Alla inlägg den 18 september 2015

Av bockeriorat - 18 september 2015 18:36


 

Smuts - Katarina Wennstam

Uppläsare: Angela Kovacs

Lyssningstid: 11h 43min

Del 1 i serien om Madeleine Edwards


Jonas Wahl och hans fru Rebecka är till det yttre det perfekta paret - Han är framgångsrik och välbetald advokat, hon är tvjournalist. De har två barn; Emma som är 14år och Oliver som är elva. 

Huset som de bor i är stort och fint och de själva är mycket attraktiva.

När Jonas får uppdraget att kommentera den stora pågående rättegången i en traffickinghärva går det helt i linje med allt annat som han har tagit sig för: Spikrakt uppåt!


Madeleine Edwards är en framgångsrik åklagare och hon är den som har väckt åtalet i trafickinghärvan. Som vanligt i åtal av den här sorten är det väldigt många som är mycket rädda för vad som kommer att hända i, under och efter rättegången. Män som är rädda att bli outade som sexköpare och flickor som inte vågar berätta vad de har utsatts för eftersom de kan bli ännu sämre behandlade efter att de har sagt sanningen eller att deras släkt ska behandlas illa för vad de har pratat. 


Ju längre rättegången förflyter desto mer får vi även veta om Rebecka och Jonas och deras liv. Även om deras liv verkar vara det perfekta, går det upp för läsaren att så inte är fallet.


Det här var en mycket obehaglig bok att lyssna på! Jag läste inte så noga vad det var för bok innan jag satte igång den och hade väntat mig en deckare och inte ett rättegångsdrama med en mängd komplikationer i form av skildringar av  män som går igång på att köpa sex, behandla kvinnor illa och att för sig själv rättfärdiga sitt beteende och sina handlingar. Det skildras fler vidriga scener där kvinnor blir förnedrade och det var ingen trevlig lyssning!


Vidare är ett tema att det är så olika hur manligt/ kvinligt framställs och ses på av samhället. En man som tar för sig sexuellt och vet vad han vill är precis rätt, men en kvinna som gör samma sak är äcklig, slampig och helt fel. Den svåra balansgången som är för en tjej skildras också; att man kanske måste uttrycka sig och berätta om sin syn på sex på ett sätt även om det kanske inte är så i verkligeheten. 

Detta problematiseras ytterligare med att män som tycker att kvinnor inte är tillräckligt aktiva i sägngen och tycker att de är tråkiga eftersom kvinnor hela tiden har lärt sig att de inte kan bejaka eller visa va de gillar för att de inte vill uppfattas som "dåliga" och få en stämpel på sig som slampor.


Den här boken var antingen väldigt rörig och svår att hålla koll på hur och i vilken ordning man fick reda på saker och ting eller så berodde det på att storytel som strulade till upplyssningen. Det var första gången på över ett år som det riktigt strulade; tidsangivelsen blev helt fel och kanske var det även detta som gjorde det rörigt? Hursomhelst kommer jag inte att lyssna om den här boken för det var verkligen en obehaglig historia. 


Den här boken var verkligen inte lättsmält och den väckte mycket tankar och funderingar, speciellt för mig som mamma till två döttrar... Det är mycket som unga tjejer och kvinnor får brottas med. 

Och traffickingbiten är bara för vidrig och sexköpslagen som har varit så omdebatterad och problematiseras får en också att börja fundera på vad det egenligen behövs för att skydad flickor och kvinnor som blir tvingade till att sälja sig och blir illa behandlade, även om de faktiskt får mycket mer betalt för detta än vad de skulle få för något annat arbete i sina hemland...

Mycket i boken gör mig ledsen och framför allt känns det som att någonting måste göras för kvinnor och tjejer som blir utnyttjade och inte vågar säga vad de har varit med om och även måste möta de som behandlat dem illa i rättssalen. Och ofta får de höra att de får skylla sig själva, att de har fel kläder eller varit på fel ställe. 

Nej, mycket är det som gör mig upprörd med den här boken!


Uppläsaren Angela Kovacs gör ett mycket bra jobb. Senast jag hörde henne var i böckerna om Ruth Galloway. Hennes röst är mycket behaglig att lyssna på.


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus


Ovido - Quiz & Flashcards