Alla inlägg den 19 april 2015

Av bockeriorat - 19 april 2015 15:34

 


Vassa föremål - Gillian Flynn

 


En liten flicka har försvunnit från sitt hem i Wind Gap, Missouri. Rädslan över vad som kan ha hänt henne är stor, eftersom att för ett år sedan försvann en annan liten flicka ifrån samma lilla stad och den flickan återfanns senare mördad och med alla tänder utdragna.

Folket i staden gör allt för att skydda sig från att än fler flickor ska försvinna och kraven på att fånga in den skyldiga är stora från allmänheten. 


Camille Preaker är uppvuxen i Wind Gap, men har flytt därifrån och inte varit hemma på åtta år. När hennes chef på tidningen i Chicago vill sända henne hem till Wind Gap för att rapportera från polisjakten efter den skyldige, blir hon till en början bestört. 

Camille vill inte tillbaka till sin barndomsstad och träffa alla igen, men eftersom att hon vill visa att hon är en duktig journalist accepterar hon att åka iväg på uppdraget.


Under sitt arbete försöker hon att hitta ledtrådar till att hitta vem den skyldiga är och allteftersom får vi även veta mer om Camilles förflutna och hennes, minst sagt, komplicerade relation till sin mor Adora och sin halvsyster Amma.


 Psykologisk thriller är väl en ettikett som passar bra in på denna roman, som är skriven av Gillian Flynn, som även skrivit Gone Girl. Den här boken är mycket spännande, men samtidigt väldigt obehaglig och osmaklig ( i mitt tycke).

Det skildras in i minsta detalj om människornas skadebeteende, information om hur slakt och uppfödning på en grisfarm går till och så klart skildras det mycket detaljerat kring de offer som återfinns i Wind Gap. Det gör att stämningen i romanen är minst sagt obehaglig. När vi först fick läsa om hur Camilles barndom/ mycket tidiga ungdomsår var, tycker jag att det är fruktansvärt, men när det sedan är ungefär likadant, om inte värre för Amma, tycker jag att det blir än jobbigare att lyssna på.


Trots alla obehagliga detaljer är detta en mycket välskriven och spännande bok! Jag tycker att det tog ett tag att komma in i den, men sen var jag fast och ville lyssna mest hela tiden.


Uppläsare: Anna Maria Käll


Finns på storytel, adlibris och bokus.

Ovido - Quiz & Flashcards