Alla inlägg den 14 mars 2015

Av bockeriorat - 14 mars 2015 18:42

 



Kaffe med rån - Catharina Ingelman- Sundberg

 

På äldreboendet Diamanten bor det ett gäng med gamlingar; Anna- Greta, Stina, Märtha, Snillet och Krattan, som har börjat tröttna på den låga standarden som har blivit ett resultat av alla nedskärningar i äldreomsorgen. Gamlingarna får inte längre komma ut i friska luften, maten blir allt sämre och kaffet ransoneras. När de av en tillfällighet inte tar de piller som plötsligt alla gamla har börjat att ta, märker de att de har gjort dem avtrubbade och trötta, så att de inte kan/ vill protestera över att de inte behandlas väl.Trots att de framför sina synpunkter om läget, får de inget gehör. Då kommer de på att de tidigare har sett dokumentärer om hur brottslingar behandlas i Sverige. De har rätt till utevistelse varje dag, serveras god mat samt har möjlihet att träna på gym. Kanske ska de börja begå brott, så de kan få slippa äldreboendet och istället få njuta av kriminalvården? Har de riktig tur, kanske de kan njuta av sina byten och den nya spänningen som har kommit in i deras liv tack vare deras nya, kriminella, liv.


Men de har ingen erfarenhet av brottslighet, de är inte lämgre så snabba at de kan springa ifrån sina brottsplatser och de kanske heller inte är lika klartänkta och snabbtänkta som de en gång i tiden var. 


Det här är så klart en kritik till hur de gamla behandlas inom äldrevården, men den biten ältas inte jättemycket. Och kriminalvårdens fördelar var kanske inte heller hela sanningen.

Den här boken är mycket lättsmält och lite småmysig, men jag blir aldrig riktigt intresserad och engagerad av den. Jag börjar bli rejält less på dessa skrönskildringar, som Jonas Jonasson gjorde populär igen med Humdraåringen som gick ut genom fömstret och försvann. Denna bok har ett stort hjärta, men saknar de riktigt roliga bitarna som man skulle vilja ha. Denna liga skulle kunna liknas vid Jönssonligan-på-äldre-dar, där dock de saknar förlagans "vana" av brott.

Inget för mig, men läs om du vill lyssna på en lättsmält småmysig skröna.


Uppläsare: Helge Skoog är duktig med olika röster och dialekter i dialogerna.




Ovido - Quiz & Flashcards