Alla inlägg den 19 juli 2015

Av bockeriorat - 19 juli 2015 21:20


Sista brevet från din älskade - Jojo Moyes  

Uppläsare: Gunilla Leining

Lyssningstid: 12h 31 min


Journalisten Ellie Haworths liv blev inte riktigt som hon tänkt sig. Hon är strax över 30 och lever för sitt arbete. Hon är tillsammans med en gift man och får nöja sig med att träffa honom när han kan smita ifrån hemmet för en stund, kan inte ringa honom eller ens sms.a honom när hon vill. Ofta får hennes vänner vänta på att hon kommer för sent till deras träffar eftersom hon ända in i det sista väntar på att få ett livstecken från sin älskare. De börjar även bli trötta på att höra hennes gnäll om sin situation och att hon ideligen försöker tolka hans ord, uttalade och de han sänder i sms för att höra om han verkligen älskar henne och inte sin fru.

Det uttröttande förhållandet börjar även att  gå ut över hennes arbete. Hon är försenad och hon är inte på hugget som hon en gång har varit.


På begäran från sin redaktör får Ellie i uppdrag att forska om kvinnors situation under 50- och 60-talet var och jämföra deras liv och kvinnor i början av 2000-talet.


När Ellie söker i tidningens arkiv hittar hon glödande kärleksbrev och fascineras över hur välskrivna de är och hon blir så intresserad av dem och vill veta mer om människorna som upplevde den här himlastormande förälskelsen och om de fick varandra på slutet.


Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus efter en biloycka. Hon har inget minne från tiden före olyckan och får på nytt försöka lära sig om sitt liv och vem hon egentligen är. Hon visar sig  vara  gift med en äldre, framgångsrik affärsman och bo i en lyxig lägenhet i London. Hon själv verkar vara beundrad av alla män i umgängeskretsen och omtyckt av alla kvinnorna. Det är svårt för henne att veta hur hon var som person före olyckan och har svårt att förstå vad hon såg hos sin stele man. En dag finner hon ett brev, undangömd i en bok och hon lyckas lista ut att den är till henne från någon som verkligen älskar henne. Den har dock en kodad underskrift och hon måste försöka att  lista ut vem det kan vara ifrån utan att avslöja sig själv, för sin make eller för fel person att hon har en utomäktenskaplig affär.


Det här är en berättelse om kärlek, såväl lycklig som olycklig sådan. I och med att vi får följa både Ellie och Jennifer får vi även möjlighet att jämföra och se på skillnader och likheter på 60-talet och på 2000-talet.

Hur man som kvinna har det som troféhustru, hur det kan vara att vara den andra kvinnan och omgivningens syn på en otrogen kvinna.


När jag hade läst Jojo Moyes bok Livet efter dig, längtade jag oerhört mycket efter att få höra fler av hennes böcker, så det var med stor förväntan som jag började lyssna på denna bok. Den var inte riktigt som jag hade tänkt mig och det tog ganska lång tid innan jag greps tag av den här boken. Jag trodde de respektive berättelserna skulle vara mer uppdelade och bredvid varandra, men här är det till en början Ellie det handlar om ett kort tag och sen bara om Jennifer väldigt länge. Jag tyckte även att det var lite rörigt med alla namn och vänner till en början.

Men till slut tycker jag att magin infinner sig igen, så ge inte upp, det blir riktgt bra till slut!


Boken är snyggt skriven, spännade och väldigt rörande att lyssna på. En berättelse som i stilen påminner lite om filmen The Notebook. 


Den här boken rekommenderar jag den som gillar Jojo Moyes, kärlekshistorier och olika historier och människoöden som till slut flätas samman.



Uppläsaren Gunilla Leining, som även läste den förra Jojo Moyes boken, är duktig och har en mycket behaglig röst att lyssna på.


Lyssna på storytel eller bokus.


Läs på adlibris eller bokus. 

Ovido - Quiz & Flashcards