Alla inlägg under januari 2015

Av bockeriorat - 12 januari 2015 08:48


Äta kakan och ha den kvar

Livet blev kanske inte riktigt som Amanda Berger hade tänkt sig.

Hon är precis 39 år fyllda och har två tonårsdöttrar och en man som hon har varit gift med sedan länge.

Hon bor i en stor villa i Bromma och jobbar på en IT-firma som projektledare.

När hon plötsligt får sparken från jobbet vet hon plötsligt inte hur hon ska kunna tala om det för sin framgångsrike man och de, i hennes tycke, bortskämda barnen.

Det passar sig inte in i hennes umgänge att vara arbetslös.

Istället för att berätta sanningen råkar hon säga att hon fått ett nytt toppjobb utomlands och på så sätt förklara att hon inte är på plats på jobbet och samtidigt köpa sig tid till att hitta ett nytt jobb. 

Dock leder en lögn snabbt till en till och plötsligt har Amanda näslat in sig i en hel härva av lögner och ett nytt liv, parallellt med sitt vanliga och helt annorlunda.

I sitt nya liv träffar Amanda en mängd nya bekantskaper com hon annars aldrig skulle ha kommit i kontakt med. Men kommer hon att orka leva med alla dessa lögner?


Som jag skrev tidigare önskade jag mig lite omväxling från de tidigare tyngre och dystra böckerna som jag lyssnat på nyligen. I denna bok fann jag precis det som jag eftersökte.

Det är en mycket lättsam och lättlyssnad chic-lit bok. Det är inga alls problem att hålla reda på(de ganska platta) karaktärerna.

Författaren har skrivit en underhållande roman som är ganska ytlig och lättsam.

Jag gillar historien och det är en skön stund av eskapism då man tillsammans med Amanda kan få fly från sin egna trista vardag för en liten stund.


Jag tycker inte att historien är särskilt trovärdig och jag saknar att man inte får all fakta serverad på slutet, men jag antar att man kanske får svaren på eventuella frågor i kommande bok om Amanda; Den som väntar.


Uppläsare: Maria Lyckow. Har en skön och behaglig röst. 


Jag rekommenderar boken till de som vill ha något lättsamt och lättsmält, men samtidigt underhållande och mys-pys-lyssnande. 




Av bockeriorat - 11 januari 2015 19:52

Efter att ha läst en hel del deckare och thrillers den senaste tiden, fick jag ett tips om boken Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson.

Den rullar just nu i mina öron och det var verkligen bra som avbräck till alla mord och rafflande händelser.

Denna boken är lättsmält och lättlyssnad. Men mer om den sen när jag har lyssnat klart på den.


Just nu väntar jag på att nästa del av Isfolket av Margit Sandemo ska släppas (15/1) och framför allt på en av mina favoritförfattare Marian Keyes bok Kvinnan som stal mitt liv (22/1)



Av bockeriorat - 11 januari 2015 09:02

vNätter i Reykjavik

Nätter i Reykjavik - Arnaldur Indridason


Jag har läst de tidigare böckerna i Arnaldur Indridasons deckarserie och jag tycker mycket om dem.

Det var ett tag sedan Erlendur Sveinsson var huvudpersonen i deckarna, men nu är han tillbaka igen.

Dock utspelas den  här boken före de övriga, i denna bok är Erlendur nybliven polis.


En uteliggare som Erlendur kände litegrann hittas drunknad i en torvtäkt och alla verkar tycka att det handlar om självmord. Erlendur känner sig dock inte nöjd med detta och gör egna efterforskningar i fallet.

Han hittar ledtråd efter ledtråd och sakta nystas fallet upp.


I de senare böckerna får man veta mycket om Erlendurs misslyckade familjeliv och i den här boken får man svar på vad det var som hände där i första början. 


Indridasons böcker är skrivna i ett lugnt tempo, men sakta men säkert förs man framåt i intrigen. Jag vet att en del tycker att det är jobbigt att läsa/ lyssna på de isländska namnen och gator, men jag har inga problem med det. Jag tycker att det är spännande att höra beskrivningarna av den isländska naturen och maten de äter. 


Uppläsare: Pale Olofsson. Jag gillar när man 'castar' uppläsare utifrån författarens stil. Jag tycker att Olofsson passar utmärkt att läsa Indridasons avskalade och direkta språk. Han har en skön och behaglig röst. 


Boken rekommenderas till de som gillar deckare och gillar Indridasson. Har man inte läst någonting av honom tidigare, rekommenderar jag att läsa böckerna från början. Alla böckrerna är fristående, men det blir extra roligt om man förstår detaljerna om personernas privatliv.


Tidigare böcker:

Glasbruket

Kvinna i grönt

Änglarösten

Mannen i sjön

Vinterstaden

Frostnätter

Mörka strömmar

Svart himmel

Den kalla elden

Den stora matchen





Av bockeriorat - 10 januari 2015 18:26

Amy och Nick är paret som ska fira 5-årig bröllopsdag.


Till synes är de det lyckliga paret: Hon är "Fantastiska Amy", barnboksfiguren som hennes föräldrar baserat på henne. Hon har en mycket fin utbildning och är vacker och omtyckt av alla.

Tillsammans med Nick som är författare lever de gott i New York. Pengar är för dem inget bekymmer, Amy är som det enda barnet utrustad med ett enortmt sparkonto som hennes föräldrars författarskap har lagt grunden till.


Men så plötsligt slår den ekonomiska krisen till. Nick och Amy blir av med sina jobb, Amys föräldrar behöver låna pengar och så plötsligt kommer nyheten att Nicks mamma är sjuk och de tar beslutet att flytta hem till hans barndomstrakter i Missouri, vid Mississippifloden.

Ett beslut som de båda är överens om  Eller?


På deras 5:e bröllopsdag försvinner plötsligt Amy. 

Var finns hon?


Historien är författad så att vi både får Amys och Nicks perspektiv och det är en spännande historia som är väldigt svår att förutspå vart den ska landa någonstans.


Det var svårt att pausa i boken, hela tiden ville man veta vad som skulle hända härnäst.


Rekommenderas till alla som gillar spännande thrillers.


Uppläsare: Anna-Maria Käll. Jag tycker att hon gör ett bra jobb!

Av bockeriorat - 6 januari 2015 18:29

Målet med 2015 är att lyssna på minst en ljudbok i veckan och därefter skriva en anteckning om den här.


Jag känner mig lite ringrostig i såväl skrivande som tänkande, men det kanske kommer tillbaka till mig.


Ska suga lite på karamellen innan jag skriver om den första boken för i år; Gone girl (Gillian Flynn)



Av bockeriorat - 6 januari 2015 17:48

 


Innan jag börjar skriva om det nya, tänkte jag bara kort skriva ned vad jag redan har hunnit med att lyssna på med Storytel. 



Sagan om Isfolket (Margit Sandemo) läste jag i de yngre tonåren.

Till min glädje fanns de att lyssna på som talbok. De är inlästa av en härlig Julia Dufvenius. 

Jag tyckte mig ha en ganska hyfsad koll på alla karaktärer och händelseförlopp, men det fanns en hel del som jag hade glömt och nu fick bli påmind om.

Mest spännande och överraskande var historien om Mikael Lind av Isfolket, (Den ensamme) som jag minns tyckte var trist och som jag tror att jag inte ens orkade ta mig igenom helt och hållet tidigare, nu visade den på en helt annan tyngdpunkt och intresse för mig.


Alla historier om Heike var härliga att komma tillbaka till. Om Krister och Magdalena, Viljar och Belinda och om Ulvar och Marco.


Jag lyssnade snabbt upp alla de första 30 berättelserna som finns utgivna och inväntar med spänning när de nya tar vid.


En ny bekantskap är Elly Griffiths och hennes deckarromaner om arkeologen Ruth Galloway och som utspelas i England.

Här handlar det såväl om deckargåtan men även om Ruth som privatperson och alla hennes problem här i livet. 

Mycket spännande är de alla och mycket lättlyssnade. Titlarna som finns hittills är:

Flickan under jorden

Janusstenen

Huset vid havets slut

Känslan av död

En orolig grav

De utstötta 

De är inlästa av Angela Kovacs och hennes röst gillar jag mycket!


Jag har tidigare läst En man som heter Ove och den gillade jag så där. Vissa guldögonblick, men jag tyckte att den försökte vara alldeles för mycket som Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann.

Men jag gav författaren en till chans och lyssnade på såväl

Mormor hälsar och säger förlåt (inläst av Anna-Maria Käll) som

Britt- Marie var här (Marie Richardsson)

Och de var så väldigt olika varandra, även om man hela tiden "hör" författarens berättarröst och känner igen den. Jag gillade inte alls den fiktiva "hitte-på-världen" i Mormor... först, men ju längre tiden gick desto mer förstod jag den och vart han ville komma med den, blev det lättare att ta till sig. Men Britt-Marie gillade jag hela vägen från början till slut! Den var underbar!

Jag gillade verkligen Anna-Maria Källs inläsning och var först besviken över att hon inte läste om Britt-Marie ocjkså. Men det var bara till en början, sen gillade jag Marie Richardsson också!


Övriga böcker som jag har lyssnat på är:


Jakten på Kapten klänning (Jonas Trolle)

Handlar om jagkten på att sätta dit fd länspolismästare Göran Lindberg. Spännande men väldigt osmaklig med tanke på alla detaljer man får reda på. Uppläst av Martin Wallström


Lejontämjaren (Camilla Läckberg)

Handlar om de gamla vanliga karaktärerna i Fjällbacka och den var spännande och lättlyssnad. Tycker att Läckberg skriver bättre än de tidigare böckerna och har inte så banala personbeskrivningar längre.

Uppläst av Katarina Ewerlöf som jag tycker mycket om.


Stalker (Lars Kepler)

Har läst de tidigare böckerna i serien och såg mycket fram emot denna.

Den var bra, men inte alls lika spännande som de tidigare. De tidigare böckerna har jag knappt vågat lyssna på för att de var så otäcka!

Uppläsare: Jonas Malmsjö, gillar!


Bridget Jones Mad about the boy (Helen Fielding)

Det är som sagt alltid roligt att träffa på gamla vänner igen, även om de bara är fiktiva. Det var ett tag sen jag läste de tidigare böckerna om Bridget Jones, men detta var väl ungefär vad man hade kunnat vänta sig av henne, nu när hon kommit in i medelåldern. Samma tjej, men med en ny typ av liv och med tillhörande problem. 

Rachel Mohlin gör ett mycket bra jobb som inläsare.





Av bockeriorat - 6 januari 2015 11:02

Under hösten har jag haft det stora nöjet att få prova på Storytel, där man kan lyssna på talböcker, helt gratis.


För en person som pendlar långt varje dag har det varit ett helt underbart tillskott och förhöjt pendlandet något oerhört.


Jag har under många år lyssnat på talböcker och haft ett otal mp3-spelare där man till en början var tvungen att stycka upp böckerna i många spellistor eftersom att de inte fick plats hela i minnet på spelaren.


Och jag har varit nöjd med det.


Men nu har det blivit så mycket lättare att välja böcker och 'lära känna' nya karaktärer, historier och författare. Men det är faktiskt så (för mig i alla fall) att läsa om gamla böcker är som att träffa gamla vänner. Inte sällan för att se dem i ett annat ljus.


Under våren kommer jag att försöka läsa (lyssna) på så många böcker som möjligt och skriva ned lite om dem här, tänkte jag. Bra att se hur mycket/lite man läser. Och hissa/ dissa böcker, författare och uppläsare.


Jag har redan avslutat 2015 års första bok och påbörjat den andra. Mer om det i kommande inlägg. 


Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards