Alla inlägg den 29 april 2015

Av bockeriorat - 29 april 2015 17:57


 

När livet stannar - Malin Sävstam

 


Vid nämnandet av annandag jul 2004 får nog de allra flesta av oss tankar kring den stora flodvågskatastrofen som det rapporterades om i tv, radio och på internet och för varje nyhetssändning som gick steg dödstalet och antalet försvunna. Ett fenomen som man någonstans har hört om i skolan och kanske har långt bak i minnet hörs överallt och förklaras igen och igen och vi börjar förstå hur otroligt förödande detta fenomen, tsunami, kan vara.  


Men för Malin Säfsten var det betydligt mer än så. 26/12 2004 var för henne datumet när livet stannade.


Malin hade länge längtat efter den två veckor långa och avkopplande semestern över jul och nyår tillsammans med hennes bästa vän Madeleine hennes barn Anna, David och Kristian och pokvännen Karl-Axel. Malins egen familj består av Mats och barnen Axel, Harald och Elsa. De var tio stycken som reste från Sverige till Thailand. Hem med livet i behåll kom bara fyra stycken: Malin med sonen Axel och Madeleines barn Anna och David. 


I boken berättar Malin först om vad det var som hände under katastrofen och tiden efter i Thailand och hemkomsten. Vi får följa med under det första omtumlande året och även tiden efter, fram till år 2007.

Malin berättar väldigt personligt och utelämnar inte några detaljer, det känns väldigt äkta och utelämnande.


Detta var självklart en väldigt jobbig bok att lyssna till, men även väldigt givande. Det går att överleva när man drabbas av en katastrof, för att man har inget annat val. Hur stor sorgen än är, dör man inte av den.


Malin berättar om sin upplevelse, sin kamp för att orka och hur hennes nya liv har gestaltat sig. Vad som har hjälpt henne och hur hennes sätt att tänka, vara och leva ändrades efter katastrofen.


Detta är en mycket gripande skildring och det är bitvis svårt, för att inte säga omöjligt att hålla tårarna borta. 


Läser gör Malin Sävstam själv och det gör det ännu mera äkta. Speciellt de (oväntat få gånger) som rösten spricker. 


Lyssna på storytel, här eller här. 

 



Ovido - Quiz & Flashcards