Alla inlägg den 25 mars 2016

Av bockeriorat - 25 mars 2016 08:47

 

Rädslans fångar - Anna Jansson

Uppläsare: Marie Richardson

Lyssningstid: 10h 36min

Del 17 i serien om Maria Wern


Maria Wern får inom en mycket kort tidsperiod vara med om två omvälvande händelser som kommer att påverka hennes liv. Dels försvinner famlijens älskade hund spårlöst, dels har hennes man Björn fått nyheter som de aldrig hade kunnat föreställa sig skulle kunna hända och Maria ställs inför ett val där hon slits mellan sin kärlek till Björn och sin hänsyn och omsorg för sina barn.


Det börjar bli dags för Almedalsveckan på Gotland och polisen har mycket att stå i och planera kring säkerheten under tillställningarna. En av de stora samtalsämnena som kommer att prägla de politiska debatterna är inte flyktingkrisen som många skulle kunna tro, utan det är legaliseringen av cannabis. På Gotland finns det starka röster för båda sidor i den frågan.


På Gotland bor även famijen Runö som i sin ägo har ett astronomiskt urverk som Christoffer Polhem tillverkade. Enligt sägnen sägs det att detta ur kommer att förutsäga jordens undergång och alla signaler tyder på att det inte kommer att vara lång tid innan det kommer att hända nu.


Någonting märkligt tycks verkligen vara i görningen, det blåser upp till en fruktansvärd storm och all trafik till och från Gotland ställs in. Björn blir på det viset kvar på fastlandet och Maria blir ensam med att ta hand om allt det nya i familjen och samtidigt börja arbeta med det nya mordfallet som har inträffat. För mitt under stormen hittas en kvinna mördad i sitt hem.


Det här är den tredje boken av Anna Jansson som jag lyssnar på under en kort tid och den här gillade jag betydligt mer än vad jag gillade de andra båda. Kanske berodde det en hel del på grund av att jag hade sett de andra i tv-sammanhang, eller så var det bara så att den här var lite mer spännande och originell än de andra.


Den här kom jag in i med en gång och det var mycket spännande att fösöka fundera hur de olika historierna skulle klaras upp och hänga ihop med varandra.


Eftersom att jag inte har läst alla böcker på senare tid och har varvat med tv-avsnitt i olika ordning tycker jag att det är lite svårt att hålla reda på vem Maria har varit ihop med och vad som har hänt i hennes privatliv. I böckerna är hon till exempel frånskild, men i tv-serierna dog hennes man. Och den här mannen Björn som hon var gift med i den här boken har jag inget minne av från den förra boken. 


Det här är en mysig och spännande deckare precis som de övriga i Anna Janssons serie och har du läst och tyckt om de andra, kommer du inte att bli besviken av denna!


Lyssna på storytel, adlibris mondo eller bokus.


Läs på storytel, adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 25 mars 2016 08:04

 

Den tredje hustrun - Lisa Jewell

Lyssningstid: 8h 25min

Uppläsare: Gunilla Leining




Adrian har haft ett mycket lyckligt liv i en stor, harmonisk stjärnfamilj, där hans båda tidigare hustrur och barn sedan tidigare har levt på varsitt ställe, men haft en bra relation och varit iväg på semestrar tillsammans med honom och hans nya. 

Men när hans tredje fru, Maya, dör förändras deras liv för alltd. Adrian är helt förstörd av sorg och har svårt att veta hur han ska gå vidare. Han har alltid varit i en relation tidigare och när han väl lämnat den, har det varit för att han påbörjat en relation med någon annan. Nu har han blivit lämnad för första gången och han vet inte hur han ska bete sig. Och inte blir det lättare av att han inte vet vad det var som hände Maya den där kvällen, förutom att hon hade hög alkoholhalt i blodet och blev överkörd av en buss.

Var det en olycka, eller valde Maya att ta livet av sig? Men varför skulle hon ta livet av sig när hon var så lycklig? För lycklig var hon väl?


Den första frun, Susan lever i det litet hus och hon och Adrian har två stora barn tillsammans; Luke och Kat.


Fru nummer två, Caroline,  bor i ett stort hus med deras tre små barn;Otis, Pearl och Bo.


Mycket av Adrians och Mayas tid tillsammans har gått åt till att återupphålla relationer och komma ihåg alla bemärkelsedagar och andra viktiga dagar som inte får glömmas bort.


Maya och Adrian fick aldrig några barn tillsammans, trots att de försökte under en längre tid. Men kvar i den gemensamma lägenheten blir Mayas katt som Adrian aldrig hade någon relation till när Maya var i livet. Därför väljer han att sätta upp en lapp i den lokala affären om att han vill skänka bort katten. Kvinnan som kommer och tittar på katten gör att Adrian känner sig lite märklig till mods. Och sedan dyker hon upp på flera ställen som av en händelse...


När Adrian sedan en dag går igenom Mayas dator hittar han någonting som han inte sett förut och som får honom att funder om Maya verkligen var så lycklig som han trodde och om hennes dödsfall var en olycka eller inte.


Wow, vilken härlig och annorlunda bok det här var. Jag gillade den välidgt mycket. Det är en mysig feel-good historia, även om det är mycket som är tungt och tragiskt i den. Och sakta men säkert rullas hemligheterna kring Maya och famljen upp. Man vet aldrig riktigt var man ska hamna och man vill hela tiden veta mera.


Det handlar mycket om relationer och om vilka resultat ens beslut kan få. 


Den här boken rekommenderar jag till alla som gillar feel-good romaner i samma stil som Marian Keyes och Lucy Dillon. 


Lyssna på: storytel, adlibris mondo eller bokus

Läs på adlibris eller bokus



Ovido - Quiz & Flashcards