Direktlänk till inlägg 28 mars 2015

Att föda ett barn - Kristina Sandberg

Av bockeriorat - 28 mars 2015 14:40


Att föda ett barn - Kristina Sandberg


Att först arbeta ett tag på konditori i Örnsköldsvik och sedan åka till Stockholm för att arbeta, det verkar vara planen som gäller för 20-åriga Maj. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Hon har haft en enkel uppväxt i ett hem med hårt arbetande förädlrar och många syskon i en liten stuga i Östersund. Hennes mamma har dessutom drabbats av lungsot och tvingas att vara på sanatorium.


Maj förälskar sig i Erik, men efter en omstörtande förälskelse som slutar illa möter hon igen Thomas, en äldre, frånskild man, från en rikare, finare familj än hon själv. Och det som inte får hända, händer ändå. Maj blir gravid. Att bli gravid utanför äktenskapet i dåtidens 1938 var oerhört skamfullt. Speciellt för kvinnan. Maj har ofta hört sin far tala om kvinnor som blir "på det viset" och berättat vad han tycker om det. Majs egen mormor hade tre barnafäder till sina barn, något som pappan inte såg med blida  ögon på. Kanske är det rentav därför Majs mamma har drabbats av tbc?


Maj lyckas dock utan svårigheter att få Thomas att gifta sig med henne. Men att gifta sig med en man som man inte känner och flytta in i en lägenhet ovanpå sin svärmor är inte det lättaste.

Maj är i och med sitt giftemål tvungen att vara hustru och ta helt och fullt ansvar för hem, matlagning, representationsmiddagar,  vara kuttersmycke och även stå för fina och imponerande bjudningar för sin mans släkt. Visserligen var hennes mamma kokerska, men hur ska hon som är utan erfarenhet klara av att bemästra allt detta? Dessutom med alla problem som uppstår i och med graviditeten.  Svärmors uppenbara ogillande gör heller inte Majs situation lättare. Och varför skilde sig egentligen Thomas från sin första hustru? Och hur hade livet varit om hon istället hade varit tillsammans med Erik?


Jag tyckte till en början inte alls om den här boken. Jag tyckte att den var svår att få grepp om och att den var rörig. Den är ganska speciellt skriven, den hoppar i tiden lite fram och tillbaka och från person till person, även om det är till största delen Majs liv man får höra om. Det är nämligen så att man, parallellt med handlingen, får höra Majs inre monolog. Och den är ack så nedslående, förebrående och elak mot sig själv. Inte sällan sker dessa med allitteration.  Jag ver inte hur det har skildrats skillnad på detta i den tryckta boken, men det tar ett tag innan jag förstår att det är den man får höra. DÅ blir det enklare att hänga med och jag gillar boken mer.  

Det skildras rätt friskt om graviditetskrämpor och det verkar som om författaren har en liten fäbless för att ingående skildra Majs toalettbesök och hur hennes mage fungerar vid olika tillfällen.

Även maten på de olika bjudningarna beskrivs oerhört noggrant.


Att bli gravid som ogift har jag förstått har varit tabubelagt förr i tiden (kanske till viss del fortfarande) men den här boken ger en bra inblick i riktigt HUR fruktansvärt det kan ha varit för dessa KVINNORNA, inte männen.


Och allting man idag tar för givet, tvättmaskiner, engångsblöjor, toaletter och möjlighet till dusch och så vidare gör att man än mer lider med Maj och hennes svåra slit som maka och mor. Även om mycket är det samma för dagens kvinnor med graviditet, förlossning och jobbet med sig själv, förhållandet och så klart bebisen är mycket annat en stor skillnad! Vilken  fördel vi har idag med alla tekniska hjälpmedel!


Jag gillade boken mycket och kommer att läsa fortsättningen längre fram. De heter:

Sörja för de sina

Liv till varje pris


Så tycker man att handlingen är lite rörig till en början, ge inte upp, det blir bättre!


Uppläsare: Andrea Irving gör ett bra jobb och markerar med röst/ intonation när det är inre monolog och inte, vilket underlättar lyssnandet!


www.storytel.se

https://bokon.se/ljudbok/att-foeda-ett-barn_kristina-sandberg/

http://www.adlibris.com/se/bok/att-foda-ett-barn-9789113037943

http://www.bokus.com/bok/9789113037943/att-foda-ett-barn/





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards