Alla inlägg den 25 januari 2015

Av bockeriorat - 25 januari 2015 14:22

 


Hunger - Margit Sandemo

Del 32 i Sagan om Isfolket


När Marits syskon emigrerar till Amerika blir hon som liten flicka ensam med en elak och krävande pappa som ser henne som sin pass-upp och hushållerska. 

Marit träffar inte några jämnåriga och bor väldigt avsides. Så när pappan går bort vet hon inte riktigt vad hon ska göra med sitt liv längre. Det verkar som om syskonens löften om att hon ska få komma efter dem till Amerika inte verkar vara annat än något de har sagt, men inte har några planer att uppfylla.


Två barn hittar en dag en utmärglad och svårt sjuk Marit i skogen och springer efter hjälp.

Turligt nog har Christoffer Volden av Isfolket gett sig ut på fiskesemester precis i närheten och han tar med sig Marit till sjukhuset där han jobbar som läkare.


Christoffer finner en stor sympati för den ensamma kvinnan och gör allt i sin makt för att hon ska bli bättre. Plötsligt utbryter dock sjukhussjukan ut och den verkar vara omöjlig att få stopp på.

Christoffer ber sin släkting Benedikte Lind av Isfolket om hjälp för att kunna stoppa sjukdomens smittspridning.

Och hennes resa för att hjälpa Christoffer resulterar i såväl i att hon träffar en gammal bekant och även stor avundsjuka hos Christoffers förnäma fästmö Lise-Merete Gustavsen. Lise-Merete tycker att Christoffer spenderar alldeles för mycket tid med de enkla kvinnorna Marit och Benedikte, när han istället borde lägga all sin fritid på henne och deras stundande bröllop. 


Detta är en av mina absoluta favoriter i Sagan om Isfolket. Berättelsen om Marit i Svelten är mycket fin och även utvecklingen av den ensamma Benediktes liv på sjukhuset.


Kom dock i håg att läsa böckerna i Sagan om Isfolket i rätt ordning:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_Isfolket


Som alltid i Sagan om Isfoket är det duktiga Julia Dufvenius som läser. 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards