Alla inlägg den 9 januari 2016

Av bockeriorat - 9 januari 2016 16:13

 

Vita bergens barn - Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 15h 39 min

Del 3 i Fogelströms Barnserie


Håkan Rapp är nu i 50-års åldern och har efter sina arbeten  dels som soldat och dels som sjukvårdare ytterligare en gång bytt yrkesbana och arbetar numera som förrådsförvalatre inom flottan.

Han hade nog inte trott att han skulle få möjlighet att gifta sig och skaffa familj när han uppnått den här höga åldern, men han och Charlotte Lilja gifter sig och får barn, till bådas stora glädje.


Charlotte får arbeta som ansvarig för maten på den nya ångfartyget Yngve Frey som kör passagerartrafik mellan Stockholm och Mariefred. Håkan tycker att det känns lite riskabelt att hon ska åka på den nymodiga båten.


Malin har haft ett tufft liv som ensamstående mamma och känner sig bitter på livet. Hon kanske ångrar sig en smula att hon inte gifte sig med Håkan när hon väntade sitt barn, utan "bara" erbjöd Håkan att bli dottern, Lisas, gudfar.

Malin får slita hårt och använder sig av alkohol för att komma ifrån vardagliga bekymmer och svårigheter. 


I den här boken drabbas Stockholm svårt av koleran igen och vi får höra om hur sjukdomen utvecklas sprids och att det snabba och fruktansvärt plågsamma förloppet från smittad till döden (även om ett fåtal smittade överlevde) medförde att det fick anläggas speciella gravplatser för att göra sig av med det stora antalet döda under kort tid.


Intressant var det även att höra om skillnaderna i klass häremellan. Riksdagsmännen ville lagstifta att de smittade måste ta sig från hemmet till sjukhuset för att begränsa smittspridningen, men de rika och lite "finare" människorna fann det så svårt att vara på samma sjukhus som "pöbeln", trots att de i förekommande fall skulle vara svårt sjuka, att de lagstiftande fick ändra lite på ordalydelsen så att inte det fina folket skulle "drabbas"


I den föregående romanen var det mycket prat om krig och händelser i Europa, men i den här är handlingen tillbaka till Stockholm och, precis som jag gillar, är det det vardagliga livet och samtiden i densamma som skildras.


Det berättas mycket om kyrkans inflytande på människor och att allt fler väljer att inte gifta sig med varandra. Det var nu som Carl Jonas Love Almqvists Det går an kom ut, som handlar just om detta att man och kvinna lever tillsammans utan att vara gifta.


Som lärare tycker jag att det är väldigt intressant att höra om skolväsendet. I den här boken får vi exempel på hur ett finare internat i engelsk stil, etablerad på Barnängen. Mycket går bra, men det är även en hel del som inte riktigt fungerar. 


Flickor börjar få möjlighet att gå i skolan och så även fattiga arbetarbarn, även om det inte blir någon allmän skola ännu, utan många fattiga barn får arbeta för att kunna bidra med pengar till hemmet. D

Det är utantillärning som är viktig och speciells Luthers katekes. De elever som inte lär sig det de ska kan straffas med slag och stryk, men även med att få bära skyltar runt halsen med ledord som skam och dum.


De rika i Stockholm får det allt svårare och kan inte de anställa människor, får så klart även de fattiga det svårare.


På ett mycket snyggt sätt knyter Fogelström ihop karaktärerna i Barnserien med karaktärerna i Stadserien i och med den här boken. Jag är liiite sugen på att lyssna på de följande igen, men jag ska nog vänta lite med det. 


Då var alla böckerna i Fogelströms fina serier avslutade och det är sorgtligt. Jag ÄLSKAR de här böckerna, de är så intressanta och skrivna med ett så otroligt fint språk.  Karaktärerna är så härliga och genuina. Men jag blev lite bestört över hur två av hans huvudpersoner får sluta sina dagar i den här romanen. Det var sorgligt att höra att de fick sådana jobbiga slut!

Samtidigt som historierna om de "vanliga" människorna är intressant får man också en stor dos historia med på köpet och även höra om hur det hände och hur de drabbade/ gynnade människorna som då levde.


Alla bör läsa Per Anders Fogelströms böcker för att ta del om hur våra förfäder hade det och även för att kanske uppskatta vår samtid (i alla fall delar av den) bättre. Vi ska till mångt och mycket vara så oändligt tacksamma över att vi lever nu och inte då. Trångboddheten, smutsen, smittorna, brandrisken, fattigdomen, superiet, sättet att bahandla kvinnor och tjänstefolk osv. Listan kan göras oändligt lång.


Helge Skoog läser alla Fogelströms böcker och gör det på ett lysande sätt!


Lyssna på storytel, adlibris mondo eller bokus

Läs på; .bokus 


Ovido - Quiz & Flashcards