Alla inlägg den 20 februari 2016

Av bockeriorat - 20 februari 2016 13:48

 

Utvandrarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 9h 51min

Del 1 i Mobergs Utvandrarepos


I Ljuder socken i Småland runt mitten på 1800-talet är det fattigt ställt. Skörden slår fel år efter år. Är det inte för mycket regn så är det torka. Barn efter barn föds till familjer som redan har svårt att mätta alla hungriga munnar. I många fall är deras enda tröst kyrkan och gud, men för de allra flesta är gud inte nådig, utan tar deras barn, "välsignar" dem med fler, utsätter dem för sjukdomar och krämpor eller våldsamma husbönder.

Och de människor som inte kan eller orkar försörja sig förklaras som lata och inte värda att få vara en del av kyrkan. Och den som hamnat riktigt illa och blivit utnyttjade och blivit gravid efter övergrepp eller på grund av att de i sin desperation efter mat och pengar måste sälja sig, blir de bespottade och inte goda nog för kyrkan. Även om kyrkans fromma män passade på att köpa hennes tjänster när behoven pockade på. 


Många var de som förtvivlade över sitt eländiga liv och vad det var för slags liv som deras många barn hade fötts till. Det fanns ingen värdig framtid för dem i fäderneslandet längre.


Det fanns en del som hade emigrerat till Amerika, men inte någon som några utav de människor som började drömma om att skapa sig ett bättre liv och framtid på andra sidan Atlanten.


Karl-Oskar och Kristina Nilsson har kämpat länge med sitt lilla jordbruk, men jorden är obördig och hela tiden får de gå hungriga och eländiga. Två av deras barn har dött och Karl-Oskar börjar tillsammans med sin bror Robert, drömma om att skapa sig ett liv i Amerika.


Robert har länge drömt om något annat än det strävsamma livet i Sverige. Under skoltiden lärde han sig läsa och hade fortsatt att läsa de två böcker som han hade i sin ägo. Inför Amerikaresan skaffar han sig även en geografibok som berättar om Amerika och även viktiga fraser på engelska som kan komma till nytta i det nya landet.

Robert har aldrig varit någon kraftkarl och skulle hellre studera än att arbeta. Han sliter som bonddräng tillsammans med vännen Arvid. Robert är snäll och hjälpsam, men han är något av en drömmare. En dag blir han så illa slagen av sin husbonde att hans öra börjar susa, värka och han hör allt sämre. Efter detta rymmer Robert från sin husbonde och gömmer sig hemma hos Karl-Oskar. 


Danjel Andreasson i Kärragärde är Kristinas morbror som är en ättling av  Åkeianerna, en frikyrklig församling som var illa sedda i församlingen.  Danjel själv blir på äldre dagar även han frälst och tar avstånd från kyrkan och skapar ett eget religiöst samfund där alla är välkomna, även de som i det vanliga samhället inte skulle få vara delaktiga i kyrkan. En av dem är Ulrika i Västergöhl, den före detta sockenhoran som blev såld på auktion som barn till en elak bonde som utnyttjade henne och tvingade henne att ta försörjning genom att sälja sin kropp och få stå utanför samhället och bli bespottad som den ogifta Gladan med oäkta barn. 

Danjel får höra av Gud att han ska lämna Sverige bakom sig och flytta till Amerika där han ifred får ha sitt religiösa samfund utan att någon annan har något emot det. På färden tar han förutom sin fru Inga-Lena och deras barn även med sig drängen Arvid och Gladan Ulrika och hennes dotter Elin.


Jonas-Petter är mycket olycklig i sitt äktenskap och passar på att fly från såväl sin fru,  som det gamla jordbruket i Sverige för Amerika. 


Till Amerika reser huvudpersonerna 1850 med briggen Charlotta från Karlshamn 78 passagerare för att börja om i Amerika ihopp om ett bättre liv. Dock kommer resan att vara påfrestande med sjösjuka, ransonering av mat och dryck, klädlöss och skörbjugg. Inte alla kommer levande av båten när de når Amerikas hamn.


Klassikern Utvandrarna skulle jag läsa när jag gick i 9:an och jag vet att vi bara "behövde" läsa den första delen, tills att utvandrarna tar sig till Karlshamn för avfärd mot Amerika. Och jag var inte överförtjust av boken utan stannade där. Nu har jag ju sett filmerna som baseras på böckerna, så jag har ett litet hum om vad som hände med de utvandrade svenskarna. Men den här gången när jag läste boken, över 20 år efter det första försöket är läsupplevelsen en helt annan. Dessa människoöden  är så fängslande att läsa om. Speciellt Kristina och Karl-Oskars familjeliv, men även Roberts, Arvids och Ulrikas öden är så spännande och intressanta. Oj, vilken sympati och önskan om att de ska få det bättre i Amerika jag har! Jag känner även att jag har mycke gemensamt med Robert...


Och vilket mod de hade. De har visserligen hört berättelser om hur bra de kommer att få det i Amerika, men ingen som de kan prata med som kan gå på ed om att det de hör verkligen är sant. Och vilken otrolig tur de har att människor inte utnyttjar dem eller lurar dem mer än vad de verkligen gör!


Det gör ont att höra om alla fjanterier om gud och kyrkan. Här är väl ett av de största stegen vi har tagit sedan utvandrarnas tid, att inte sätta vår lit till gud i alla svåra situationer som kan hända. Jag blir så arg när Danjel börjar ifrågasätta sin frus tro och övertygelse när hon drabbas av sjösjuka på färden med Charlotta. Och även "övertygelsen" han har att de som utvalda av gud kommer att kunna tala flytande engelska vid framkomsten. Huvaligen, säger jag bara, hur människor kunde sätta sig över andra i guds namn på den här tiden.


I dagens Sverige med alla flyktingar som kommer hit från krig och umbäranden känns den här romanen aktuellare än någonsin. Människor som kommer hit med en tro att det ska vara på ett visst sätt och får löften eller bilder uppmålade om hur underbart de kommer få det i Sverige, blir antagligen väldigt förvånade och besvikna på vad som verkligen möter dem. Trångboddhet, svårt att få veta om de kommer att få stanna och om de kan få lära sig språket och kunna få ett eget hem och en möjlighet att försörja sig. Och då hade Karl-Oskar och hans medresenärer en annan situation då de kom till ett land som inte var bebott, medans dagens flyktingar kommer till länder som om de inte är överbefolkade, så råder brist på boende och en hög arbetslöshet och en (hemsk) hög del människor som är främlingsfientliga och tycker att de inte ska komma till Sverige och snylta...


Utvandrarna är en bok som jag tycker att alla ska läsa! Den är fantastisk, fängslande och personskildringen är så intressant! Jag känner så med alla de svenska utvandrarna!

Det är en litet märklig känsla att läsa boken efter man har sett filmen. Jag ser Max von Sydow, Liv Ullman och Allan Edwall framför mig när de pratas om dem i boken. Men det kanske inte är så märkligt.

Men lite lustigt är det att Karl-Oskar i boken ska vara endast 27 år gammal, medans jag tyckte att Max von Sydow (i mitt minne) var urgammal i filmen...


Uppläsaren Per Sjöstrand kändes först som trist, men det lossnade snart för mig och jag tycker att han är fantastisk! Dialogen läses på sjungande småländska och det gör jättemycket för upplevelsen i läsandet. Det enda jag skulle kunna klaga på är att sjömannen på Charlotta som ska vara finländare mer låter som en dalmas än en finne.


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus. 



Ovido - Quiz & Flashcards