Alla inlägg den 26 februari 2016

Av bockeriorat - 26 februari 2016 07:51

 

Nybyggarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 11h 35min

Del 3 i Mobergs Utvandrarepos

 


Vid Nya Duvemåla vid den stora sjön Ki-chi saga förändras mycket och på snabb tid.Den stora sjön byter sitt indianska namn mot det nya Chisago lake. Ett stort antal nybyggare kommer hela tiden till samma trakter som Karl-Oskar och Kristina, en del av dem till och med från deras egna hemtrakter. En svensk präst kommer till de utvandrade och håller predikningar och tankar på att bygga en egen kyrka väcks. Barnen till nybyggarna blir fler och de får gå i skolan där de får lära sig engelska och andra viktiga saker.


Karl-Oskars gård växer sig större och för varje år bryter han ny mark för att kunna göra en större förtjänst.


Kristina känner att hon inte hör hemma i Amerika och vill inte lära sig engelska. Flera svåra händelser i hennes liv gör att hon börjar ifrågasätta gud, till sin egen förtvivlan.


Ulrika lever tillsammans med sin man, baptistpastorn Jackson och är lycklig över att hennes liv i Amerika blev så vitt skilt från det hon hade i Sverige. Dock är inte allting frid och fröjd i Ulrikas liv.


Eftersom att det är så många svenskar i bygden börjar man trycka upp en tidning: Hemlandet; det gamla och nya, där nybyggarna får läsa om vad som pågår i Amerika och kanske allra mest ser de fram emot att läsa om vad som händer i Sverige. Och att kunna läsa det på svenska. I tidningen finns en avdelning där man kan efterlysa människor som man inte längre vet var de är eller om de är i livet. I ett infall passar Karl-Oskar på att där efterlysa sin bror Robert som inte har hörts ifrån på fler år.


Nybyggarna fortsätter där Invandrarna slutar och det är härligt att läsa om att Karl-Oskar och Kristina inte längre behöver oroa sig för att svälta eller frysa ihjäl längre. Dock kommer det hela tiden nya saker som oroar dem, deras liv är inte helt problemfritt.


Många av funderingarna kretsar kring gud och kyrkan och jag tycker att det är intressant att läsa om hur deras tankebanor gick och om hur de dels kände skam över att de ifrågasatte den allena rådande guden och att de hela tiden hade samvetskval över hur de betedde sig, tänkte och agerade. Jag är rätt tacksam över att inte behöva leva ett liv med en dömande gud.


Det är även intressant att höra om hur de olika försmlingarna och/eller samfunden försöker att sätta sin egen tro och tolkning över andras med diverse "bevis" hämtade från bibeln.


Böckerna om de utvandrarna svenskarna är oerhört gripande och Moberg skildrar personerna på ett sådant levande sätt. Det kommer att bli svårt att lämna dem i och med nästa bok. Har du inte läst böckerna, gör det!


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus

Ovido - Quiz & Flashcards