Direktlänk till inlägg 25 februari 2015

Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper

Av bockeriorat - 25 februari 2015 10:52

 



Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper

 

Judd Altmas liv är inte på topp för tillfället. Hans pappa har precis dött. När han ska överraska sin fru med tårta på hennes födelsedag, hittar han henne i säng med ingen annan än sin egen chef. De har dessutom gått bakom Judds rygg under ett helt års tid.

Inte nog med det; Eftersom familjen är judisk är det den avlidne pappans sista önskan att hela (dysfunktionella) familjen tillsammans ska sitta Shiva under en hel veckas tid. Detta är en judisk högtid, då familjen inte arbetar under sju dagar, utan är tillsammans med familjen,  samtalar om det som har varit samt tar emot vänner och släkt som vill visa sin respekt och i sann, judisk, anda vill bjuda på någonting att äta till de sörjande.

Familjen Altman har dock inte bara ett eller ett par problem att brottas med inom familjen, utan det är betydligt värre än så. Här finns:

- En kvinna som är terapeut och inte har några problem att prata öppet, gärna och detaljerat om sitt och andras sexliv. Hon har även tjänat en förmögenhet på sin bok där hon ohämmat lämnar ut sin familjemedlemmars problem, svårigheter och hemligheter.

- En kvinna som vill, men inte kan få barn.

- En man som vägrar kolla upp om han är orsaken till att inga barn blir gjorda.

- En man som inte har något jobb, men har hittat en äldre kvinna som kan försörja honom, medan han flirtar vilt med andra, yngre förmågor.

- En frånvarande pappa som inte trivs i familjen, utan lägger ned mest tid och energi på sitt jobb.

- En kvinna som har egna barn, men som hon inte riktigt orkar med.

- Ett par som förlorat ett barn mycket sent in i graviditeten.



Med denna lista skrapar jag dock bara på ytan, jag vill inte spoila för mycket, men många intriger finns det i denna bok.


Den här boken är, trots att det är ganska många tragiska och jobbiga bitar skrivna med ett väldigt humoristiskt språk, lite som Nick Hornby eller Frank McCourt. Det är en riktig konst att kunna skriva om svårigheter och samtidigt få läsaren/ lyssnaren att skratta högt åt dråpligheterna.


Den påminner också till stor del om de chic-lit böcker som jag har läst på senare tid; rädslan att inte duga, att inte hitta den rätta eller osäkerheten att våga släppa in någon ny i sitt liv. Men med detta att den här boken är skriven av en man och med en manlig huvudrollsinnehavare oxh således ett manligt perspektiv på samma sak, vilket är spännande. Och annorlunda!


Jag rekommenderar denna bok om man gillar böcker som exempelvis High Fideliey eller About a Boy.


Uppläsare: Johan Holmberg. Passar bra att läsa den här boken!





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards