Alla inlägg under juli 2015

Av bockeriorat - 13 juli 2015 19:05

 

Minns du den stad - Per Anders Fogelström. Uppläsare: Helge Skoog

Del 3 i Stadsserien 


Precis som i de övriga delarna i serien är det kring Henning och Lottens ättlingar, släkt, vänner och arbetskamrater som handlingen rör sig. Tiden som den här romanen utspelas i är från ungefär 1905 och fram till mellankrigsstiden.


Med andra ord är det många historiska händelser som utspelas och som påverkar karaktärerna i boken; hur arbetarrörelsen kämpar och lyckas få till allmän rösträtt, masstrejk, ryska revolutionen, världskriget, kvinnors rösträtt, införandet av 8 timmars arbetsdag samt till och med införandet av en veckas betald semester för arbetare. 


För Lotten och Hennings dotter Emelie går livet ut på att ta hand om sina bröder och deras fruar och barn och se till att de får mat och husrum. Emelie arbetar fortsatt på samma fabrik som hon arbetat på sen hon slutade skolan som tolvåring och gör ett bra arbete. Hon avancerar till föreståndarinna och blir satt i en synnerligen bekymmersam sits när arbetarna i fabriken ska strejka. Ska hon vara lojal med arbetsgivaren som har ett sånt förtroende för henne eller ska hon sluta upp på arbetskamraternas sida. Om inte blir det svårt att komma tillbaka till jobbet igen.


August, Emelies bror som adopterades bort till rike fabrikör Bodin kämpar på den andra sidan som arbetsgivare. Och svårt har han det även med den mängd människor som ber honom om ekonomiskt bistånd och ibland till och med utpressningsförsök.


Jenny, Olofs änka, bor tillsammans med sin dotter Maj hos Emelie. Jenny arbetar och strävar, men längtar ofta tillbaka till livet som turnerande artist. Dock är det svårt att turnera när man har små barn.


Berta, som bodde hos Emelies mor gifte sig med sotaren Johan, trots att hon väntade barn med August, får det tufft när hennes mans alkoholproblem blir än värre. Den äldste sonen bor sen tidigare hos Emelie, men även hans syskon och mor får en fristad hemma hos Emelie när det blir omöjligt att bo hemma hos Johan.


Deras liv fortskrider och mycket förändras, både till det sämre och till det bättre.


Återigen är jag väldigt imponerad över Fogelströms människoskildringar, hans beskrivningar av staden och samtiden. Det är mycket spännande, intressant och fascinerande att höra om hur livet var för dessa människor. Det är märkligt att tänka att det är bara cirka 100 år sedan som människorna levde på det här viset.  En rolig detalj är att ett förälskat par i boken går på restaurang Pelikan, på samma ställe där poliserna i böckerna från Hammarbyserien också går ut och äter. 


Passa på att göra en tidsresa till Stockholm för 100 år sedan och upplev hur det var på den tiden! Jag rekommenderar alla att läsa dessa böcker. Det är både intressant och lättläst! 


Helge Skoog läser som alltid mycket bra, han har en mycket skön och behaglig röst att lyssna till! 


Böckerna i Stad-serien:

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

I en förvandlad stad

Stad i världen


Lyssna på storytel eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus.


Av bockeriorat - 10 juli 2015 09:18


 

Mamma, pappa, barn - Carin Gerhardsen Uppläsare: Katarina Ewerlöf


Del 2 i Hammarbyserien.


En liten flicka vaknar ensam i sin lägenhet och förstår att hennes mamma och lillebror har flyttat därifrån. Pappa är borta i Japan och nu ska bo ensam i lägenheten och måste försöka fixa mat och ta bort den överfulla blöjan som börjar bli tung. Hon kan inte låsa upp dörren själv och tiden bara går...

De tonåriga systrarna Elise och Jennifer bor på Söder tillsammans med sin alkoholiserade mamma som ofta har fest tillsammans med sina polare. Systrarna försöker att vara hemma hos kompisar så ofta det går eftersom  de tycker att det är obehagligt att vistas hemma under mammas vilda fester. 


Jocke är 24 år och har aldrig haft någon flickvän tidigare, så när Jennifer visar honom intresse kan han inte riktigt förstå vilken tur han har. Visserligen är hon rejält yngre, men han har förälskat sig rejält i henne.


Under en joggingtur hittar Hammarbypolisen Petra Westman ett övergivet spädbarn, undangömd i en buske. Hur länge har bebisen legat där och varför verkar det som om att ingen saknar bebisen?


Lagom till helgen bestämmer Jennifer att Jocke och hon, tillsammans med hennes kompisar ska åka på en kryssning och festa rejält. Med hjälp av falska id-kort lyckas de faktiskt övertyga biljettförsäljaren om att de har åldern inne och kan resa iväg. Men resan blir inte som de festglada tonåringarna hade hoppats.


De här olika parallella historierna utspelar sig omlott i den här polisdeckaren. Och spänningen stiger hela tiden i de olika historierna och när det är som mest spännande byter författaren fokus för att fortsätta på någon av de andra berättelserna så att man sitter som på nålar och vill veta vad som händer i de andra delarna och så fortsätter det...


Läsaren får även återträffa huvudkaraktärerna i polisgruppen; kommissarie Conny Sjöberg, Petra Westman, Jamal Hammad och Jens Sandén. Varvat med de spännande deckargåtorna får man även ta del av deras vardag, problem och orosmoln.


Den här boken är oerhört spännande! Jag skulle gärna ha suttit och lyssnat på den från början till slut om jag hade haft möjligheten. Det är oerhört frustrerande att inte få svaren serverade snabbare, jag vill veta mer och mer hela tiden, men får vackert vänta med svar och förklaringar tills det absoluta slutet. Hade jag läst en "vanlig" pappersbok hade jag garanterat bläddrat framåt och tjuvläst för att kunna försäkra mig om hur det hela hade gått. 


Deckargåtorna är snyggt sammansatt och hyfsat trovärdig (till exempel vissa saker med historien om den lilla flickan känns lite väl fantastiska) om än väldigt obehaglig. Det är alltid  jobbigt att höra om när barn far illa, så det plågar mig mycket. 


I den första boken gillade jag poliserna för att de verkade så verkliga och att de, till skillnad från många andra böcker, faktiskt var ganska lyckliga. Men redan nu vid den andra boken och man börjar få veta mer om dem, märker jag att de inte alls, över lag, är lyckliga och sympatiska. Dock är jag nyfiken på hur de ytterligare utvecklas och ska lyssna på de övriga böckerna också.


Petra Westman bedrev i den tidigare boken en egen undersökning och det får en fortsättning i den här boken. Det finns också en cliffhanger som visar att den kommer att fortsätta längre fram, vilket gör att man som läsare känner sig lockad att läsa fler av böckerna i serien.


Ernst Eriksson är den äldre, fåordige polismannen som är duktig på det han gör, men inte gör mer än vad han absolut måste och det först när någon uppmanar honom att göra det.


Det enda som jag skulle kunna klaga på är att jag skulle vilja ha mera föklaringar till vad som händer efter den här intensiva tidsperioden. Många karaktärer får man följa nära inpå och genom oerhört jobbiga händelser, så vill i alla fall jag höra att det verkar gå bättre för dem längre fram... 


Katarina Ewerlöf läser mycket bra och det är lätt att lyssna på! Det enda, lite märkliga med det här lyssnandet på storytel att markeringen för ny cd ligger kvar. Det borde inte vara så svårt att ta bort?


Jag rekommenderar alla att prova på Hammarbyserien. Böckerna är oerhört spännande och välskrivna. Det enda jobbiga är att det är stor risk för att man inte vill göra annat än att läsa vidare!


Nu får jag ta ett litet uppehåll från Hammarbypoliserna på ett tag, så att jag kan göra annat än att längta till att kunna lyssna vidare...


Böckerna i Hammarbyserien:

Pepparkakshuset

Mamma, pappa, barn

Vyssan lull

Helgonet

Gideons ring

Hennes iskalla ögon

Tjockare än vatten

Falleri fallera falleralla


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus

Läs på storytel, adlibris eller bokus.

Av bockeriorat - 8 juli 2015 21:14



 

Pepparkakshuset - Carin Gerhardsen. Uppläsare: Rakel Mohlin


När Ingrid Olsson får komma hem från att ha vistats på sjukhus för ett lårbensbrott gör hon en makaber upptäckt. I hennes hem har en man blivit brutalt ihjälslagen. En man som hon aldrig sett tidigare.


Mannen visar sig vara den mycket lyckade och lycklige mäklaren Hans Wannerberg som har allt man kan önska sig. En familj som verkligen älskar honom och på arbetet var han framgångsrik.


När Hammarbypoliserna, med Conny Sjöberg i spetsen får fallet på sitt bord försöker de få veta vad Wannerberg egentligen gjorde i huset och vad som kanske kan ha hänt. 


Parallellt med händelserna i nutid får läsarna läsa mördarens tankar om där det kanske inte alls var så att den döde mannen var alltigenom lyckad. Men för att poliserna ska kunna få samma vetskap om detta som läsaren, krävs en hel del efterforskningar. Och allteftersom händer det ännu fler, minst lika otäcka saker där mördaren drar fram.


Kriminalkommissarie Conny Sjöberg är en omtyckt chef på Hammarbypolisen, med ett häktiskt familjeliv men lyckligt familjeliv med fru och fem barn.


Petra Westman är polis i gruppen och leder i hemlighet ett parallellt fall där hon under en utekväll var med om någonting väldigt obehagligt och försöker att i hemlighet bedriva forskningar om vad det var som hände och hur hon kan skipa någon slags rättvisa i ärendet.


Jamal Hamaad är polis som i tidig ålder kom till Sverige som flykting och får "i all välmening" utstå en hel del rasistiska kommentarer för oförstående och ignoranta kollegor.


När jag började lyssna på den här boken var jag lite skeptisk till det lite annorlunda upplägget. Men ju längre jag läste blev jag verkligen imponerad av hur smart skriven den är. Eftersom att det är första boken som jag läser av Gerhardsen visste jag inte vad jag kunde förvänta mig, så jag blev verkligen imponerad av den här deckargåtan. Den är verkligen lysnade ihopkomponerad!


Jag gillar karaktärerna i den här boken. De är trovärdiga och sympatiska och jag vill veta mer om dem. Jag ska läsa fortsättningen så fort jag bara kan. 


Boken är lättläst och språket är koncist och skildrar endast det nödvändigaste, utan att ta med en massa sidospår.


Temat i boken är väldigt jobbigt, men viktigt att lyssna på. Inga barn ska behöva ha en sådan uppväxt som det skildras i boken.


Rachel Mohlin är sen gammalt en favorotuppläsare för mig. Jag gillar henne här också, men hon betonar en del ortnamn fel, vilket jag tycker stör lite.


Har du inte redan läst den här boken, rekommenderar jag den verkligen! Det är en spännande och annorlunda deckare mot de jag har lyssnat på den senaste tiden!


Böckerna i Hammarbyserien:

Pepparkakshuset

Mamma, pappa, barn

Vyssan lull

Helgonet

Gideons ring

Hennes iskalla ögon

Tjockare än vatten

Falleri fallera falleralla


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus


Läs på adlibris eller bokus



Av bockeriorat - 6 juli 2015 21:46

 

Fasanjägarna - Jussi Adler Olsen. Uppläsare: Stefan Sauk


Ett fall har hamnat på Carl Mørcks, avdelning Q på Köpenhamnspolisens skrivbord. Men det är någonting som inte är som det ska. I det gamla fallet från 1987 var det två syskon, en pojke och en flicka i övre tonåren som blivit brutalt misshandlade och mördade. Till skillnad från de övriga fall som Mørck och hans assisten Assad brukar arbeta med är detta fall är uppklarat. Lång tid efter att morden begicks var det en man som erkände och dömdes för morden.

Det hindrar dock inte Mørck från att bli intresserad av både varför den har hamnat på hans skrivbord och om det verkligen var den mannen som dömdes som var den skyldige, trots att han faktiskt erkände.


När Mørck börjar gräva i fallet märker han att där finns många mystiska händelser och personer kring ungdomarna och platsen där de mördades. Ett antal elever som tillsammans har gått på en internatskola för ekonomiskt priviligierade ungdomar tycks kretsa kring fler av dessa händelser och så även den man som erkände sig skyldig till morden. Men han var den enda som gick på skolan med stipendium. De övriga eleverna har mycket mäktiga och inflytelserika föräldrar.


Mørck och Assad är tillbaka i den andra delen i serien om avdelning Q som försöker klara upp cold cases. Och denna gång har de även fått förstärkning av en sekreterare: Rose.

I den första delen; Kvinnan i rummet, fascinerades jag mycket av samspelet mellan Mörck och Assad och jag gillade att Assad var den som fick bidra med så mycket tankar och lösningar. I den här boken tycker jag dock att Assad har fått ta ett steg tillbaka och att det är Mörck som får briljera desto mer. Jag hoppas att Assad får mer tid i rampljuset i de resterande böckerna!

Rose är dock ett mycket roligt tillskott till avdelning Q, jag tror även att hon har fått ta en del av Assads punch lines och möjligheter att jävlas med/irritera Mørck.


Deckargåtan är mycket spännande och nystas upp på ett snyggt och skickligt sätt. Adler Olsen håller mig intresserad hela tiden och det är svårt att slita sig ifrån boken! Dock är det väldigt mycket våld och brutalitet som skildras in i detalj. Jag tycker att det blir lite osmakligt här och där.


Det är härligt när en uppläsare passar så väl ihop med böckerna och karaktärerna i dem. Stefan Sauk briljerar här med dialogerna mellan huvudpersonerna. Och jag gillar hans Assad väldigt mycket!


Den här boken rekommenderar jag till alla som gillar spännande kriminalgåtor. 


Böckerna i serien om avdelning Q:

Kvinnan i rummet

Fasanjägarna 

Flaskpost från P

Journal 64

Marcoeffekten

Den gränslöse


Lyssna på storytel, adlibris  eller bokus.

Läs på: adlibris eller bokus






Av bockeriorat - 4 juli 2015 19:50

 

 

Det svarta vattnet - Margit Sandemo Uppläsare: Julia Dufvenius

Del 46 i Sagan om Isfolket.

 

Tiden för den slutgiltiga kampen mellan de goda isfolksättlingarna och deras förhatliga stamfader har kommit. Den långa vandringen till Isfolkets dal är avklarad, men ännu är det inte slut på hinder, fällor och fiender. 


Tengel den onde har gång på gång visat att han har mäktiga kumpaner och att han har hittat på en väldig massa otäcka saker med sina ättlingar. Men här visar han att det fortfarande finns fruktansvärda bevis på hans grymhet.


I den tidigare boken var det Marco som fick vara den starka som löste problemet. Nataniel Gard av Isfolket har länge tvivlat på att han ska ha några speciella krafter att komma med i jämförelse med Marco, men nu är hans tid kommen. Nu är han som Isfolkets specilellt utvalde som allt hopp sätts till.


Det här är en spännande och rörande bok. Mycket känslor och överraskningar. Det är dock svårt att berätta mer utan att lämna ut för mycket om slutintrigen... 

Men har man lyssnat/ läst så här långt blir du inte besviken på den här boken, den är skriven i samma anda som övriga och här knyts många trådar ihop. Nu är det bara en enda bok kvar.


Lyssna på storytel.


Läs: Adlibris ellet Bokus 


Av bockeriorat - 3 juli 2015 18:09

 

Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist Uppläsare: Anna Maria Käll


Susanna träffade sin man tidigt, redan i skolan. De gifte sig snabbt och har levt ett ytligt lyckligt liv där de har sonen Adam, 8, men dock fick de kämpa länge innan de fick dottern Alva, 1.

Efter mammaledigheten ser Susanna fram emot att återgå till jobbet som chef på en PR-byrå. 

När hon återkommer får hon dock en överraskning: Den nya anställda David som är nyutexaminerad, snygg, trevlig och dessutom släkt med Susanna. Han visar sig nämligen vara son till en bror som varken hon eller hennes make Filip visste att han hade. 


På hemmaplan fungerar det dock inget vidare. Maken vantrivs hemma och han kan/orkar/ vill/ ids inte ta hand om sina barn när han tar över föräldraledigheten. Filip har varit borta mycket med jobbet genom åren och har inte någon koll på vad det innebär och förväntas av honom där hemma.


Äktenskapet mellan Susanna och Filip verkar lyckligt, men i ärlighetens namn träffas de knappt och de har inte haft sex med varandra på evigheter.


Efter bara någon vecka som hemmapappa annonserar Filip att han har erbjudits en topp-position i sitt företag och han måste börja omedelbart. Han har tackat ja utan att ens viddtala sin fru och tar för givet att hon ska släppa sitt jobb och återgå till föräldraledigheten tills minstingen börjar förskolan ett halvår senare.


Susanna blir besviken, men fogar sig in i sin makes "önskemål". Dock har hon svårt att släppa tankarna på David och börjar tråna efter honom, se efter vad han gör på Facebook och febrilt leta efter om han verkar ha någon flickvän.


I samma takt som Filip börjar vara mer frånvarande ökar hennes intresse och trånande efter David.


Det här är en relationsskildring om ett dysfuktionellt äktenskap mellan en kvinna som säger ja och amen till allting, utan att ifrågasätta och en man som är ett stort, vedervärdigt, egoistiskt svin.


Krydda det hela med en man, David som ska falla för en kvinna som (enligt egen utsago) inte alls är lika snygg som alla andra kvinnor som figurerar i hans liv, är tjockare (?) , 16 år äldre, hans chef, ingifta släkting och behandlar honom som skit. Inte nog med det, han verkar vara en riktigt trevlig person. Faktiskt den enda som förefaller sympatisk över huvud taget i den här boken.  För att fatta sig kort: Att David ens tycker bra om Susanna är en gåta och hur han ska falla för henne känns helt orimligt. 


Att Susanna är gift med Filip är också orimligt. Han har inga positvia egenskaper eller drag. Överhuvudtaget.


Jag blir till och med irriterad på bokens åttaåring, Adam, som jag tycker är oerhört irriterande och gnällig. 


Något som jag retar mig på något så fruktansvärt med sådana här skildringar är att ingen någonsin SÄGER något. Man går runt och funderar, är ledsen och känner sig orättvist behandlad, men man framför aldrig detta till någon annan.


Nej, jag gillade inte den här boken. Läs någonting annat, lägg inte ned tid på denna!


Uppläsaren Anna Maria Käll är alltid bra, men till och med henne retar jag mig på när hon gnäll/tjatar med åttaåringens repliker. Eller någon utav Davids beundrarinnor...

Av bockeriorat - 1 juli 2015 09:21

När du startade den här bloggen hade du som mål att läsa en bok i veckan. Hur tycker du att det har gått?

 Jag har under årets första sex månader hunnit läsa 75 böcker, så man kan ju faktiskt säga att målet redan är uppnått. Under några perioder var det lite panik att jag ville hinna läsa lika många eller helst fler än tidigare månader. Men nu kan jag slappna av och njuta lite mer när mitt eget mål redan är nått.

Tycker du att det har varit en bra blandning på böcker och författare som du har läst?

Mja, jag skulle nog svara både ja och nej på den frågan. Ja, eftersom att jag har läst ett stort antal nya författare, jag som tidigare oftast läst om sådant som jag redan läst med omväxling med fyra-fem nya per år. Men när jag inför den här intervjun gick igenom vad det var som jag har läst märkte jag bland annat att fördelningen mellan kvinnliga- och manliga författare var ganska skev- Av 75 böcker ligger kvinnor bakom 57 av de böckerna och män bakom 18.

I ärlighetens namn har jag ju dessutom läst om 14 böcker som jag redan läst tidigare- Margit Sandemos Isfolksböcker, även om det var länge sedan jag läste dem. 

Förut läste du mycket deckare. Hur många av böckerna är egentligen deckare?

Tio utav böckerna är deckare. Anna Jansson och Arnaldur Indridasson är de som jag hade läst böcker av sedan tidigare. Resten av deckarna är faktiskt skrivna av nya bekantskaper. Jag har gillat de flesta av dem, men ska jag lyfta fram några, vill jag tipsa om Jussi Adler Olsen. Jag läste hans första - Kvinnan i rummet och jag kommer att läsa fler av honom. Singöspionen av Gustafson och Kant är också väldigt läsvärd! Det ryktas om att författarduon ska släppa fler böcker med Solbritt i huvudrollen. Det ser jag fram emot!

Är det någon av böckerna som sticker ut i negativ mening?

Jag tyckte att Christer Lundbergs Gräspojken var provocerande dålig. Jag skulle ha struntat i att lyssna på den, jag satt bara och irriterade mig på allting som hände i den. Och det verkar som om att jag är ganska ensam om den uppfattningen, alla verkar älska den. Men det är ju positivt för Christer Lundbergs del i alla fall. Och honom gillar jag mycket!

Om du ska lyfta fram favoritböckerna då. Vilka är de allra bästa?

Bea Uusmas bok om Andréexpeditionen tyckte jag var underbar. Liv efter liv av Kate Atkinson var en av de allra bästa böckerna jag har läst. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson påverkade mig mycket. Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty var också helt underbar, men lättsammare. Astrid Lindgrens Krigsdagböcker tyckte jag också väldigt mycket om. Och så får jag inte glömma att nämna min stora författarförälskelse under den här tiden: Lucy Dillon. Jag har läst alla hennes böcker som finna utgivna som ljudbok och när jag var på pocket shop i veckan såg jag att det finns en ny utgiven på engelska: One small act of kindness. Längtar så mycket efter att läsa den!

Är det någon kategori av böcker som du blivit överraskad av?

Ja, självbiografier har jag inte läst i så stor utsträckning tidigare, så de som jag nu har lyssnat på har varit mycket intressant och givande. Såväl kända personer som skildrat en "vanlig" barndom - Magnus Härenstam, Zlatan och Tommy Körberg till traumatiska skildiringar som Morgan Allings och Magdalena Graafs. Malin Säfstams bok När livet stannar om tsunamin berörde mig mycket. 

Och tvärtom, någon kategori som du har blivit negativt överraskad av?

Rolighetsböcker i Hundraåringens- eller Arto Paasilinnas anda har jag lyssnat på några av, men det kommer jag undvika i framtiden. Möjligtvis om man behöver något riktigt lättsmält någon gång.

Har det varit roligt att skriva om böckerna efter att du har läst dem?

Ja, i de allra flesta fall har det varit roligt. Det är nu mot slutet med Margit Sandemos böcker om Isfolket som jag tycker att det har varit svårt, eftersom att jag inte vill avslöja för mycket. 

Uppläsare, då? Vad skulle du säga om dem?

En uppläsare är viktig för att man ska vilja läsa vidare och väcka intresse och engagemang. De allra flesta jag har lyssna på har hållit en mycket hög klass. Dock kan det vara en i annat fall bra läsare som inte passar bra med texten. Jag gillar Jan Waldekranz, men när han läste Denise Rudbergs bok fungerade det bara inte. Jag har en teori om att är huvudpersonen man ska det i de allra flesta fall läsas av en man och tvärtom. 

Det är två uppläsare som jag tycker sticker ut lite mer än övriga och det är Katarina Ewerlöf och Anna Maria Käll. Den förstnämnda dramatiserar sina texter så att de får liv. Lyssna på Jag heter inte Miriam, till exempel. Där är hon helt fantasktisk. Anna Maria Käll har en skön och behaglig röst. Det är svårt att sätta fingret på vad, men hennes röst höjer verkligen bokens texter.

Om det är så viktigt med uppläsare, kanske ska du lyfta fram det tidigare än att nämna dem i slutet av din text om boken? 

Vad bra att du säger det, jag har precis tänkt att ta med uppläsarens namn i namnet på blogginlägget och se om det fungerar. Jag kör på det i fortsättningen!

Om vi blickar framåt, vilka böcker ser du fram emot att läsa?

Det är så många... Men Håkan Nessers nya ser jag fram emot. Fortsättningen på Milleniumböckerna, Kjelle Bergqvists självbiografi, fler av Jojo Moyes och Lucy Dillon. Finns det någon som kan rekommendera en författare som skriver i samma kategori av böcker som Moyes och Dillon, tipsa mig gärna om det!

Slutligen: Är det något du har glömt att ta upp som du vill lägga till?

Jag är alltid rädd att ha glömt någon/ något viktigt. Jag slänger in ett tips till här: Läs Fyren mellan haven M.L Stedman. Och Per Anders Fogelsströms stadsserie och...

Och där sätter vi punkt för intervjun och önskar fortsatt lycka till inför årets avslutande sex månader.

Ovido - Quiz & Flashcards