Alla inlägg den 8 april 2015

Av bockeriorat - 8 april 2015 10:17

 

 

 

Jag heter inte Miriam- Majgull Axelsson

 

 

Det har blivit Miriams 85-födelsedag. Trots sin höga ålder är hon pigg både i huvudet och kroppen och hon ska fira födelsedagen, som infaller på midsommaraftonen, tillsammans med sin son och svärdotter; Thomas och Katarina, sondottern Camilla och hennes lille son Sixten.

Miriam har alltid varit väldigt samlad och privat av sig. Familjen vet om att hon, som är judinna, har varit på koncentrationsläger under Andra Världskriget, men hon har aldrig velat berätta någonting om sina upplevelser där.


Familjen tror därför att Miriam har tappat greppet och blivit förvirrad när hon i samband med uppvaktandet utbrister: Jag heter inte Miriam.


När Miriam sedan ska gå på en promenad med Camilla är det många saker som även det får Miriam att tänka på sitt hemska förflutna: Födelsedagspresenten, som liksom tatueringen som pryder hennes arm och grannens aggressiva schäferhund som skrämmer henne och påminner om hennes barndom. 

Till slut börjar Miriam att berätta för Camilla om sitt förflutna, om allt det hemska i koncentrations lägren, tiden efteråt, sitt liv i Aneby och Nässjö, som gift och lögnen om sin egen identitet.


Till koncentrationsklägren Auschwitz och Ravensbruck kom nämligen inte bara judar. Här fanns även förbrytare, homosexuella, Jehovas Vittnen och allra lägst på skalan stod zigenarna, numera kallade romer.

I Auchwitz kommer Miriam i kontakt med "karamelldoktorn" Mengele som verkar vara väldigt förtjust i att utföra experiment med romska barn och håller på att arbeta med Noma-projektet där han smittade barnen med kallbrand för att se hur sjukdomen utvecklades med en utstuderad brutalitet och enormt lidande för sina försökskaniner, vars kroppar "smälte bort" av sjukdomen. Miriam var nämligen inte alls judinna, utan en romsk flicka vid namn Malika när hon kom till Auschwitz.


VId ett tillfälle lyckas dock Malika komma över en klänning som har ägts av en judinna och är märkt med en gul davidsstjärna. Malika antar i och med detta identiteten Miriam Goldmann- judinna och som henne har hennes liv senare  gått vidare.

Många var fördelarna för Malika/Miriam att byta ursprung och identitet, men att förneka sig själv och hela sitt romska arv har satt sina spår i hennes liv. För att överleva lägren och alla fruktansvärda händelser och upplevelser därifrån, har hon valt att förneka, inte minnas, inte ta in det som hände. Men om nätterna hemsöks hon av allt som hände i sina drömmar. 


Den här romanen berörde mig oerhört mycket. Liksom Miriam måste jag utveckla en stragegi att förhålla mig till att höra om allt det fruktansvärda som beskrivs. Att som utomstående bara få ta del av berättelserna kan man pausa eller inte lyssna ordenligt när det blir som värst, vilket får en att fundera på hur man som överlevande från koncentrationslägren kunde ha ett liv efter allt det fruktansvärda är ofattbart!


Språket är underbart och det är, trots den jobbiga handlingen och det tunga temat lättlyssnat.


Det väcker många tankar oom hur grymma människor kan vara mot varandra och varför dessa oerhörda grymheter fick ske i Europa för 70 år sedan. Hur utsatta romerna är och har varit, men hur och när ska romerna få slippa bli baktalade, avskydda och förföljda? Just i dag, 8/4, är det romernas nationaldag och det känns extra tungt att just denna dag höra om hur illa romerna har blivit och blir behandlade än idag.

Ofta är deras berättelser och historier säkert ifrågasatta eller får inte ens komma fram, så att en sådan här bok släpps och uppmärksammas kan få upp ögonen för detta problem, vilket i alla fall är ett pyttesteg i rätt riktning. 


Jag heter inte Miriam handlar även om relationer människor emellan. Hur människor kan bli totala fiender i utsatta  situationer och de slåss och bråkar med varandra istället för överheten. Över de människor som i utsatta situationer månar och tar hand om de som är svaga.

Och ett tema är hur människor, trots att de är varandras kött och blod inte har en god och  relation med varandra av en eller annan anledning, medan människor av vitt skilda ursprung kan ha en närmre och bättre relation. 


Jag skulle rekommendera alla att lyssna på/ läsa den här boken. Den kommer att gripa tag i dig och få dig att fundera och omvärdera din egen situation!


Lyssnandet höjdes mycket av den oerhört bra inläsningen av Katarina Ewerlöf! Mästerligt, jobbigt och gripande!


Lyssna/ läs på: storytel, adlibris och bokus







Ovido - Quiz & Flashcards