Alla inlägg den 25 juli 2015

Av bockeriorat - 25 juli 2015 18:01


Helgonet - Carin Gerhardsen

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Uppspelningstid: 9h 6 min

Del 4 i Hammarbyserien


Hammarbypolisen har fått två nytillskott till sin grupp. Den ena är Odd Andersson, tidigare känd som Idol-Odd, numera omdöpt till Loddan av sina kollegor. Tidigare har han deltagit i Idol och på grund utav detta blivit lite av en flickfavorit, vilket ofta kommer väl till pass i yrket. Han är frånskild, men har en son. Mercury, sedan tidigare. 


Den andra är Hedvig "Gäddan" Gerdin som numera är änka, efter ett liv som hemmafru i Schweiz. Dock är hon såväl polis som juristutbildad och sugen på att komma tillbaka till arbetslivet. Hon har under tiden som hemmafru inte legat av sig, utan har stora kunskaper i sitt yrkesutövande med en specialitet inom datorer och en förkärlek för flashbacks forum där hon kan hitta både det ena och det andra.  Dock är hon en ganska udda fågel som inte bryr sig så mycket om sitt utseende och som säger precis det hon tänker, vilket gör att kollegorna har svårt att veta hur de ska få grepp om henne och om hur de ska behandla henne.


Efter en pokerkväll tillsammans med polarna, blir Sven Gunnar "Svempa" Erlandsson brutalt skjuten och lämnad att dö i en skogsglänta på vägen hem. I en ficka har han en lapp med suddiga tecken och ett antal spelkort. Svempa arbetade på bank och engagerade sig ideellt i sina barns fotbollsspelande som tränare. Han försökte även att hjälpa fattiga i samhället till ett drägligare liv.  Alla som kände Svempa beskriver honom i det närmaste som ett helgon, omtyckt av alla och den som medlade i andras problem och stod på de fattigas sida. Det är svårt för poliserna att hitta någon som skulle hata honom så mycket att de ville döda honom.


I det fina grannskapet där Svempa och hans pokerpolare bodde har det dock hänt en hel del märkliga saker som ännu inte riktigt är uppklarade. Ju mer Hammarbypoliserna söker efter ledtrådar ju fler saker dyker upp. Till en början verkar de vara helt slumpmässiga, men hänger de faktiskt ihop på något vis?


Återigen samarbetar Hammarbypoliserna Sjöberg, Hamad och Westman tillsammans och det är roligt att se hur de reagerar på nytillskotten som verkar tillföra en hel del ny energi till gruppen.


Den här delen i Hammarbyserien tycker jag inte riktigt är lika spännande som de tre första. Även denna är visserligen spännande, men eftersom de tidigare var riktiga nagelbitare så är det inte konstigt att det efter ett tag måste komma en dip. Det är dock deckarintrigen som jag tycker inte lever upp de tidigares nivå, men skildringen kring poliserna och frmför allt nytillskottet Gäddan är riktigt spännande. Henne gillar jag skarpt, hon verkar vara en skön typ samtidigt som hon verkar vara väldigt komptent i sin yrkesroll. Även om jag tycker att hennes arbete är intressant så tcker jag att författaren går in lite väl noggrant hur Gäddan jobbar, hur hon söker på internetforum och så vidare.


Författaren berättar på ett mycket bra vis, det är lätt att följa med i beskrivningar och handling. Jag ser fram emot att läsa mer om Hammarbypoliserna och speciellt följa med i hennes och teamets arbete. Jag hoppas även att nästa deckargåta är lite mindre krystad. Och som jag nämnt tidigare: Trots att det är spännande så är det jobbigt att det är så många barn/ unga som far illa.


Katarina Ewerlöf läser bra, som alltid. 


Böckerna i Hammarbyserien:

Pepparkakshuset

Mamma, pappa, barn

Vyssan lull

Helgonet

Gideons ring

Hennes iskalla ögon

Tjockare än vatten

Falleri fallera falleralla



Lyssna på storytel eller bokus

Läs på storytel (e-bok) , adlibris eller bokus

Ovido - Quiz & Flashcards