Alla inlägg den 9 juni 2015

Av bockeriorat - 9 juni 2015 19:37

 

Jag är Zlatan - Zlatan Ibrahimovic berättar för David Lagercrantz

 


En av Sveriges mest berömda personer måste vara Zlatan Ibrahimovic som har spelat fotboll i en mängd olika europeiska fotbollsklubbar och som vunnit titlar, toppat skytteligor och löneligor, berättar i sin biografi om sin uppväxt och sitt liv, både före och efter genombrottet med Malmö FF.


Jantelagen har länge genomsyrat människorna och mentaliteten här i Sverige- du ska inte tro att du är någon, inte bättre än andra. Det är ingenting som plågar Zlatan Ibrahimovic, vilket kanske kan te sig kaxigt ibland, men ibland kan det även upplevas befriande. Zlatan är inte någon som man tror har några bekymmer eller som tvivlar på sin egen förvåga eller talang. Men här berättar han om att orsaken till detta till stor del grundar sig i uppväxten och önskan om att bevisa att man faktiskt är någon, att ge igen och ta revansch på de som tvivlat eller tyckt att han inte var någon speciell.


Zlatan Ibrahimovic är, som många av oss redan vet, uppvuxen i Rosengård och där föräldrarna redan tidigt skilt sig och flyttat till olika lägenheter. Mamman var städerska och slet mycket för att försörja Zlatan och hans syster Sanela och även äldre halvsystrar. Pappan var fastighetsskötare och umgicks med sina barn på helgerna och bjöd på hamburgare och mjukglass. Han hade även alkoholproblem.

Det var ofta struligt i hemmen och det var bråk om droger, struliga situationer och ofta fanns det inte mycket mat att äta i kylskåpet.


Ofta har han fått vara underdog- den strulige ungen som de "finare" föräldrarna skrev på listor för att bli av med i fotbollslagen, killen med kläder som inte passar in och förortskillen som inte har haft samma uppväxt och möjligheter som lagkamraterna i Malmö FF. Jag kan tänka mig att det har varit skönt att bevisa för alla dessa tvivlare och "nej-sägare" att man trots allt kan bli världens bäste fotbollsspelare.


Långa partier i boken beskriver matcher och även jag,som inte är ett dugg intresserad av fotboll, tycker att det är riktigt spännande. 


Det var intressant att läsa om att Zlatan har fått kämpa så mycket även efter att proffskarriären kommit igång har fått brottats rätt rejält med ilskna supportrar, gräl med fotbollscoacher och fighter för att få bli såld till det rätta laget innan transferfönstret stängts. Jag har nog trott att hans karriär har gått från klarhet till klarhet och att förluster och skador har varit de största svårigheterna.


Zlatan berättar om hur han träffar Helena, hur han tas emot som nybliven pappa av hemmafansen, landslagsspelet, förhållandet med agenten Mino Raiola, sin "internetdate", hur han jagas av papparazzi och fans samt hur han behandlats av media.


Mycket av det som han tar upp känner man ju igen från tidningar och löpsedlar, men i övrigt har Zlatan varit ganska privat och hemlig av sig. Därför är det riktigt spännande att få höra hur hans liv har varit såväl i det privata som i rampljuset som fotbollsspelare.


Uppläsare: Jonas Malmsjö, som gör ett bra jobb. Jag blir lite full i skratt när jag hör vissa av uttrycken: Absolut, värsta fega killen osv. Det hörs att det är Zlatan själv som berättar!

Lyssna och fascineras av Zlatans berättelse!


Lyssna på storytel, Adlibris eller Bokus

Läs på: Adlibris eller Bokus

Ovido - Quiz & Flashcards