Direktlänk till inlägg 26 februari 2015

Det ska bli ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf

Av bockeriorat - 26 februari 2015 09:40

 



Det ska ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf


Precis som titeln antyder är detta till mångt och mycket skildringen av vad som utvecklades till ett våldsamt förhållande, psykisk och fysisk terror, vägen bort från det och tiden efteråt.

Men boken börjar med att författaren med att beskriver sin, mycket annorlunda, uppväxt.

Familjen var väldigt kärleksfull, men inte rik. Båda föräldrarna var även troene och pastorer och under Graaf-systrarnas tidigaste uppväxt med i vad som kallades Jesusfolket, vilket verkar vara en sammanslutning av troende hippies. 

Efter föräldrarnas skilsmässa var det många flyttar för familjen och fler kristna sammanhang som familjen tillsammans med mamman tydde sig till, bland annat Livets Ord.


Magdalenas uppväxt präglades av att vara annorlunda, inte vara någon smart pluggis, att mobbas och att uppleva att hon inte passar in.

Hon hoppade av gymnasiet  efter ett år och istället för skolan arbetade hon på ett gym, på McDonalds och på helgkvällarna i garderoben på uteställen.


Med hjälp av falskleg och kläder som ska få henne att se äldre ut, lyckas hon ta sig in på ett uteställe under en festkväll och får då vara nära en kille som hon har varit intresserad av ett tag. Han tränar hårt och har varit framstående i boxning. Rykten som finns som säger att han ska vara våldsam och inte behandla sina före detta flickvänner, slår Magdalena ifrån sig. Inte den snälla trevliga kille som hon lär känna. Inte kan han vara på det viset.


Det här är en intressant och fruktansvärd skildring av hur en ung tjej behandlas i sitt förhållande.

Jag vill inte avslöja alltför mycket detaljer, men det är även hemskt att höra om hur hon behandlas av myndigheter att det är svårt att få stöd och hjälp när man är på flykt.


Jag tycker att det är viktigt att romaner likt denna blir skrivna, men framför allt lästa. Speciellt när en person som Magdalena Graaf, som det i slutänden har gått bra för och som trots denna upplevelse har fått ett bra liv.


Dock tycker jag att det är lite trist att det läggs så mycket fokus på yta och utseende i Graafs personbeskrivningar.

Det känns lite illa att hon vid något tillfälle kallar sina gamla mobbare för "glasögonormar". 

Språket är kanske inte det bästa i den här romanen, men i Graafs försvar heller inte det sämsta.

I och med att det är en så pass personlig roman med ett så personligt tema, tycker jag att man kommer undan med att språket också är det.


Boken rekommenderas till alla som är nyfikna på Magdalena Graaf och hennes våldsamma förflutna. Det är viktigt, tycker jag, att tjejer och kvinnor läser sådana här böcker; att det är inte ok att bli bahandlad på det här viset, det finns fler och det finns vägar ut ifrån ett våldsamt förhållande. 



Uppläsare: Helena af Sandeberg är mycket duktig.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards