Alla inlägg den 16 augusti 2015

Av bockeriorat - 16 augusti 2015 18:58

 


Herr Kadar - Håkan Nesser

Uppläsare: Håkan Nesser

Lyssningstid: 37 minuter

 


I den här novellen av Håkan Nesser får vi tillsammans med berättarjaget och ett antal mer eller mindre vanliga, men samtidigt besynnerliga karaktärer, följa med på en resa till en liten semesterö vid namn Mafia i Tanzania.


De övriga gästerna på turisthotellet på ön representerar en hel del olika nationaliteter som klarar att kommunicera med varandra alldeles utmärkt, trots att de talar olika språk. Detta gäller alla utom den mystiske Herr Kadar som enbart talar ungerska och som inte kan kommunicera med någon, i alla fall inte vad det gäller småprat.

De övriga gästerna finner honom mycket märklig och faktumet att han är en mycket skicklig dykare eftersom just Ungern inte har någon kust. Hur som helst är det i egenskap av dykare han är på ön och han ska på julaftonsnatten ta med sig en av gästerna på den årligen återkommande midnattsdyket.


När Herr Kadars fru dyker upp på hotellet börjar de tycka synd om Herr Kadar. Han verkar, trots språkförbistringen, en mycket lugn, vänlig och trevlig man. Medan hans fru å andra sidan förefaller att vara den som bestämmer och får sin vilja igenom och detta inte på ett särskilt snällt och vänligt sätt.


Det verkar vara en vanlig semester för ett antal turister. Men så plötsligt händer det något som skakar om det hela sällskapet som befinner sig på hotellet.


Det här är en mysig och spännande novell av Håkan Nesser. Som vanligt använder Nesser ett mycket lättlyssnat och humoristiskt språk. Jag gillar som alltid hans användande av underfundiga namn och även av små pikanta detaljer, som till exempel målaren som säljer sin konst på hotellet.


Det är en mycket kort novell, så denna kan man lyssna på om man har lite tid över och inte riktigt vill påbörja någon längre bok. Gillar du Nesser kommer du säkerligen att gilla den här historien också!


Jag har lyssnat på många av Nessers romaner och som nästan alla övriga, läser han själv även denna. Jag tycker mycket om hans röst och hans uppläsning. Jag tycker att det spär på de roliga deteljerna än mer.


Lyssna på; storytel, adlibris eller bokus

Läs på: adlibris eller bokus.



Ovido - Quiz & Flashcards