Alla inlägg den 22 mars 2015

Av bockeriorat - 22 mars 2015 19:24

 

Akutbjällran - Karin Brunk Holmqvist


Systrarna Julia och Elsa bor på tillsammans i ett litet hus på den skånska landsbygeden. De är nu lite till åren komna och som en liten försäkring har de installerat en akutbjällra vid sin dörr. Om något händer dem, ringer de i akutbjällran och deras närmsta granne, Ragnar, även han till åren kommen, ska komma till undsättning. Det är en bra uppfinning tycker systrarna. Även om de har en telefon är det ju kanske inte alltid säkert att man klarar av att ringa i den i ett akutläge.


Efter att ha levt spartanskt hela sitt liv ändras en dag helt plötsligt systrarnas förutsättningar. Hos advokat Jörgensson får de höra att de ska få ärva hus och bil av en avliden kusin, Ulla, som de inte har träffat sedan barndomen. 

Och det visar sig att det inte är vilket hus och vilken bil som helst...


Parallellt får man läsa om Ove, som tidigare har haft ett förhållande med Ulla. Han har hört talas om att Ulla har gått bort och börjar göra efterforskningar om att han kanske kan få ära Ulla, som inte hade några nära släktingar. Hans besvikelse är stor när han får höra att det mesta av värde har gått till kusinerna Julia och Elsa. Men han får i alla fall veta att Ulla har lämnat något till honom: Sin samling av äggkoppar.

Ove blir mycket besviken och funderar om det kan vara så att han på annat vis kan komma över Ullas tillgångar.


Till en början försöker Julia och Elsa att behålla nyheten om arvetsom en hemlighet, men gång på gång sätts de i situationer där de råkar visa mystiska saker för grannarna, eller hamnar i mystiska situationer som de tidigare adlrig har hamnat i och detta tack vare arvet. 

Likt många andra samhällen på landsbygden börjar det på grund av detta att spridas rykten och skvaller om systrarnas förehavanden och mystiska agerande.

Vad ska systrarna göra med arvet? Ska de lämna sitt gamla, trygga hus, till förmån till det nya?


Den här berättelsen är en skröna som påminner en del om Lars Mohlins filmer. Vanliga människor med vardagliga företeelser, där något plötsligt skruvar till den gamla invanda vardagen.

Jag gillar berättelsen och jag känner mycket för karaktärerna i den, speciellt systrarna och Ragnar.  Även om handlingen kanske inte är så trovärdig, fungerar boken som mysig underhållning.
Dock undrar jag varför berättelsen fått namnet akutbjärllan? Jag väntade mig att den skulle spela en stor del i upplösningen på romanen, men det tycker jag inte att den gjorde?


Rekommenderas till den som vill njuta av en mysig berättelse i feel-good stil ett tag.


Upppläsare: Angela Kovacs. Hon läser bra och med en behaglig röst. 


storytel.se


http://www.adlibris.com/se/bok/akutbjallran-9789176132432



Ovido - Quiz & Flashcards