Alla inlägg den 28 februari 2016

Av bockeriorat - 28 februari 2016 17:41

 

Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid:8h 33min

Fjärde och sista delen i Mobergs Utvandrarepos


Karl-Oskar och Kristina Nilsson är på många sätt väl etablerade i sitt nya hemland Amerika. De har ett stort fint hus, mycket jord att bruka och där skördarna i stor utsträckning slår väl ut och deras barn har mat så att de inte behöver gå hungriga. Kristina brottas dock med sin hemlängtan och utanförskänslan som hon känner när hon är bland människor som kan tala engelska och hon själv varken kan förstå eller tala. För att lätta Kristinas hemlängtan något har Karl-Oskar döpt den amerikanska farmen till det nya Duvemåla och han har även planerat ett Astrakanäppelträd precis vid huset, med kärnor hemifrån Sverige.


Nu börjar dock Karl-Oskar och Kristina att bli äldre och deras kroppar är hårt märkta av hårt arbete och Kristinas även av de många barnbörderna. 


Karl-Oskar gör stora förtjänster från sitt jordbruk och kan skaffa Kristina nya uppfinningar som gör att hennes arbete underlättas, bland annat får hon en symaskin.


Abraham Lincoln väljs till president och inbördeskriget härjar. Karl-Oskar bestämmer sig för att ställa sina tjänster till förfogande i sitt nya hemlands armé.


Efter många kalla vintrar och brustna löften om ersättning för marken som de har sålt, blir indianerna arga och börjar göra blodiga uppror mot inkräktarna på deras mark.


I den här boken knyts alla de utvandrande svenskarnas öden ihop innan vi får lämna dem och deras ättlingars vidare förehavanden borta i Amerika.

Än en gång får Kristina orsak att börja tvivla på om gud verkligen kan finnas till och om det verkligen går att sätta sin lit i hans händer. 


Det är med stor sorg jag lämnar dem alla och i vanlig ordning vill jag veta mer om hur det gick för de kommande generationerna!


Dessa fyra böcker tycker jag är väl-skrivna, har ett intressant persongalleri och det är mycket spännande att läsa om hur det går för de modiga människorna som väljer att lämna alla sina nära och kära och sitt hemland för en oviss, men förhoppningsvis bättre än fattigdomen och misären i Sverige.


Läs alla delarna om du inte redan har gjort det!


Lyssna på storytel eller bokus.  

Läs på adlibris eller bokus


Ovido - Quiz & Flashcards