Alla inlägg den 8 augusti 2015

Av bockeriorat - 8 augusti 2015 11:23


 

Pappersstäder - John Green

Uppläsare: Viktor Åkerblom

Lyssningstid: 10h 24min


Quentin Jacobsen är senior i High School och har bara veckor kvar i skolan innan sommarlov. Han har ett inte en enda timme i frånvarotid, spenderar rasterna i musiksalen och umgås med sina vänner Ben och Radar .  På sin senaste födelsedag fick han, istället för en egen bil, tillgång till sin mors minibuss. Och eftersom mamman kör den till jobbet, blir det inte ofta han har tillfälle att utnyttja den och absolut inte till skolan. Efter skolan väntar universitetet. Hans föräldrar är båda psykologer och tycker själva att de har gjort ett ypperligt jobb i uppfostran av sonen. 


Radar har en familj vars liv kretsar kring samlandet av svarta jultomtar. Han har en yngre flickvän som känner sig lite bekymrad över att hon inte får umgås med hans kompisar och föräldrar. Spenderar stora delar av sin vakna liv med att utveckla omnictionary, ett webbaserat uppslagsverk.


Ben är  lite bekymrad över sitt smeknamn; blodige-Ben efter ett rykte om att han mastubuerat så mycket att han började blöda och inte på grund av njurinfektion, som var den egentliga orsaken till blödningarna. 


Kompisgänget har funderingar av arten; hur ska de få en dejt till avslutningsbalen, hur ska de bli av med oskulden, vilka är de rätta kompisarna och flickvännerna?


I huset bredvid Quentin bor Margo Roth Spiegelman som en gång i tiden var kompis med Quentin. Nu är hon ihop med skolans snyggaste kille, populär och umgås i de rätta kretsarna, det vill säga inte med Quentin. Det hindrar dock inte honom från att drömma om henne, dag och natt. 


Men en natt händer det något som förändrar Quentins liv för alltid. En svartmålad Margo Roth Spiegelman knackar på fönstret med en lista över saker som hon ska slutföra den här natten, med Quentins hjälp och en minst sagt udda shoppinglista på vad som behövs för att slutföra alla uppdragen. 


Efter natten börjar Quentin drömma om att han och Margo faktiskt kan bli vänner eller mer igen. Men det blir inte riktigt så. Margo har försvunnit och ingen vet var hon har tagit vägen. Efter sig har hon lämnat en mängd kryptiska ledtrådar så att Quentin kan försöka lista ur var hon är. Quentin kryssar mellan hopp och förtvivlan i sin jakt på henne och allt eftersom ändras bilden på vem Margo egentligen är. Det verkar som att hon inte alls var den som Quentin trodde.


Den här boken är väldigt annorlunda mot andra ungdomsböcker. Visst finns alla de "vanliga" ingredienserna med; trånandet efter "the girl next door, vem man egentligen är, vilka som är de "rätta" att umgås med och vilka som är töntiga, funderingar över vad man ska ha på sig och vem man ska gå med på balen, jobbiga föräldrar, inte ha den rätta bilen, längtan över att bli av med oskulden och rädsla blandad med längtan över att ta steget in i vuxenvärlden. 

Det som är det annorlunda är upplägget. Det är svårt att veta var historien ska ta vägen och så är det hela boken igenom.

Jag har tidigare läst Förr eller senare kommer jag att explodera, om ungdomar med dödliga sjukdomar, även den av John Green. Och även där är det mycket tonårsproblematik, men skruvat eftersom att huvudpersonerna troligtvis inte kommer att leva så länge så att de får uppleva vuxen ålder.


Dock tycker jag att Förr eller senare... är mycket mer varm och genuin och fängslande. Pappersstäder var bra och annorlunda, men den når inte upp i samma klass som sin föregångare. Jag rekommenderar ungdomar att läsa boken, det finns mycket att fundera kring, även om en del av problemen/frågeställningarna är väldigt amerikaniserade. 


Uppläsaren Viktor Åkerblom är ny för mig och han har en röst som passar bra för berättarjaget. Mycket skön och behaglig att lyssna till, men med en del missar i att betona känslor och händelser som jag har blivit bortskämd av med andra uppläsare.


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus

Läs på adlibris eller bokus.




Ovido - Quiz & Flashcards