Alla inlägg den 23 augusti 2015

Av bockeriorat - 23 augusti 2015 12:04

 

De öde fälten - Elly Griffiths

Uppläsare: Angela Kovacs

Del 7 i serien om Ruth Galloway

Lyssningstid: 10h 47min

 


När man ska göra iodning mark inför ett bygge, gör en grävmaskinist en makaber upptäckt. Han finner ett gammalt stridsflygplan från andra världskrigen och kvar i förarsätet sitter fortfarande piloten.


Det verkar som ett ganska enkelt fall, en flygkrasch orsakade pilotens död för mycket länge sedan. Trots detta kallas rättsarkeologen Ruth Galloway till platsen för att göra analyser av fyndplatsen och av kvarlevorna. Ganska snabbt kan hon konstatera piloten har blivit skjuten i huvudet och man alltså att göra med ett mord och inte en olyckshändelse. 


Kvarlevorna i planet visar sig tillhöra Fred Blackstock vars familj har en anrik historia i trakten där liket hittats och när kriminalkommissarie Harry Nelson börjar prata med familjen om fyndet och förhör sig om släktens historia börjar han förstå att där finns en del mystiska händelser. 


När sedan fler mänskliga kvarlevor hittas på släkten Blackstocks ägor börjar både Galloway och Nelson att inse att händelserna i det förflutna som har kommit upp i dagen även påverkar livet i nutid.


Återigen är Elly Griffiths tillbaka med en deckare i serien om Ruth Galloway och många kära gamla bekanta; Nelsons kriminalgrupp med Clough, Tim och Judy. Galloways bästa väninna Shona som numera är tillsammans med Ruths chef Phil. Självklart dyker även druiden Cathbad upp och kommer med sina klarsyntheter och visdomsord.


Förra hösten, när jag precis hade börjat använda storytel, lyssnade jag på de sex första böckerna i serien om Ruth Galloway. Jag tyckte väldigt mycket om dem och jag blev därför väldigt glad när jag fick se at den senaste boken hade släppts. Den här är lika spännande och välskriven som de övriga och det är spännande att höra om hur livet utvecklas för karaktärerna i serien samtidigt som deckargåtan utvecklas.


Jag gillar alla karaktärerna och speciellt Ruth Galloway själv som är en mycket duktig arkeolog, ensamstående mamma och som alltid tycker att hon är lite fel i social sammanhang och inte har en tjusig figur att visa upp och som kämpar för att hinna med allting som ska göras. Som en vanlig person helt enkelt. Det är spännande att få veta hur hennes icke-relation med Nelson utvecklas också.


Intrigen i deckargåtan är spännande och mycket välskriven. Miljön på ett gammalt aldigt engelskt gods tycker jag sätter stämningen för miljöbeskrivningen. Precis som i de tidigare böckerna spelar även klimatet en stor roll för deckarhistorien. 


Angela Kovac är en mycket duktig uppläsare och har en behaglig röst att lyssna på. Hon läser även de överiga böckerna i serien.


Böckerna om Ruth Galloway:

Flickan under jorden

Janusstenen

Huset vid havets slut

Känslan av död

En orolig grav

De utstötta

De öde fälten


Det här var ett mycket kärt återseende, jag längtar redan efter ytterligare en bok!


Lyssna på boken; storytel.


Läs på; adlibris eller bokus



Ovido - Quiz & Flashcards