Direktlänk till inlägg 24 januari 2015

Djävulen hjälpte mig - Caroline Eriksson

Av bockeriorat - 24 januari 2015 13:25

 


Djävulen hjälpte mig - Caroline Eriksson


Per Nilsson växte upp på Möllegården i Yngsjö med sina hårt arbetande, jordbrukande föräldrar i slutet på 1800-talet.


När fadern avlider och Per är den som ska ha ansvar för gårdens arbete och utveckling, går det inte riktigt som det ska. Skördarna slår fel, ingen vill köpa säden och huset förfaller.

Men framför allt plågas Per av det hemska som han försöker be om ursäkt för i kyrkan varje söndag.

Hemma på Möllegården delar nämligen Per säng med sin mor, Anna Månsdotter.

De gör allt i sin makt för att försöka dölja sin relation till varandra, men när en granne hittar dem i säng tillsammans och ryktet börjar gå på bygden är det svårt att förklara bort.


Annas bror Anders vill försöka hjälpa sin syster son och föreslår att han ska gifta sig för att sätta stopp för vidare ryktesspridning. Dock är det svårt att hitta någon som kan tänka sig att gifta sig med Per, som är en tillbakadragen och tystlåten ung man. De som känner till hans mor vet också att ett liv som sonhustru till henne inte skulle vara lätt.


Till slut har dock famlijen en otrolig tur; Hanna Johansdotter, dotter till en förmögen häradsdomare accepterar Johans frieri och ser fram emot att börja sitt vuxenliv som Pers hustru på Möllegården.

Hon är dock varken medveten om ryktena som går och ej heller om hur Pers mamma är.


Alldeles innan vigseln tar modern sin son åt sidan och ger honom följande uppmaning: Kom henne aldrig nära.


Det här är en roman som baserats på det verkliga "Yngsjömordet". 

Författaren lyckas att beskriva karaktärerna och historien mycket spännande och intressant. Man vill hela tiden veta vad som händer här näst. Den är uppbygd i två separata berättelser; dels skildras Per, Anna och Hanna och deras vardag och parallelt får man läsa om vad som händer vid gripandet av Per och Anna efter mordet samt rättegången och så vidare. Ett mycket spännande upplägg.


Trots att det inte var SÅÅ länge sen det hände, känns det som om att det är en otrolig lång tid sedan som något sådant här skulle kunna hända. Hanna kunde ingenting säga om hur hon behandlades, eftersom hon skulle vara lojal mot sin make. 

Den ohyggliga kampen för att ha mat till sig själv, alla barn och alla djuren på gården. Rädslan för att guds vrede.


Den här historen fångade mig och berörde mig, jag har tidigare läst en del om Yngsjömordet, men det var länge sedan nu. 


Jag rekommenderar de som gillar att läsa om "vamliga människor" på ytan och vad som hégentligen försiggår, deckargåtor och rättegångar att läsa det här. Det blir dessutom extra spännande och fruktansvärt när man vet att det här faktiskt har hänt på riktigt.


Författaren har skrivit romanen utifrån brev, dagboksanteckningar och rättegångsprotokoll och så vidare.


Uppläsare är den alltid lika fantastiska Anna Maria Käll.


www.storytel.se

http://www.bokus.com/bok/9789175032719/djavulen-hjalpte-mig/

http://www.adlibris.com/se/bok/djavulen-hjalpte-mig-9789186719593







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards