Alla inlägg den 3 september 2015

Av bockeriorat - 3 september 2015 15:28


 


I studens hetta - Viveca Sten

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Lyssningstid:11h 29min

Del 5 i Sandhamnsdeckarna

 

Nora Linde har efter uppbrottet från sin make och sönernas far mött kärleken igen i piloten Jonas som hon träffade när han hyrde hennes hus på Sandhamn. De har levt tillsammans ett tag och eftersom även Jonas har barn sedan tidigare får hon nu leva med att inte ha sina egna söner på heltid och även ha Jonas fjortonåriga dotter Wilma varannan vecka.


Kriminalkommissarie Thomas Andreasson på Nackapolisen har återigen blivit pappa och försöker att njuta av att vara pappa och inte oroa sig för att det ska gå lika illa som förra gången.


Midsommarhelgen ska Wilma spendera ute på Sandhamn och det var inget som hon till en början var särskilt förtjust över. Ända tills att hon får veta att en del av hennes kompisar från stan också ska fira midsommar på Sandhamn. Genast blir hon mer intresserad och börjar planeringen av hur kvällen ska spenderas. När Jonas låter dottern vara ute till klockan 1:00 på natten, blir Nora orolig, men vill inte blanda sig in i deras överenskommelser. Hennes egen son är förvisso inte intresserad av att vara ute om nätterna, men är bara ett år yngre än Wilma. Nora känner sig orolig inför framtiden om de ska ha väldigt olika regler och tider för barnen.


Midsommarfirandet visar sig bli väldigt stökigt ute på Sandhamn med en massa ungdomar, fylla och droger. 


När Jonas och Nora vaknar mitt i natten har Wilma ännu inte kommit hem och de blir väldigt oroliga och Jonas ger sig ut att leta.

Mycket tidigt på morgonen ringer Noras före detta svärmor och ber Nora att gå och hämta några vänners barn på polisstationen som blivit omhändertagna på grund av att de varit överförfriskade. På vägen ner till polisstationen möter hon sin vän Thomas Andreasson som kommit till Sandhamn på grund av en privatperson hittat ett lik inte långt från gårdagens festplats.


I studens hetta handlar mycket om att vara tonåring, att stå med ena benet i barndomen och det andra i vuxenvärlden. Att man ofta tror att man kan och vet mer än vad det i slutänden gör. Svårigheterna som tonårsföräldrar brottas med och hur de ska göra för att inte vara överbeskyddande och inte låta ungdomarna får för mycket frihet.  Vi får även en inblick i hur arbetet som patrullerande polis utsänd att vakta ett midsommarfirande kan te sig. 


Boken är spännande och välskriven precis som de tidigare. Jag rekommenderar alla som gillar deckare blandade med personskildringar och beskrivningar om förhållanden.


Läser gör Katarina Ewerlöf.


Lyssna på storytel eller bokus. 

Läs på adlibris eller bokus. 

Ovido - Quiz & Flashcards