Alla inlägg under november 2015

Av bockeriorat - 8 november 2015 16:53

 

I sanningens namn - Viveca Sten

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Lyssningstid: 12h 35min

Del 8 i Sandhamnsdeckarna


Nora Linde står i begrepp att starta den största rättegången i sin karriär som åklagare på Ekobrottsmyndigheten. Fallet har att göra med att en stor summa har förskingrats från ett företag, vilket gjorde att företaget gick i konkurs. 

Nora vet att om hon gör bra ifrån sig i fallet så kommer hon att ha en stor chans att avancera i karriären.


Huvudvittnet i Noras rättegång har en son, Benjamin, som, mot sin vilja, ska åka på seglarläger på Sandhamn. Benjamin tillhör de allra minsta barnen på seglarlägret och många av de större barnen där mobbar honom och gör vistelsen där till en plåga.


En dag försvinner ett utav barnen från seglarlägret och poliskommissarie Thomas Andreasson kopplas in för att försöka finna det försvunna barnet. 

Thomas har en tuff period i livet, där hans fru Pernilla har bytt jobb och är borta väldigt mycket i arbetet och Thomas får dra ett stort lass i familjelivet.


Nora och Henrik är på ett mer harmoniskt plan i sitt privatliv, då de ska gifta sig på midsommarafton om bara några dagar. Men kommer det verkligen att bli så?


Det här är den åttonde delen i serien om Sandhamn och jag har läst de övriga sju ganska nyligen. Jag tycker om dem, de är mysiga och spännande. Karaktärerna är intressanta och man vill att det ska gå bra för dem.

De känns även mänskliga, inte schablonakriga som ibland kan vara fallet.


Har du läst de övriga böckerna och gillat dem är detta ett måste. Ett mysigt tidsfördriv en regnig helg i november och man kan drömma sig bort till midsommartiden när sommaren är på intågande istället. 


Nu var det ett tag sen jag lyssnade på en bok som läses av Katarina Ewerlöf, men här är hon tillbaka och levererar!


Lyssna på storytel, adlibris mondo eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus





Av bockeriorat - 5 november 2015 20:34

 

 

Den som glömmer - Arnaldur Indridasson

Uppläsare: Pale Olofsson

Lyssningstid: 13h 47 min

Del 12 i serien om Erlendur Sveinsson


En ung kvinna har sökt sig till en av Islands varma källor efter rekommendationer om att det ska lindra hennes besvär av sjukdomen psoriasis. 

Platsen är mycket avskild och hon brukar få vara ifred när hon tar sig ett dopp där. Men när hon ser en sko flyta i vattnet blir hon irriterad över människor som slänger saker där de inte ska vara. När hon ska ta tag i skon för att sedan slänga den på rätt ställe, märker hon dock att skon faktiskt sitter kvar på sin ägares fot och får en chock när hon märker liket i källan.


Den döde personen visar sig ha skador som tyder på att han har fallit från en hög höjd. I närheten av likfyndet finns en amerikansk militärbas och där börjar Erlendur söka efter den skyldige, tillsammans med sin kollega Marion Briem.

Det visar sig att mycket skumma saker pågår kring militärbasen, här går det att få tag i allting som man kan önska sig från det stora landet i väster, det finns även en biograf och en klubb. Men är det så att det finns några svar kring den döde mannen där?


I sitt sökande efter mördaren kommer Erlendur och Marion i kontakt med ett gammalt fall, då en ung kvinna försvann spårlöst och sedan dess inte hittats eller hörts av. Har de båda fallen någonting med varandra att göra?


I den här boken är Erlendur 32 år, har precis börjat att jobba tillsammans med Marion och han är nyskild.


Här kommer äntligen fortsättningen i serien om Erlendur Sveinsson ut som talbok på storytel, efter att ha haft ett releasedatum som hela tiden skjutits fram under ungefär en månads tid. Det har varit sååå frustrerande att vecka efter vecka gå och längta efter att lyssna på den, men när datumet väl har kommit, har det skjutits fram en vecka eller två. Jag önskar att storytel hade ett annat sätt att annonsera sina släpp, så att man hade större insyn och istället för att bli väldigt besviken gång på gång. Jag har inte varit med om det så mycket tidigare, men den här hösten har det varit extremt många av mina mest efterlängtade böcker som ideligen har senarelagts; Klas Ingessons bok, Marie Fredrikssons bok, den här om Erlendur och nu idag har Martina Haags bok Det är något som inte stämmer ytterligare försenats, efter att ha varit utlovad att bli släppt under ungefär en månads tid. Väldigt irriterande!


Precis som i de övriga böckerna i serien är dessa böcker skrivna i ett lite makligare tempo än övriga deckare som är populära nu för tiden. Därför tycker jag att den passar så himla bra i Pale Olofssons uppläsning, med hans sträva, korthuggna men samtidigt behagliga stämma. A perfect match!


Jag gillar verkligen Arnaldur Indridassons böcker och det som jag ofta fastnar för är miljöbeskrivningarna som alltid får mig att vilja besöka Island. Det är den ganska speciella skildrandet av vad personerna äter. Vad sägs om jäst fisk med smält fett, som Erlendur erkänner att han ofta äter i den här boken. Även namnen på de olika karaktärerna är spännande och fantasikittlande. Topp tre i namnväg får i den här boken vara; Mensalder, Svava och Dagbjört.


Jag vet att många har svårt för de här böckerna eftersom att de är ganska så annorlunda, men jag tipsar ändå om dem. Ge böckerna ett försök, men läs dem från början:


Glasbruket

Kvinna i grönt

Änglarösten

Mannen i sjön

Vinterstaden

Frostnätter

Mörka strömmar

Svart himmel

Den kalla elden

Den stora matchen

Nätter i Reykjavik



Lyssna på storytel, adlibris mondo, bokus.


Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 4 november 2015 21:12

 

Det är bara lite cancer - Klas Ingesson och Henrik Ekblom Ystén

Uppläsare: Christian Fex

Lyssningstid: 6h 43 min


I samband med årsdagen av Klas Ingessons bortgång släpptes hans självbiografi på storytel. Jag hade sett fram emot att läsa den ända sedan den kom!


Det var så tungt förra året när beskedet kom om Klas Ingessons bortgång. Det kom precis i tiden med att Amanda Jensen släppte sin tolkning av När vi gräver guld i U.S.A - When we dig for gold in the U.S.A och det gjorde det hela ännu sorgligare. Även för mig, som inte är ett jättefan av fotboll, men som minns oerhört väl den varma sommaren -94 när hela Sverige fick uppleva fotbollslandslagets enorma framgång i VM i U.S.A och det spektakulära firandet av bronset i Rålambshovsparken i Stockholm, kändes det ändå som om att Klas Ingesson var en riktig ikon. En man som alltid kämpade och slet och som gjorde sitt bästa. Och i den här boken får man en lite annan syn på honom och hans liv.


I den här boken får vi veta mycket om hans bakgrund, att han enligt sig själv, alltid gillat fotboll, men som inte hade tillräckligt med potential för att bli superbra, utan fick se till att träna mycket mer än alla andra och på ren vilja och kämpaglöd tagit sig till de stora lagen i europa och fram till det svenska landslaget.


När han fick kontrakt med IFK Göteborg fick han samtidigt ett arbete så att han skulle kunna försörja sig och han arbetade som skogshuggare. Ett smeknamn - skogshuggaren- som han många gånger under karriären tyckte var lite förnedrande och fördummande, men som han till slut gjorde upp med och såg det som en hederstitei. Och när karriären var över slog han sig ned i sina hemtrakter och ägnade sig åt just skogsbruk och jakt, som var en av hans andra stora passioner i livet, vid sidan om fotbollen.


Det jag kommer ihåg om just Klas Ingesson från VM var att han var en riktig kämpe som arbetade och slet, så det kom som en överraskning när han berättar om att han under hela VM drogs med elaka kritiker som sågade honom och hans insats i spelet. Det var inte så jag mindes det.


Vidare berättar Ingesson om kamratskapet med fler av de kända svenska spelarna, livet som spelare i italinska lag som är starkt präglade av krav från maffian på orten och om att vid en ung ålder få det fruktansvärda beskedet att man drabbats av en elakartad benmärgscancer. Att gå från att ha varit urstark och en riktig slitvarg till att inte varken orka eller kunna göra de mest grundläggande sakerna i vardagen beskrivs samt känslorna och tankarna kring detta. Att hela tiden utmålas som stark och som en riktig kämpe - ska någon klara det så är det Klabbe, som ofta kändes som en jobbig förväntan. Och den stora ångesten om att veta att man inte kommer att se sina barn bli vuxna och skaffa barn och leva i vetskapen att man kommer att lämna sin livskamrat sedan många år fastän man ingenting hellre vill än att leva.


Det här är en mycket stark bok som såklart väcker många tankar och funderingar, speciellt ett önskemål om att kunna leva mer i nuet och att kunna uppskatta hur lyckligt lottad man är som, peppar peppar, får leva och ha hälsan i behpll, istället för att fokusera på det som man inte har.


Jag rekommenderar verkligen alla som minns Klas Ingesson som den store fotbollsspelare han var att läsa den här boken för att få veta lite mer om vem han var när han inte spelade fotboll. 


Uppläsaren Christian Fex fungerade mycket bra!


Lyssna på; storytel, adlibris mondo eller bokus.

Läs på adlibris ellet bokus.


Ovido - Quiz & Flashcards