Alla inlägg under mars 2016

Av bockeriorat - 6 mars 2016 19:26

 


Den gränslöse - Jussi Adler Olsen

Uppläsare: Stefan Sauk

Lyssningstid: 19h 31min

Del 6 i Avdelning Q


Den mycket stressade chefen för Avdelning Q, Carl Mørck, känner sig närmast lättad när mannen med den bornholmska dialekten slänger på luren i örat på honom, efter att Carl vägrat att ta sig an det gamla fall som mannen vid den andra luren ville ha hjälp med.

Mørcks lättnad blir kortvarig, för snart får han höra att mannen som bett om hjälp, Christian Habersaat, hade skjutit sig i samband med sin egen pensionsavtackning. Den handlingen tvingar Mørck att trots sitt eget ogillande, att packa väskorna och ta med sig sin sekreterare Rose och assistent Azad till Bornholm för att börja gräva i det gamla, ouppklarade fallet.

 

Det visar sig handla om en gammal trafikolycka som Christian  Habersaat ägnat stora delar av sin vakna tid åt att lösa. Det handlade om en kvinna som blivit påkörd och blivit uppslungad i ett träd. Många ville avfärda det som en olycka, medan Habersaat vigde hela sitt liv åt att hitta bevis för att det i själva verket var ett mord. Nu har han, på grund av sitt självmord lastat över detta arbete på Carl och hans kollegor på Avdelning Q.

 

Som om det inte vore nog med mystiska omstänigheter så sker det ytterligare ett självmord i anknytning till Habersaat. 

 

På sin väg att undersöka dels vad som kan ha hänt med Habersaat och även fullfölja hans mordutredning kommer Carl, Azad och Rose i kontakt med en uppsjö spännande karaktärer. Och det verkar som om att en soldyrkande kult med den mycket karismatiska ledaren Atu Abanshamash Dumuzi sitter inne med någon av pusselbitarna till gåtorna.


Vi får även höra mycket om förhållandena mellan kollegorna på Avdelning Q. Azad, Rose och Carl får alla brottas med sina svåraste fasor och det verkar som om att Roses syster Yrsa inte är långt borta. De mystiska  saker i Azads upsprung, som han  verkar vilja hålla höljt i det fördolda, börjar så smått komma fram i den här boken.


Den senaste boken om Avdelning Q är lika spännande som de tidigare och i den här får man höra mycket om relationerna mellan huvudpersonerna, vilket jag gillar väldigt mycket! 


Adler Olsen lyckas hålla spänningen uppe och det är ett oerhört annorlunda persongalleri som vi får ta del av i den här boken.


Och sist men inte minst så är Stefan Sauks uppläsning helt underbar. Den gör verkligen det där lilla extra som lyfter historien, spänningen och inte minst ger karaktärerna liv. Jag ÄLSKAR Sauks Azad! 


Jag rekommenderar alla som gillar deckare att läsa Jussi Adler Olsens böcker om avdelning Q. Men läs dem i rätt ordning:

Kvinnan i rummet

Fasanjägarna

Flaskpost från P

Journal 64

Marcoeffekten

Den gränslöse



Lyssna på: Storytel, adlibris mondo eller bokus. 

Läs på: Adlibris eller bokus. 


Ovido - Quiz & Flashcards