Alla inlägg den 14 juli 2015

Av bockeriorat - 14 juli 2015 21:54




Vyssan lull - Carin Gerhardsen.

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Del 3 i Hammarbyserien.


En mamma med två barn hittas bestialiskt mördade, samtliga har fått halsen avskuren. Utåt sett verkar familjen ha varit en lycklig men tillbakadragen liten familj. De har ett asiatiskt utseende, men svenskklingande namn.

Dock är det en hel del märkliga omständigheter kring familjen. Lägenheten är väldigt dyt och med en rejäl hyra som mamman inte skulle kunna ha råd med, eftersom att hon var arbetslös och inte verkade tjäna några pengar.

En mystisk man verkar ha figurerat i familjens liv, men ingen verkar veta vem han egentligen är. 

Och i hallen hänger en  tröja som inte ser ut att tillhöra någon av de boende i lägenheten.


Kriminalkommissarie Conny Sjöberg har bråda dagar. Det är många spår som ska följas och många personer som ska intervjuas. Inte blir det heller lättare att göra jobbet när en av poliserna, Ernst Eriksson verkar ha försvunnit. Har han tagit semester eller en sjukdag, tro? Dessutom funderar han en del på hur hans privatliv har kunnat utveckla sig på det sätt som det har gjort. 


Erika Westman fick i slutet av förra romanen ett fruktansvärt besked och har svårt att hantera vetskapen om detta. Det är svårt att arbeta tillsammans med en person som man vet har avsiktligt gjort henne illa, men hon vill trots detta inte gå vidare med det hon har fått reda på.


Jamal Hamad har skilt sig och har ett nytt förhållande. På arbetet sliter han på i vanlig takt och gör framsteg efter framsteg.


Jens Sandén har återhämtat sig efter stroken, men arbetar i mindre utsträckning än tidigare och kan numera känna sig lite lugnare över sin dotter Jennys vardag, då hon har fått arbete i polishusets reception. 


Poliserna lyckas sakta men säkert nysta upp fallet med den mördade familjen och i jakten efter mördaren lyckas även många av dem få svar på sina egna, privata problem.


Den här boken är spännande, men inte lika spännande som de tidigare i serien. Och det kanske man ska vara glad över, eftersom att de var olidiliga att slita sig ifrån innan de var färdiglästa.

Deckargåtan är smart och vägen dit är krånglig, men spännande. Jag gillar Gerhardsens sätt att hela tiden få läsaren att veta mer, eller i alla fall tro sig veta mer än poliserna och på det viset skapa spänning.


Precis som tidigare fortsätter det parallella fallet som framför allt Petra är inblandad i och även det är spännande att höra om. Dock är jag, som i den andra delen i serien, besviken på Conny Sjöberg och utvecklandet av hans karaktär. 


Carin Gerhardsens böcker rekommenderas till alla deckarälskare. Spänning utlovas!


Böckerna i Hammarbyserien:

Pepparkakshuset

Mamma, pappa, barn

Vyssan lull

Helgonet

Gideons ring

Hennes iskalla ögon

Tjockare än vatten

Falleri fallera falleralla


Uppläsaren Katarina Ewelöw är som alltid bra att lyssna på. Kanske den sol-sjuka kvinnans rosslingar och harklingar är lite väl mycket, dock?


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus.

Läs: adlibris eller bokus.

Ovido - Quiz & Flashcards