Alla inlägg den 10 september 2015

Av bockeriorat - 10 september 2015 19:09

     

I maktens skugga - Viveca Sten

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Lyssningstid: 11h 51min

Del 7 i Sandhamnsdeckarna

 


Carsten Johnson
har gjort sig ett namn i finansvärlden och lever ett gott liv i London tillsammans med sin engelskfödda fru Celia och deras två barn Oliver och Sarah.  För att barnen ska få använda sig av svenskan ordentligt har de även en svensk barnflicka. 

Nästa steg i ledet att briljera och visa upp hur framgångsrik han är, blir att bygga sig ett riktigt skrytbygge på en mycket fin del av Sandhamn. Dock har inte Carsten följt bygglovet till punkt och pricka, utan tagit i lite ett lite för stort och lite för nära stranden mot vad han egentligen skulle få.  När kommenen och privatpersoner kommer för att försöka tala honom tillrätta skrämmer han dem med hot om polisanmälan om olaga intrång.

Som gammal god sed har även Sandhamnsborna en oskriven lag som säger att man inte hängnar in sina tomter och strandremsor utan att man ska kunna ta sig överallt på Sandhamn, vem som än äger den aktuella marken. Grannarna blir således inte överförtjusta när Carsten Johnson sätter upp ett riktigt stort staket runt sin tomt. 


Familjen Johnsons närmste granne Per- Anders Agaton är en känd paragrafryttare och är allt annat än nöjd med utvecklingen på tomten bredvid. När dessutom en brygga sätts upp som inkräktar på Agatons vatten vet hans ilska inga gränser. 


På ytan verkar Carsten Johnson vara väldigt lyckad och framgångsrik och väntar på att en stor affär i Ryssland ska gå i lås, men det verkar som att det inte är en lika självklar affär trots allt. Carsten känner sig allt mer pressad ju längre tiden går utan att affären ros i hamn. 


När väl bygget är klart passar Carsten Jonsson på att ha en överdådig invigningsfest och alla Sandhamnsbor, eller i alla fall de som är något att räkna med, blir inbjudna. 

Dock är det många som försöker avråda Carsten från att hålla den här festen. Grannarnas uppenbara ogillande har resulterat i en hel del sabotage mot huset under byggets gång.

Och mycket riktigt slutar invigningsfesten med en stor katastrof.


Det är nu ungefär fem år sedan vi träffade Nora Linde och mycket har hänt i hennes liv sedan sist. Hon har bytt arbete till ekobrottsmyndigheten. Hon har tillsammans med Jonas fått dottern Julia som hunnit bli fyra år.


Kriminalkommissarie Thomas Andreasson börjar ifrågasätta om han verkligen ska arbeta som polis resten av livet. Lite spiken i kistan blir det när hans fru, Pernilla, kommer hem glädjestrålande med ett nytt jobb med en saftig löneförhöjning. 


Den här delen i Sandhamnsdeckarna är lite annorlunda mot de övriga i serien. Även om Nora och Thomas samarbetar för att lösa fallet är det inte ett klassiskt deckarfall som de tidigare böckerna. Det tar ganska lång tid innan det inträffar något brott och det är en hel del andra brottsskildringar som får stå i centrum istället för ett komplicerat mordfall, som brukar vara fallet. Det är väldigt mycket fokus på familjerna, såväl Nora och Thomas familjer som Carsten Johnssons familj.

Dessutom får vi här till livs den första sexskildringen i serien. Jag hade inte tänkt på att det inte funnits med tidigare förrän den första, trevande och lite blyga sexscenen beskrevs. Väldigt kysk och utan allt för intima detaljer om man jämför med många andra deckarförfattare. Jag kom att tänka på Marian Keyes som brukar säga att hon skäms för att hennes pappa ska läsa hennes sexscener och att han vägrar läsa dem. Dock brukar inte Keyes hålla tillbaka som Sten gör i det här fallet!


Jag gillar boken och det var roligt att få höra med om Nora och Jonas igen, till skillnad mot den tidigare boken!

Dock blev jag aningens irriterad över några få småsaker: Dels att Carstens barns namn uttalades med engelskt uttal. Och hans granne; Per-Anders Agaton konstant omtalas med sitt fullständiga namn som känns jobbigt och störande. Petitesser, ja, jag vet!


Katarina Ewerlöf levererar som vanligt som uppläsare


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus




Ovido - Quiz & Flashcards