Senaste inläggen

Av bockeriorat - 6 mars 2015 16:54

 


När kriminalpolisen Solbritt och hennes man Rune kommer köper en sommarstuga på Singö får hon nys om ett gammalt mord som begicks på Singö för nöstan 30 år sedan och som aldrig blev uppklarat. Det mordet sammanföll precis samtidigt som Palmemordet tidsmässigt, och de anhöriga i Singöfallet anser att det är en stor anledning till att det aldrig blev uppklarat. Alla polisens resurser lades förgäves på att försöka lösa mordet på Sveriges statsminister.


Solbritt börjar så smått att göra efterforskningar för detaljer i Singömordet, bland annat stämmer hon träff med den person som var vittne till mordet. Det var en ung värnpliktig som blev nedstucken på sin post och den som gjorde det försvann därefter spårlöst från Singö och han hördes aldrig av igen och blev efter åtskilliga år dödförklarad.


Rätt var det är får Solbritt en hälsning av det ovänliga slaget i sin brevlåda. Ett hot står skrivet i brevet, men hon beslutar sig för att ingenting säga till varken Rune eller Isabelle, deras dotterdotter som under sommarlovet bor hos dem.


Dock gör detta hotet inget annat än triggar igång Solbritt att försöka ta reda på mer i fallet. Är det någon som börjar bli rädd att Solbritt ska hitta någonting, så måste det finnas ledtrådar att finna.


Den här deckaren påminner mycket om övriga svenska deckare som getts ut på senare tid. Parallellt med en spännande deckargåta, får man även läsa en hel del om deckarens privatliv, familjeliv och som i det här fallet; naturen och folklivet ute på Singö och därikring under sommaren.


Jag tycker att Singöspionen är till största delen spännande lyssning, men det blir lite långdraget innan historien lägger i tvåans växel och gasar igång igen, men då tycker jag att den ändrar fokus helt och hållet och jag som lyssnare blir lite fundersam om hur historien ska gå vidare efter det.


Men berättelsen knyts ihop, men mot slutet anar man tydligt att det bäddar för en fortsättning och inte mig emot. jag lyssnar gärna mer på när Solbritt löser fler deckargåtor. Men även de övriga i persongalleriet återträffar jag gärna.


Även om jag tycker att den påminner om mycket annat som jag har läst i deckarväg är det lite roligt att deckaren dels är kvinna och dels att hon är över de 60. Men jag tycker också att det är roligt att det är just denna äldre deckarhjältinna som två manliga författare har valt att gestalta. Kul!


Jag rekommenderar boken till de som gillar deckare med lite feel-good och familjelivsgestaltning i bakgrunden.


Uppläsare: Katarina Ewerlöf som alltid gör ett bra jobb. Hon fick dessutom nyligen pris för sina inläsningar. Och det är hon väl värd!


storytel.se


http://www.adlibris.com/se/bok/singospionen-9789176290187




Av bockeriorat - 4 mars 2015 08:14

 


Kalle Karlsson har en mamma, en pappa och en lillebror och en nymf-parakit vid namn Aslan. Han är tolv år gammal. Hittills låter det som en ganska normal pojken med en normal familj. Men det är långt ifrån sanningen.

Mamman i familjen beslutar sig en dag för att lämna familjen för att åka till en ashram i Indien där hon ska hitta sig själv. Sönerna lämnas ensamma med en pappa som har en tendens att dricka för mycket. 


Pappan vill göra allting bra för sina pojkar och kommer på idén att han ska ge sönerna en rolig upplevelse genom att åka på bilsemester med dem i Europa, som han kommer ihåg var väldigt roligt när han själv var ung.

De hamnar till slut i Amsterdam där sönerna vandrar in i Red-light district en eftermiddag när pappan sover ruset av sig. Där träffar de en man i en butik som odlar hasch. Framförallt Kalle blir väldigt intresserad av detta, eftersom att han känner igen plantorna i butiken. Det är samma plantor som han har odlat hemma av misstag, när Aslans fågelfrö har slagit skott i en närbelägen blomkruka. Detta blir grunden till en framväxande drogframställning i familjen Karlsson. Något som visar sig vara väldigt luckrativt om än något riskfullt.


Hmm... Jag förstår att Christer Lundberg har tänkt sig att skriva en uppväxtskildring som en skröna med en del drag av de framgångsrika författarna Jonas Jonasson och Fredrik Backman. Jag håller med om att dysfumktionella famlier ofta är väldigt roliga. Men i den här boken håller det INTE, Jag är hemskt ledsen. Jag gillar Christer Lundberg jättemycket, men den här romanen lämnar en mycket dålig smak i munnen på mig och jag märker att moraltanten inom mig vaknar och förfasas. Det här var den enda boken som jag har velat stänga av och inte lyssnat klart på hittills. Men jag tvingade mig igenom den. Och jag rekommenderar de allra flesta att;läs/lyssna på något annat istället!


Om du tycker att följande saker är roliga, rekommenderar jag att du ska läsa boken:

- Två pojkar som följer efter sin fulla pappa in i Red.light district och ser när han ligger med en hora.

- En tolvåring som onanerar på flickvännens toalett, "glömmer" att torka bort sperman som han sprutar på spegeln och flickvännens mamma som undrar vad det är för något och smakar på det kladdiga.

- En tioåring som skaffar en taturering som ser ut som en bajskorv.

- Massa bakåtsyftande referenser till spermaincidenten.

- Fler beskrivandet av sperma i porrtidningar.

- Ytterligare beskrivningar av kroppsvätskor.

- En "schysst snubbe" som får en tolvåring att smuggla hasch över gränsen till honom.

- En pappa som (råkar?) droga sina söner under en båtresa så att han kan drcika öl i lugn och ro.

- En tolvåring som ligger med sin flickvän i linneförrådet på flickvännens arbete på ett äldreboende.


Ja, jag skulle kunna hålla på länge och rada upp saker som jag inte alls gillade med boken.


Men fanns det inget som jag faktiskt gillade då? Jo, det kanske skulle kunna vara de referenser från 80-talet som jag känner igen och uppskattar från min egen uppväxt. 

Och så gillar jag faktiskt episoden med den gamle sjömannen i slutet. 

Men annars; Nej. Christer Lundberg avslutar sin uppläsning med att säga; Jag hoppas att du gillade det.

Och jag håller med. Jag hade hoppats att gilla detta, för att jag gillar Christer. Men jag är hemskt ledsen, det här fungerade inte för mig!


Uppläsare; Christer Lundberg läser själv sin bok. Har en skön röst, men det spelar ingen roll, han kan inte väcka något engagemang hos mig!


Av bockeriorat - 28 februari 2015 08:05

 

Trollmåne - Margit Sandemo

(Del 36 i Sagan om Isfolket)


Christa Lind av Isfolket får växa upp med vad de båda tror är hennes pappa, Frank. Hon blir nästan helt avskuren från sina Isfolkssläktingar, eftersom att pappan tycker att Isfolket är ogudaktiga. Själv är han mycket kristen och tvingar Christa att spendera mycket av sin tid i den församling som de är medlemmar av. Ju äldre de båda blir, ju mer orolig är Frank att han ska förlora Christa och han ser till att med fula knep så som utpressning och hot att hon inte umgås med några andra än de som han själv tycker hon ska umgås med.


I församlingen träffar hon  Abel Gard som är änkling med åtta små söner. Frank tycker Abel är ett gott parti för Christa och försöker tussa ihop dem genom att se till att Christa börjar jobba som barnvakt hos Abel.


Christa gillar Abel, men skräms lite av  att han är så pass mycket äldre och att han har så många barn, även om hon tycker mycket om hans söner.


Men en dag får hon höra en visa om den unge Linde-Lou och när hon träffar denne Linde-Lou börjar hon inse att hon hellre vill ha någon mer jämnårig än Abel...


Den här kärlekshistorien är helt underbar, tycker jag. Det är en spännande och sorglig hostoria och som grädde på moset kommer en av Isfolkets drabbade och löser problemet i slutet av romanen. I detta fallet är det Benedikte som får lösa problemet. Och man får veta en del om övriga Isfolkssläktingar.


Uppläsare: Julia Dufvenius


Lyssna på storytel.


Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 26 februari 2015 18:47


 


Mammy Walsh's A-Z of the Walsh family - Marian Keyes


Det känna lite konstigt att skriva om en engelsk bok på svenska, men ännu konstigare att skriva på engelska, so here goes, det blir på svenska ändå.


Marian Keyes har skrivit fem romaner (Vattenmelonen, En oväntad semester, Änglar, Är det någon där?, Hemligheten på Mercy Close) om de fem döttrarna i familjen Walsh; Claire, Rachel,Maggie,  Helen och Anna. Givetvis får vi även veta en hel del om föräldrarna; Jack och Mary Walsh och deras vedermödor om deras liv i Dublin.


I den här korta talboken får man höra fakta om familjen Walsh, om deras svårigheter, dråpligheter och mörka hemligheter... Eller?

Har man, likt mig, läst alla böcker om familjen Walsh från pärm till pärm flera, flera gånger, är det inte mycket nytt alls, faktiskt. Annat än att faktan är sammanfattad på ett nytt sätt och att det är ur mamma Walshs perspektiv man får höra faktan ifrån.


Som alltid har Marian Keyes ett mycket underhållande språk och det höjs flera dimensioner med att höra det hela på originalspråk. Även om jag inte skulle ha någonting emot en uppläsare som har en ÄNNU bredare irlänsk accent.


Jag rekommenderar boken till alla som har läst och gillat böckerna om döttrarna Walsh. Det här är en rolig nostalgitripp.


Detta ger dock hopp för framtiden: Jag hoppas, hoppas, hoppas att det kommer mer fakta om döttrarna Walsh och kanske även om den stackars pappa Walsh. Han har ju ännu inte fått någon egen bok. Jag känner mig inte nöjd med faktan jag har fått hittills, jag vill vera mer om vad som händer med Claire, Maggie, Rachel, Helen och Anna!


Uppläsare: Caroline Lennon läser mycket bra! 



Av bockeriorat - 26 februari 2015 09:40

 



Det ska ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf


Precis som titeln antyder är detta till mångt och mycket skildringen av vad som utvecklades till ett våldsamt förhållande, psykisk och fysisk terror, vägen bort från det och tiden efteråt.

Men boken börjar med att författaren med att beskriver sin, mycket annorlunda, uppväxt.

Familjen var väldigt kärleksfull, men inte rik. Båda föräldrarna var även troene och pastorer och under Graaf-systrarnas tidigaste uppväxt med i vad som kallades Jesusfolket, vilket verkar vara en sammanslutning av troende hippies. 

Efter föräldrarnas skilsmässa var det många flyttar för familjen och fler kristna sammanhang som familjen tillsammans med mamman tydde sig till, bland annat Livets Ord.


Magdalenas uppväxt präglades av att vara annorlunda, inte vara någon smart pluggis, att mobbas och att uppleva att hon inte passar in.

Hon hoppade av gymnasiet  efter ett år och istället för skolan arbetade hon på ett gym, på McDonalds och på helgkvällarna i garderoben på uteställen.


Med hjälp av falskleg och kläder som ska få henne att se äldre ut, lyckas hon ta sig in på ett uteställe under en festkväll och får då vara nära en kille som hon har varit intresserad av ett tag. Han tränar hårt och har varit framstående i boxning. Rykten som finns som säger att han ska vara våldsam och inte behandla sina före detta flickvänner, slår Magdalena ifrån sig. Inte den snälla trevliga kille som hon lär känna. Inte kan han vara på det viset.


Det här är en intressant och fruktansvärd skildring av hur en ung tjej behandlas i sitt förhållande.

Jag vill inte avslöja alltför mycket detaljer, men det är även hemskt att höra om hur hon behandlas av myndigheter att det är svårt att få stöd och hjälp när man är på flykt.


Jag tycker att det är viktigt att romaner likt denna blir skrivna, men framför allt lästa. Speciellt när en person som Magdalena Graaf, som det i slutänden har gått bra för och som trots denna upplevelse har fått ett bra liv.


Dock tycker jag att det är lite trist att det läggs så mycket fokus på yta och utseende i Graafs personbeskrivningar.

Det känns lite illa att hon vid något tillfälle kallar sina gamla mobbare för "glasögonormar". 

Språket är kanske inte det bästa i den här romanen, men i Graafs försvar heller inte det sämsta.

I och med att det är en så pass personlig roman med ett så personligt tema, tycker jag att man kommer undan med att språket också är det.


Boken rekommenderas till alla som är nyfikna på Magdalena Graaf och hennes våldsamma förflutna. Det är viktigt, tycker jag, att tjejer och kvinnor läser sådana här böcker; att det är inte ok att bli bahandlad på det här viset, det finns fler och det finns vägar ut ifrån ett våldsamt förhållande. 



Uppläsare: Helena af Sandeberg är mycket duktig.


Av bockeriorat - 25 februari 2015 10:52

 



Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper

 

Judd Altmas liv är inte på topp för tillfället. Hans pappa har precis dött. När han ska överraska sin fru med tårta på hennes födelsedag, hittar han henne i säng med ingen annan än sin egen chef. De har dessutom gått bakom Judds rygg under ett helt års tid.

Inte nog med det; Eftersom familjen är judisk är det den avlidne pappans sista önskan att hela (dysfunktionella) familjen tillsammans ska sitta Shiva under en hel veckas tid. Detta är en judisk högtid, då familjen inte arbetar under sju dagar, utan är tillsammans med familjen,  samtalar om det som har varit samt tar emot vänner och släkt som vill visa sin respekt och i sann, judisk, anda vill bjuda på någonting att äta till de sörjande.

Familjen Altman har dock inte bara ett eller ett par problem att brottas med inom familjen, utan det är betydligt värre än så. Här finns:

- En kvinna som är terapeut och inte har några problem att prata öppet, gärna och detaljerat om sitt och andras sexliv. Hon har även tjänat en förmögenhet på sin bok där hon ohämmat lämnar ut sin familjemedlemmars problem, svårigheter och hemligheter.

- En kvinna som vill, men inte kan få barn.

- En man som vägrar kolla upp om han är orsaken till att inga barn blir gjorda.

- En man som inte har något jobb, men har hittat en äldre kvinna som kan försörja honom, medan han flirtar vilt med andra, yngre förmågor.

- En frånvarande pappa som inte trivs i familjen, utan lägger ned mest tid och energi på sitt jobb.

- En kvinna som har egna barn, men som hon inte riktigt orkar med.

- Ett par som förlorat ett barn mycket sent in i graviditeten.



Med denna lista skrapar jag dock bara på ytan, jag vill inte spoila för mycket, men många intriger finns det i denna bok.


Den här boken är, trots att det är ganska många tragiska och jobbiga bitar skrivna med ett väldigt humoristiskt språk, lite som Nick Hornby eller Frank McCourt. Det är en riktig konst att kunna skriva om svårigheter och samtidigt få läsaren/ lyssnaren att skratta högt åt dråpligheterna.


Den påminner också till stor del om de chic-lit böcker som jag har läst på senare tid; rädslan att inte duga, att inte hitta den rätta eller osäkerheten att våga släppa in någon ny i sitt liv. Men med detta att den här boken är skriven av en man och med en manlig huvudrollsinnehavare oxh således ett manligt perspektiv på samma sak, vilket är spännande. Och annorlunda!


Jag rekommenderar denna bok om man gillar böcker som exempelvis High Fideliey eller About a Boy.


Uppläsare: Johan Holmberg. Passar bra att läsa den här boken!





Av bockeriorat - 22 februari 2015 08:28

 


Hundra omistliga ting - Lucy Dillon

 


Gina Bellamy borde vara lycklig. Hon har återhämtat sig efter bröstcancerbehandlingen. Hon och makens gemensamma renoveringsobjekt - ett stort, viktorianskt hus är precis klart. Hon driver ett eget företag där hon jobbar med det som hon gillar allra mest - renoveringar och inredning.

Då kommer hon på sin man med att vara otrogen och hela tillvaron kastas upp och ner.


Gina har genom åren samlat på sig en väldig massa saker, men nu, när hon ska bryta upp från huset och flytta till en lägenhet istället, måste hon rensa i alla sina saker. Hon måste börja fundera över vad hon ska spara och vad som hon inte behöver- hon gör ett projekt där hon ska spara endast hundra omistliga ting.


Vi får reda på allt mer och mer om Gina, historien hoppar mellan nutid och dåtid och lite i taget får vi svaret på vad som har hänt och hur Gina har blivit den hon har blivit; Hur relationen mellan mamman har blivit som den har blivit, Vad hände med ungdomskärleken och Varför vill inte mamman tala om Ginas pappa som dog när hon var väldigt liten?


Den här boken tilltalade mig mycket! Lucy Dillon har ett mycket fint och beskrivande språk. Och hennes stil att sätta ihop berättelsen påminner lite om Marina Keyes, att man hela tiden funderar på vad som är "hemligheten".

Dock levererar inte Dillon hemligheten på samma sätt som Keyes, men den är riktigt bra.


Det är liiite förutsägbart här och var, men överlag är det svårt att sluta lyssna, jag vill höra mer om vad som ska hända med Gina.


Jag rekommenderar boken om man gillar Marian Keyes och om man gillar mysiga romaner med lite snyftvarning här och där!


Uppläsare: Anna Maria Käll, mästerlig!


www.storytel.se
http://www.bokus.com/bok/9789137142425/hundra-omistliga-ting/

http://www.adlibris.com/se/bok/hundra-omistliga-ting-9789137142425


Av bockeriorat - 21 februari 2015 19:45

 


Vandring i Mörkret - Margit Sandemo

(Del 35 i Sagan om Isfolket)


Vetle Volden, son till Marit i Svelten och Christoffer Volden har fått ett uppdrag från sina förfäder av Isfolketsläktet: Se till att den kompositör som av misstag skrivit ned den melodi som kommer att väcka Isfolkets fruktansvärde anfader, Tengel den Onde.


Kompositören har dock hunnit med att spela så stora delar av stycket att Tengel den Onde har återfått en stor del av sina krafter och sin makt. Han lyckas tack vare detta att mobilisera några av sina allierade så att de kan hindra Vetle från sitt uppdrag och kanske till och med se till att stycket spelas i sin helhet och att Tengel återigen är uppväckt från sin dvala. 


Uppdraget sätter Vetle, endast 14 år gammal, på stora prov och han kommer även i kontakt med en annan av Isfolkets obesverade gåtor; Vad hände med Havgrims (Christer Grips) ättling Knut Skogsrud?


Detta är. återigen, inte en av höjdarna i serien. Den är bitvis spännande, men jag tycker att alldeles för mycket av historien läggs utanför just Lindallén eller den inre kretsen Isfolketättlingar, som jag gillar bäst.


Dock vill man ju inte hoppas över någon av böckerna, det börjar nu dra ihop sig mot en slutstrid för Isfolket.


Uppläsare: Julia Dufvenius


Lyssna på storytel.  


Läs på adlibris eller bokus


Ovido - Quiz & Flashcards