Alla inlägg den 11 april 2015

Av bockeriorat - 11 april 2015 21:23

  

Och så levde de lyckliga - Lucy Dillon


Återigen tar Lucy Dillon med sig läsaren till den engelska Longhampton, ett kärt återseende, då jag just varit där i och med att jag lyssnade på Hundra omistliga ting och Tango för vilsna själar.


Denna gången är det ett antal byggnader som står i centrum för handlingen;  inredningsbutiken Home sweet home, bokhandeln som ligger vägg i vägg,  hundpensionatet och äldreboendet. Personerna som vi kommer i kontakt med är i huvudsak:


Anna

Är gift med Phil och på köpet fick hon de trebonusdöttrarna Becky, Chloe och Lily samt dalmatinern Pongo. Anna och Phil hade en överenskommelse vid giftermålet: Att vänta fyra år och sedan skaffa egna barn. Anna räknar ned dagarna medan hon tar ett stort ansvar för styvdöttrarna, vilket dock inte tas emot med någon större förtjusning. Hon hyser en enorm kärlek och passion för böcker. Har precis blivit av med sitt arbete som bibliotekarie och tvekar om hon kan ta jobberbjudandet om att driva stades bokhandel, eller måste hon vara hemmafru för att få ihop livet för sin familj.


Michelle

Har startat inredningsbutiken i Longhampton och är en affärskvinna ut i fingerspetsarna. Blir snabbt bästa vän med Anna. Michelle talar inte mycket om sig själv och umgås inte med så många människor. Så långt hon kan undviker hon att hälsa på sin familj .  Det vi får veta är att hon är gift med Harvey och hon inväntar att 5 år ska ha gått så att hon kan få sin skilsmässa att gå igenom. Dock vill hennes man till varje pris att hon ska komma tillbaka till honom. Kanske lite för gärna?

I samband med att hennes bror Owen kommer och bor hos henne i lägenheten ovanpå butiken, har läsaren såväl som Anna möjligheten att få veta lite mer om Michelle och hennes liv innan Longhampton.


Rory

Är ortens advokat som var god vän med den gamle ägaren till bokhandeln och hyr lägenheten ovapå bokhandeln. Det verkar vara någonting mystiskt med honom, vem är barnet som han säger sig umgås med ibland och varför verkar han vara så intresserad av att det fortsätter drivas just en bokhandel i affärslokalen?


Mellan dessa och en hel del andra av personerna och en del hundar på orten får vi reda på deras förflutna, deras hemligheter och hur deras liv utvecklas. Är det verkligen så att deras liv fortsätter med ett och så levde de lyckliga i alla sina dagar.


Precis som med de tidigare böckerna av Lucy Dillon gillar jag den mysiga stämningen och upplägget av boken väldigt mycket. Det är mycket jobbiga saker som avhandlas: Osunda kärleksrelationer, oväntade graviditeter, livet som styvmamma och när är det egentligen dags att skaffa barn? Men lyssnande är mysigt, lätt och behagligt. 

Men (även det, precis som förut) blir jag så irriterad på människor som inte kan prata om hur de upplever sitt liv och vad de egentligen vill med sin partner. Hur kan man orka med att ha det så? 


Jag kan inte låta bli att känna igen mig en hel del i Annas passion för böcker och att även jag har spenderat stor del av ungdomen med att läsa böckerna som hon pratar om i den här boken.


Jag rekommenderar den här boken till de som gillar Lucy Dillons böcker, som vill lyssna på mysig eskapism, som lite avbrott och omväxling till jobbigare och tyngre böcker.


Uppläsare är som med de tidigare böckerna min favorit: Anna Maria Käll


Lyssna/ läs på: storytel.se, adlibris, bokus, cdon.com

Ovido - Quiz & Flashcards