Alla inlägg den 2 augusti 2015

Av bockeriorat - 2 augusti 2015 09:14

 

I de lugnaste vatten - Viveca Sten

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Lyssningstid: 11h 16min

Sandhamnsdeckare, del 1

 


När Krister Berggren, som i livet var litet av en ensling, flyter i land på semesterparadiset Sandhamn är polisen till en början säker på att det antingen är en olycka eller ett självmord. Kanske har han rentav ramlat av en finlandsfärja?

Men strax efter det första tragiska fallet hittas ytterligare en död kropp, dessutom med en tydlig koppling till det första fyndet. Då börjar Nackapolisen med Thomas Andersson i spetsen att fundera om det kanske är mord i båda fallen.

Och det är bara början på de läskiga händelserna som skakar sommargäster och bofasta i Sandhamn. 


Nora Linde har bott på Sandhamn om somrarna i hela sitt liv och så även den här sommaren. Hon är jurist inom bankväsendet och gift med Henrik som är läkare och de har två söner tillsammans. Hon är god vän till Thomas Andersson sedan barndomen och Nora försöker på bästa sätt att leta ledtrådar och hjälpa utredningen framåt på andra sätt. Nora uppfattar sitt äktenskap som mycket lyckligt, men när hon blir erbjuden sitt drömarbete på annan ort är hennes mans reaktion inte den hon hade tänkt sig.


Thomas Andersson har alldeles nyligen varit med om en personlig tragedi och är fortfarande märkt utav detta. Han har ett sommarställe alldeles i närheten av Sandhamn.


Den här deckargåtan är intressant och välskriven. Dock är inte spänningen så kittlande som jag nu blivit bortskämd av Carin Gerhardsen. Jag gillar upplösningen och avslutningen där man får veta hur det hra gått till och en kort summering av vad som hänt och även att man får veta vad som hände de inblandade efter gåtan lösts! Det känns som att det mesta av historien och intrigerna skulle kunna vara i nutid, men med små kommentarer om statsminister Göran Persson och informationssök  i telefonkataloger antyder att boken har en del år på nacken.


Jag tycker att Nora till stor del är en behaglig och sympatisk figur, men jag blir så irriterad på henne hur hon agerar i fallet där hon har blivit erbjuden ett nytt arbete och Henrik vägrar att ens diskutera detta med henne. Och hon bara låter det vara? Tiger och lider utan att våga prata med sin man. Hon menar även att det här är inte på ett sätt som hennes man skulle reagara, men målar även en bild av honom där han mest tänker på sig själv och sitt seglande. Nora själv har bott på Gotland för att hans arbete krävt det, hon har tagit all föräldraledighet för att Henrik inte har kunnat. Jag tycker att Henrik verkar vara ett riktigt egoistiskt svin 

Det känns som att författaren antyder  att det är på gång med en romans mellan Nora och Thomas och han verkar betydligt intressantare än Henrik.


Jag har helt missat såväl böcker som tv-serien om Sandhamnsdeckarna och jag tyckte att den här första boken i serien var ok. Jag kommer att lyssna på fler böcker i serien längre fram. Men som alltid är det lite orättvist att bli läst efter att ha läst en så bra serie som Hammarbypoliserna, men jag är ändå nyfiken på att läsa mer. Inte minst är det intressant att höra hur förhållandet mellan Nora och Henrik utvecklas. 


Katarina Ewerlöf gör ett mycket bra arbete som uppläsare. 


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus



Ovido - Quiz & Flashcards