Alla inlägg den 3 april 2015

Av bockeriorat - 3 april 2015 15:39




 


Sörja för de sina - Kristina Sandberg

 


Del två i serien om Maj, som inleddes med Att föda ett barn.


I den här romanen får vi veta mer om Majs liv som mamma under krigstiden och hur hon blir tvåbarnsmor när sonen Lasse föds. 

Nu är tant Thea mer vänligt inställd mot svärdottern än hon var tidigare, kanske har det att göra med att Maj stod kvar vid sin mans, Thomas,  sida trots hans alkoholrelaterade sammanbrott i slutet av förra boken.

Thomas har fått behandling i storstaden där han bla har gått i hypnosterapi för att kunna låta bli spriten. Doktorn har även gett honom ett ulitmatum: Sluta eller döden.


Maj har blivit betydligt mer bekväm i sin roll som maka och mor än vad hon var i den förra romanen. Hon gör allt för att hålla den lilla lägenheten ren och städad, för att barnen ska ha det bra och att mottagningar och kalas ska bli perfekta. Hennes make har, trots ransoneringen under krigstiden, ganska mycket pengar och tillgång till att göra byteshandel för att få tillgång till eftertraktade varor, fabrikör som han är.


Maj funderar en hel del på hur hon uppfattas i andras ögon; sin ingifta familj, den ursprungliga familjen och vänner och bekanta i staden. Är det en överdådig lyx att gå på konditori och köpa wienerbröd för ransoneringskuponger, när många inte har råd med att köpa matbröd? Tar hon i i över- eller underkant under bjudningarna? Är det städat nog? Duger porslinet? Sköter sig barnen på ett bra sätt?


Döden spelar en stor roll i den här romanen, den besöker Majs och Thomas släkt och bekanta vid flertalet tillfällen och den påverkar dem på många olika sätt.

Hur viktigt det är att ge sina avlidna en hederlig och riktigt påkostad begravning, men att detta kan skilja en hel del från familj till familj hur mycket man kan kosta på.

I en familj blir man tvungen att bränna kläderna efter en lungsjuk kvinna och kvarlåtenskaperna är det inte så mycket efterfrågan på, medans i den andra är det stora bestyr med vem som ska ärva vad och vem ska ta över firma och rörelse så att det blir rättvist. Med många efterlevande blir det en hel del bestyr med att det ska bli rättvist och kanske kan det till och med ältas i många år efteråt vem som får vad och vem som blir utan.


Jag tycker att Maj ändras väldigt mycket i den här romanen. I den första är jag hela tiden på Majs sida, lider med henne, vill kämpa med henne och hoppas att allt ska bli bra för henne och hennes familj.

Nu är det så mycket som irriterar mig; hennes sätt att propsa på att dricka alkohol och ha alkohol hemma trots hennes mans alkoholism, hennes sätt att tänka i banor kring flickor och pojkar och hur de ska göra och vara, när hon blir ledsen över att dottern Anita ska ha glasögon och inte kunna vara lika vacker längre, att hon tycker att det är tråkigt att Anita inte är framåt och sockersöt, att hon är så intresserad av sitt eget utseende och lägger så stor vikt på vad hon tror att andra tycker och tänker om hennes utseende. Och detta är endast en del av sakerna som jag irriterar mig på. Jag förstår såklart att Maj är präglad av tiden och att hon tänker och tycker utifrån hur hon har lärt från dåtidens värderingar, men jag irriterar mig fortfarande på henne.

Speciell relationen till dottern tycker jag att hon borde ha agerat och tänkt på ett annat sätt. Det ska bli spännande att se hur den utvecklas ytterligare i den avslutande romanen om Maj; Liv till varje pris


Relationen till maken är också förändrad, men det är inte så konstigt, eftersom att hon knappt kände Thomas under den första romanen. De är oftast vänliga mot varandra, men det verkar som att de har svårt att prata ordentligt med varandra. Jag blir åter irriterad över när Maj blir sur och arg över att hon inte får ordna 50-års kalas för sin make, hon tror att han inte tror att hon klarar av att styra upp ett så stort kalas, medan han antagligen vill underlätta för henne, dra in på utgifter för att företaget inte går lysande och han kanske inte heller vill uppmärksamma att han blir äldre. 


Jag tycker att den här romanen är spännande och bra, men inte lika fängslande som den första delen. Kanske är det som så ofta, att mittendelen i en trilogi är lite av en brygga eller transportsträcka. Jag längtar dock efter att lyssna på den sista delen om Maj! Och med tanke på att den blev belönad med Augustpriset så har jag goda förhoppningar om att lyssna på den.


Uppläsare: Andrea Irving läser bra och behagligt. 


Lyssna eller köp på storytel, Adlibris eller Bokus



Ovido - Quiz & Flashcards