Alla inlägg under september 2015

Av bockeriorat - 1 september 2015 18:26



 

Stad i världen- Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 11h 29 min

Avslutande del 5 i Stadsserien


Andra Världskriget har avslutats och Emelie Nilsson, nu  75 år gammal,  bor fortfarande tillsammans med sin svägerska Jenny. Det som hon funderat på stora delar av sitt liv- rädslan för att inte ha pengar kvar när hon dör och att hennes anhöriga ska få betala för hennes begravning, kommer oundvikligen närmare. Hon går igenom sina tillhörigheter och märker noga upp dem så att hennes släktingar inte ska behöva lägga ned tid på att röja upp bland hennes saker.
Emelie är den som har hållit ihop släkten och även varit förbindelselänken med Bodinarna och Tummens släktingar. Kommer de att fortsätta att umgås när Emelie inte finns mer?

Jennys dotterdotter Elisabet lockas mycket av att få ta körkort och köpa en egen bil. Hon tycker att själva körandet är självklart och blir arg över att de andra trafikanterna inte bara tar hänsyn till att hon kommer och de bara ska lämna företräde. När maken Lennart vill vänta med att köpa bilen för att han gärna vill hjälpa sin vän Joseph med pengar. Joseph har överlevt koncentrationsläger och lyckats ta sig till Sverige. Han har länge trott att han är ensam överlevande, men får veta att hans mamma lever. Elisabet blir förvånad över att Lennart insisterar att hjälpa sin vän, eftersom han oftast annars låter henne ta alla beslut. Hon själv har minsann aldrig fått någon hjälp och tycker att det är otäckt att maken är vän med Jospeh som inte är svensk även om han talar svenska.


Emelie får fint Amerikabesök och det märks att världen har förändrats. De som tidigare rest till Amerika har vetat att de aldrig kommer att kunna återvända till hemlandet. Men med de nya ekonomiska förutsättningarna som amerikanerna och för all del även svenskarna har och med moderna flygplan är det lättare att besöka fjärran länder.


Jenny sörjer att hennes skådespelarkarriär inte riktigt blev som hon hade drömt. Hon har visserligen varit flitigt anlitad och haft roligt, men de stora rollerna och ihågkommen för sina roller kommer hon inte bli. Men helt oförhappandes gör hon på ålderns höst karriär av ett annat slag och roar och underhåller många.

Tiden efter 1945 fram till slutet av 60-talet, då den här romanen utspelas, präglas av många omvälvande händelser; politiskt, ekonimiskt, uppfinningar, jämställdhet och standard för att nämna några saker.

Saker som aldrig skulle ha varit tänkbara tidigare går numera alldeles utmärkt och det blir en oerhörd kontrast med hur 1950-tals människorna lever sitt liv med hur Henning Nilsson, Emelies far och första bokens huvudperson, levde under slutet av 1800-talet.


Det är väldigt vemodigt att ta farväl av framför allt Emelie, men även många av hennes vänner i och med att detta är den sista delen i Fogelströms Stadsserie. Vilken skatt de är dessa böcker! Att få ta del av hur staden förändras och hur villkoren för arbetarna ändras så snabbt på en väldigt kort tid. Det är underbara miljöbeskrivningar böckerna igenom och persongalleriet är så äkta och så genuint att man häpnar. Allting skildras, smuts, trångboddhet, alkoholmissbruk,sjukdom, misshandel, klassklyftor blandas med kärlek, ömhet, omsorg, vänskap och en kamp för att få det bättre och att överleva. 

Och om Fogelström skulle få komma tillbaka och se hur det har utvecklats i Stockholm, i världen och för människor överlag, 17 år efter sin död (Fogelström gick bort 1998) skulle han nog häpna och aldrig ha förutspått hur det ser ut idag. En tanke som kan ge en både hopp och förtvivlan. Vi vet aldrig hur det kommer att utvecklas under vår livstid. Det enda vi vet är att vi föds och att vi dör. 


I den sista boken är det många dråpliga situationer och lyckliga slut, men även en del sorg och olycka, precis som det alltid har varit. 


Jag tycker att alla ska läsa böckerna i Fogelströms Stadsserie! Den ger perspektiv på hur lyckligt lottade vi är i dagens morderna samhälle jämfört med hur våra mor-och farföräldrar hade det. Det är spännande att höra om historiska händelser och hur de emottogs av den tidens människor och hur mycket det förändrade samhället och de själva.


Uppläsaren Helge Skoog passar oerhört bra att läsa dessa böcker! Mycket behaglig och lättlyssnad röst!


Lyssna på: Storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus. 





Ovido - Quiz & Flashcards