Alla inlägg den 29 augusti 2015

Av bockeriorat - 29 augusti 2015 06:58


Adjö det ljuva livet - Camilla Henemark och Carina Nunstedt

Uppläsare: Anna Maria Käll. Förord och efterord läses av Camilla Henemark

Lyssningstid: 11h 45min


Glitter och glamour, lyx och flärd och Army of Lovers är kanske de första som man kommer att tänka på när man hör Camilla Henemarks namn. Eller har det numera övergått till att handla om hennes omskrivna och omtalade romans med kungen? Eller är hennes sammanbrott och boende på stödboende det som dyker upp? I den här boken berättar hon om alla dessa sakerna i sitt liv och även en hel del annat. 


Camilla växte upp tillsammans med sin mormor till stor del eftersom att hennes mamma arbetade mycket långa dagar som frisör. Mormodern levde dock i någon sorts fantasivärld där hon klädde ut sig och låtsades vara lyxhustru och behandlade sin make (tredje i ordningen) som en chaufför och betjänt som fick göra allt för henne, men ha ett eget sovrum. Mormodern hade inte mycket till gränssättning utan tog med Camilla på strippklubbar och andra ställen som inte är så lämpliga för småbarn. Vidare klädde mormodern gärna upp henne och behandlade henne lite som en docka. 


Ungdomstiden gick inte så mycket åt skolarbete som att arbeta för elevrådet med att fixa klassfester och boka djs till dessa fester. På sommarens kollon träffade hon nya killar och när hon i 15-års åldern blev hemskickad från kollot till en ensam lägenhet och kan spendera slutet av sommaren som hon vill. För att använda Camillas egna ord levde hon livet som skildras i filmen G innan filmen gjordes.


Sedan följer en hel del berättelser om alla fantastiska saker Henemark har gjort i karriären och alla fantastiska människor som hon träffat och ofta blivit vän med.  Under högstadietiden var Camilla en duktig friidrottare och reste runt i Europa för att tävla och träna. Med på resorna var även Patrik Sjöberg och hans tränare Viljo Nousiainen. Som 18-åring hade Camilla en klubb med Sighsten Herrgård, hon har arbetat som modell och rest runt med jorden som en av medlemmarna i Army of Lovers


Hon är/ har varit god vän med en brokig skara människor; Christer Glenning, Lemmy i Motorhead, Rolling Stones Ron Woods (fd) fru, Alice Timander, Tomas Brolin och kungavännerna Aje Philipsson och Noppe Lewenahupt.


Hon skriver även fint om männen som hon var gift med/ hade långa förhållanden med: Anders Hedberg och Johan "Stakka Bo" Renck, som har varit stora stöd för henne även efter förhållandena tog slut. 


Under tiden Camilla stod på topp, såväl karriärsmässigt som i mående, var det många personer som fick bo hos henne och ha en fristad i hennes lägenhet och hon tog hand om sina gäster ihopp om att de skulle kunna må bättre.


Något som man kanske glömmer med Camilla är hennes samarbete med socialdemokraterna. Hon har ofat första maj- talat och även varit med på en del valturnéer med partiet. Hon har också varit med i en hel del tv-produktioner där hon jobbat med så olika produktioner att det sträcker sig från att ha varit medlem i Nöjespanelen i tv-soffor till att ha presenterat porrfilmer, firat in Millennieskiftet i tv3, På spåret, Berg Flyttar in, Let's Dance, Fångarna på Fortet, Big Brother, Expedition Lyxsvitoch andra lekprogram och dokusåpor. 


I efterdyningarna av en mängd jobbiga händelser beskriver sedan Camilla om hur livet helt och hållet byter riktning och hur hon går från att leva på toppen till att nå Rock bottom.  


Jag såg fram emot att lyssna på den här boken och jag blev inte besviken. Det är helt otroligt hur ett liv kan vara så diametralt skilt från sitt eget. Vilka händelser som hon har fått vara med om! Jag log en del för mig själv när Camillas mormor skildrades, hon påminde en hel del om mormorn i Fredrik Backmans Mormor hälsar och säger förlåt. Men mormorn i Fredriks bok är dock lite mer balanserad och jordnära. Och mer sympatisk...

Intressant att höra hennes beskrivning av hur hon behandlades av Alexander Bard och Jean-Pierre Barda efter avhoppet. Han förefaller som avundsjuk och otrevlig och en riktig översittare i hur han behandlade Camilla. Men jag antar att hans historia är en helt annan.

Camilla har levt ett liv som nog inte så många andra har gjort och det verkar som att när allt är bra så är det fruktansvärt bra och när det är dåligt så är det ner ända ner till helvetet.

Det är även lite ironiskt att Camilla själv tog hand om så många personer i hennes närhet som mådde dåligt, men när hon själv mårdåligt ville hon inte ta emot hjälp av någon annan och det var heller kanske inte så många som insisterade på att hjälpa henne.


Detta var ett väldigt spännande liv att höra om. Det verkar vara så mörkt i Camillas liv nu, men jag hoppas att hon ska få känna sig starkare och må bra i framtiden!


Uppläsare är Anna Maria Käll. Jag tycker att det är bättre när författaren själv är uppläsare när det handlar om biografier, men Käll är som alltid en mycket bra uppläsare!


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus

Läs på adlibris eller storytel

Ovido - Quiz & Flashcards