabock till allting ont i Sanna Lundells barndom. När jag sedan såg att just den boken precis hade släppts på Storytel som talbok, tänkte jag att jag skulle ta och lyssna på om det var så illa som Ulf Lundell ville påskina. Till en början kändes det inte helt ok att lyssna på boken eftersom den är utformad som en självhjälpsbok till människor som lever i ett medberoende. Men efter ett tag tyckte jag att det var så intressant läsning och med tanke på att det mest har med tips och råd till människor att göra, snarare än att berätta målande skildringar av hur man har blivit dåligt behandlad, lyssnade jag klart.


I en relation där en av personerna missbrukar, har  de övriga i familjen utvecklat ett medberoende. Personer som är medberoende försöker normalisera den missbrukande personens beteende. Genom att ljuga, mörka och dölja så att ingen ska förstå vad som försiggår i hemmet. Men även är det en överlevnadsstraregi för att stå ut med livet och den missbrukande personen. Samtidigt försöker ofta partnern att lösa problemet - den missbrukande, trots att man aldrig någonsin kan ändra på någon annans beteende, utan bara sin egen. Ofta lever de missbrukande i förnekande och det så till den grad att man själv tror att det är sant.

För de som lever med en (eller båda) missbrukande föräldrar finns det olika strategier och roller som barnen kan ta för att överleva och för att behålla den stora hemligeheten inom familjen och dessa beskrivs ingående i boken.

Dessutom har barnen som växer upp i missbrukarfamiljer svårt att förstå hur ett vuxet, sunt förhållande ska vara, eftersom de enbart känner till det dysfunktionella och därmed har lätt att upprepa sitt beteenden som vuxna och i sina egna relationer. 


I boken får vi förklaringar till hur det har blivit som det har blivit, vilka beteenden som är vanliga och framför allt vad som kan göras för att de medberoende ska bryta det destruktiva beteendet och istället bli goda vårdnadshavare till sig själva.


Själv har jag inte någon egen erfarenhet av att leva med en missbrukare, men jag har läst ett otal böcker med det här temat; Mig äger ingen, Svinalängorna, Angela's ashes, Lucy Sullivan ska gifta sig, En oväntad semester, Skomakarungen och filmerna Tillsammans och When a man loves a woman för att nämna några.

Och mycket känner jag igen från karaktärernas beteenden utifrån beskrivningarna i böckerna/ filmerna. I Angela's ashes blir jag så förbannad på familjens pappa som trots att familjen svälter ändå super upp alla pengarna och man tänker kan den jäveln skärpa sig och varför i herrans namn lämnar inte mamman honom? Och kanske kan det bli bättre... Men efter att ha lyssnat på den här boken förstår jag lite mer vilken sjukdom faktiskt mssbruk är och även hur familjen är tvungna att samspela med den missbrukande.


I Marian Keyes bok Lucy Sullivan ska gifta sig, är temat just medberoende. Och även här är det svårt för mig som läsare att förstå att hon inte kan inse vilket problem hon hade i familjen som barn och hur hon behandlar sina föräldrar utifrån de rollerna som de spelar. Jag blir faktikt lite sugen på att lyssna på den igen efter att ha fått lära mig detta om medberoende.


Eftersom att det är ett så stort tabu runt missbruk är det vanligt att man som medberoende inte får samma stöd och hjälp som meberoende som man skulle få om till exempel ens partner hade drabbats av någon annan allvarlig kronisk sjukdom än missbruk. Och eftersom att familjer med den här problematiken gör allt för att mörka är det svårt att kunna förstå och är det någon som fattar misstankar, skyddar man sin missbrukare med näbbar och klor. Det är med andra ord en mycket komplicerad sjukdom och svår att behandla. För att kunna behandlas måste man inse och erkänna sina problem, vilket inte missbrukare gör i första taget, då en viktig del i sjukdomsbilden är förnekelse.


Är man eller känner någon som man tror har de här problemen finns många konkreta tips och strategier till hur man kan börja arbeta för att kunna bryta mönstren. Lundell och Söderlund säger att "kan vi hjälpa en enda, har det varit värt det." Och som med allt annat, att läsa, att lära sig mer om saker gör att man förstår mer och kanske inte är så snabb att döma andra och deras sätt att leva, utan kanske kan stötta dem istället.

Men skvallervärdet då? Är man ute efter att få veta smaskiga historier om Lundells kända pappa och make blir du nog ganska besviken. Visst figurerar de med på en del ställen, men enbart för att berätta om situationer vad som hände och eller om terapi. Men förhoppningsvis lär du dig, precis som jag någonting annat och viktigare när du har lyssnat klart! Ulf Lundell kan sluta rasa, i den här boken lämnas han inte ut särskilt mycket. Om Sanna Lundell ville, hade hon kunnat krydda på en hel del, misstänker jag. 


Uppläsaren Viktoria Flodström gör ett kanonjobb. Vilken härlig röst att lyssna på!


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus

Läs på: adlibris eller bokus

Ovido - Quiz & Flashcards