Alla inlägg den 18 mars 2015

Av bockeriorat - 18 mars 2015 22:04

 


Dansa för oss - Michael Nyqvist


Många av oss har säkert sett en hel del filmer där Michael Nyqvist har varit med. Den första som jag själv kan komma ihåg att jag såg honom är i Tillsammans där han spelar rörmokaren som dricker för mycket och "glömmer" sina barn på Kinarestaurangen. En karaktär med hemska sidor, men som finner vänskap hemma hos den äldre herrn (Sten Ljunggren) som gillar honom så mycket att han förstör sina rör  så att han kan ringa efter rörmokaren igen.


Jag tycker att det är lätt att skapa sig föreställningar om skådespelare; har man sett dem i tillräckligt många filmer blir de nästan som mankänner dem och man tror man vet hur det är.


En sak som man kan tro är att skådespelare alltid är självsäkra, hela tiden vet vad och hur de ska göra och att framgångarna kommer naturligt och självklart.

Efter att ha lyssnat på denna bok av skådespelaren himself, har jag förstått att det är väldigt långt ifrån sanningen.


I boken för man ta del av en aldrig sinande känsla av att inte duga, rädslan att göra fel, att ha ett yrke som inte är på "riktigt" och att aldrig kunna lita på sin egen förmåga och än mindre lita på andras omdömen om ens egna prestation.


Denna bok handlar om Michael Nyqvistst påtagliga värk att få hålla på med teater. Detta trots att han själv inte riktigt kan förstå varför han MÅSTE hålla på med teater.

Hur han brottas med sin ångest att inte duga, inte vara tillräckligt bra. Han  skildrar delar av sin utbildning och även barndomen, som man får ta del av i tillbakablickar. 

Han skriver också om att skådespelare på utbildningen kan behandlas illa av lärare/ regissörer och även att man som ny och oerfaren skådis kan ha det väldigt svårt att inte bara tro på sig själv, utan även att få regissörer/ medaktörer att tro på en.


Man får ta del av en del anekdoter, men det är ingen sensationsroman där han avslöjar baksidan av Sveriges skådespelarelit där han går ut med namn och svartmålar kollegor, tvärtom.


Denna bok var intressant att lyssna på, roligt att få en inbilick i en uppburen och flitigt anlitad skådelspelares liv och ett yrke som i en utomstående betraktares ögon kan te sig enkelt och inte alls så ångestladdat som Nyqvist beskriver det.


Läser gör Michael Nyqvist själv på ett ypperligt vis. 

Ovido - Quiz & Flashcards