Direktlänk till inlägg 14 mars 2016

Dödssynden - Harper Lee

Av bockeriorat - 14 mars 2016 10:52

 

Dödssynden - Harper Lee

Uppläsare: Kerstin Andersson

Lyssningstid: 12h 42 min


I Amerikas sydstater växer Scout och hennes bror Jem upp med sin far Atticus som är advokat och väldigt beläst. Barnens mor finns inte längre i livet, så istället får kokerskan Calpurnia agera mor och alltiallo till barnen.


Vi får till en början följa med Scout på hennes allra första dag i skolan, som hon längtat efter och sett fram emot, men som inte alls blir som hon har tänkt sig. Scout blir kritiserad för hur och att hon redan kan läsa och fröken säger även att hennes far inte skulle ha lärt henne att läsa, eftersom att han inte är någon lärare och att Scout gör fel. Scout tycker att det är konstigt och orättvist av fröken att säga så, Atticus har inte lärt henne läsa. Men hon säger heller inte att det är den Calpurnia som har lärt henne.


I skolan märker Scout också att det är stora skillnader på barnen. Vissa är rika och har fina kläder, medan andra inte ens har med sig en matsäck och har huvudlöss.


Ofta får Scout höra att hennes sätt att vara inte passar sig, eftersom hon är en flicka och ska bli en redig kvinna när hon blir stor. Scout blir mycket arg över den här sortens kommentarer, eftersom hon tycker att kvinnornas liv verkar tråkigt.


När Atticus får i uppdrag att försvara en svart man som anklagats för att ha våldtagit en vit kvinna, får Scout och Jem ta emot mycket glåpord och ifrågasättanden av andra barn om deras far, som "ni**erälskare". Båda barnen blir arga, men i alla fall Scout förstår inte riktigt vad de menar med detta. Svarta och vita är människor båda två och bör bli lika behanlade inför lagen.


Atticus syster tycker inte att det passar sig att en ung flicka inte har någon annan kvinnlig förebild än en svart hushållerska, så hon passar på att flytta hem till familjen för att se till att leda Scout på rätt spår in i vuxenlivet.


När jag läste om den här boken förstod jag det som att den mest skulle handla om ett rättsfall där en vit advokat skulle strida för en våldtäktsmisstänkt, svart man. Och visst finns det med i boken, men den kommer inte förrän i slutet och boken handlar om så mycket annat än det.


Framför allt handlar de om orättvisor och vilka förväntningar man har/hade på svarta/ vita, flickor/ pojkar, män/kvinnor. Här skildras det ur ett barns, direkta perspektiv och gång på gång får Scout ifrågasätta saker som hon tycker är fel och vuxenvärlden antingen bara avfärdar henne med argument av sorten "det har alltid varit så" eller att det kommer att ändras, men inte i vår livstid osv.


Det här var inte den berättelse som jag hade tänkte mig, men den var väldigt läsvärd. Vissa saker i boken är svårt att förstå att man en gång i tiden tyckte var självklara, medan vissa fortfarande lever kvar och verkar vara väldigt svåra att förändra.


Det här är en intressant bok om att kämpa mot orättvisor och om att brottas mot fördomar och vad som förväntas av oss utifrån vår hudfärg och kön.


Lyssna på storytel.

Läs på: adlibris eller bokus



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards