Alla inlägg under februari 2015

Av bockeriorat - 15 februari 2015 13:57

 


Den som väntar - Kristin Emilsson

(fortsättningen på Äta kakan och ha den kvar.)

 

I den tidigare boken gav sig Amanda iväg från sin familj för att jobba utomlands - när hon i själva verket skaffade en egen, hemlig lägenhet i Stockholm.

Hon träffar en hel del nya vänner och en ung älskare.

I slutet undrade man en hel del om de "hemligheter" som hon fortfarande behöll, när hon återgick till att leva med sina man och deras barn.

 

I den här boken har det blivit dags för Erik, Amandas man, att fylla 50 år. Eriks dotter sedan ett tidigare förhållande, Elin, har tillsammans med Amanda fixat en storslagen fest för att fira födelsedagen.

Under taxiresan till festen råkar Amanda glömma att ge tillbaka Eriks telefon. Under kvällen blir hon både ledsen och upprörd när hon, på mobilen, kan läsa att han får flirtiga sms från sin före detta älskarinna.

 

Amanda vet inte hur hon ska bete sig efter sin upptäckt. Så när hon av en vän blir medbjuden att få åka till Bokmässan i Göteborg tvekar hon inte en sekund. Med sig i bagaget tar hon manuset som hon har skrivit om sin flykt från familjen, som egentligen trodde att hon jobbade utomlands.

Återigen lämnar hon familjen och återigen gör hon det utan att på något sätt prata med sin man om deras problem eller det som hon har fått reda på.

 

Jag blev riktigt besviken på den här uppföljaren. I slutet av förra boken lämnas man med en cliffhanger, men den fick man inte reda på i fortsättningen. Däremot verkar det som att det är på gång att eftersökas om man möjligen ska få svaret någon gång i framtiden. Kanske i en tredje, fjärde eller femte bok?

 

Amanda verkar inte har lärt sig någonting av sitt förra misstag att lämna familjen och lägga lögnerna på hög. Hon återupprepar allting en gång till, även om lögnerna inte är de samma och personen som hon har en flirt med inte heller är den samma.

Återigen velar hon; ska hon stanna i sitt förhållande, eller ska hon inte stanna kvar i förhållandet?

 

Note to self: Läs inte en (eventuell) uppföljare, det finns så många andra bra böcker att lägga tiden på istället.

 

Uppläsare: Maria Lyckow. Är en duktig uppläsare med en behaglig röst. 

 

 

Av bockeriorat - 11 februari 2015 21:02

 

Garnethill - Denise Mina


Maureen O'Donell har börjat misstänka att någonting inte står rätt till med sin pojkvän. Hon begär därför ut hans personbevis och konstaterar således att han är gift med en annan kvinna. Detta blir spiken i kistan för deras förhållande och Maureen beslutar sig för att gå ut att fira att hon äntligen har tagit beslutet att avsluta förhållandet.

När hon vaknar upp på morgonen efter, sliten och bakfull hittar hon till sin fruktansvärda förvåning sin pojkvän fastbunden och med halsen avskuren i sin lägenhet. 

Det finns bevis som tyder på att hon är den skyldiga och all alkohol som dracks kvällen innan kanske orsakade minnesluckor hos henne. Är hon skyldig?


Maureen har haft en jobbig uppväxt med en alkoholiserad mor och en far som utnyttjat henne sexuellt. Dock vägrar hennes mor och syster tro på att hon talar sanning om övergreppen. Det är bara hennes bror, knarklangaren Liam som tror på hennes ord.


Maureen har även en historia av att vara intagen på mentalsjukhus och sammanbrott. Hon själv känner att det ligger henne i fatet, polisen och hennes familj vill inte tro på henne pga hennes sjukdomshistoria.


Romanen utspelas i Glasgow och har ett väldigt annorlunda persongalleri. Det är många tragedier och trasiga människors historier som skildras.


Jag tycker att det var svårt att gripas av den här deckaren. Jag tycker att det var lite rörigt med alla namn och även att jag hade lite svårt för uppläsaren. Hon fångade mig inte heller.


Den här boken är den första inen trilogi, men jag känner mig intensupertaggad på att läsa de resterande verken, tycärr.


Uppläsare: Viktoria Flodström. Hon har en behaglig röst, men kanske alltför behaglig, så att jag kopplade bort henne. Tycker inte att hon lyckades få mig engagerad i boken.

Av bockeriorat - 8 februari 2015 09:30

 


Kvinnan på stranden - Margit Sandemo

Del 34 i Sagan om Isfolket


I den yngsta generationen av Isfolksbarn har det inte fötts något drabbat barn. 

Däremot misstänker man starkt att kvinnan som Vanja Lind av Isfolket träffade på en strand och som tog sitt liv för att hon hade råkat i olycka, bar på ett drabbat barn.

Därför måste Isfolksättlingen André Brink ge sig ut på en släktforskningsresa för att bena ut släktskap och om det finns fler Isfolksättlingar som de inte känner till.

Christer Grip, pojken som försvann för länge. länge sen, kan han vara anfader till denna okända del av Isfolket?


Under sina utfrågningar kommer André i kontakt med Nette som hjälper honom både med sökning och ekonomiskt. Han träffar även den oslipade kvinnosakskvinnan Mali.


Ibland sviker minnet. Jag mindes denna bok som en spännande historia, men så kände jag inte vid den här läsningen. Boken består mycket av skildringar av ett litterärt verk som André läser och är lite så där trist.


Däremot är personerna mysiga och intressanta. Och intrigen om just Isolket och hur det utvecklas för dem är alltid intressant. 


Uppläsare: Julia Dufvenius. 


Lyssna på storytel


Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 5 februari 2015 19:31

 


Fyren mellan haven - M.L Stedman


Isabel och Tom Sherbourne är lyckliga och förväntansfulla när de som nygifta reser ut till Janus Island, en liten ö vid Australiens kust, där de ska leva ensamma som fytvaktare, helt isolerade på en enslig liten ö.


Tom har klarat sig med livet i behåll efter första världskriget, men med en mängd jobbiga minnen i bagaget samt vetskapen om att han hade tagit livet av många unga män och genom det även förstört flera familjers lycka.


Isabel är mycket yngre än sin man, men tvekar inte att hennes liv som fyrvaktar hustru kommer att bli lyckligt, trots att hon inte kommer att kunna få någon landpermission förrän om tre år och endast få förnödenheter sända med båt var tredje månad.


Till en början blir livet så där lyckligt som de båda har hoppats på. Men vart efter tiden går ändras livet. Längtan och väntan på ett eget barn förbyts till stor sorg i och med att Isabel genomgår missfall efter missfall. 

Efter ett tredje och sent missfall är Isabel nedbruten av sorg. Kanske är det därför inte så konstigt att hon ser det som en välsignelse från gud när det bara en kort tid senare flyter i land en liten båt med en död man och ett högt gråtande barn?  Funderingar på om att det kanske finns en orolig biologisk mamma någonstans där ute skjuter Isabel undan och förtränger. Barnet som de fått till sig kan ju göra så att hon och Tom äntligen kan börja njuta av ett familjeliv med barn. 


Den här romanen handlar mycket om rätt eller fel. Är det allitd lika lätt att veta vad som är just rätt eller fel? Kan man göra fel fast det ändå blir rätt? Kan och bör man rätta till det man gjort fel?


Frågorna och svängningarna är många i den här romanen. Man får se saker ur olika perspektiv och ändrar sympati både en och två gånger.


Som förälder är detta i mitt tycke ett mycket jobbigt tema. Att kärleken till ett barn kan vara så stark att man är villig att göra vad som helst för det är lätt att förstå. Och även hur (gud förbjude) livet skulle slås i spillror om man 

förlorade barnet. 


Jag tycker att det var jobbigt, jobbigt, jobbigt att lyssna på det här. Ömsom rädd för vad som skulle hända, ömsom nyfiken. Till slut tycker jag dock att intrigen knyts ihop på ett ok sätt, men vägen dit där lång och snårig.

Hittills den bok som jag tyckt har varit hemskast att lyssna på. Och inte alls för att den var dålig utan för att temat påverkade mig så starkt.


Uppläsare: Anna Maria Käll- Som alltid väldigt bra!


Av bockeriorat - 2 februari 2015 10:53

 


Nattens demon- Margit Sandemo


Del 33 i Sagan om Isfolket


Tengel den onde börjar växa sig allt starkare och önskar att kunna få bli väckt ur sin dvala för att kunna härska över hela världen. 

I sina försök till att nästla sig in hos sina ättlingar, som svikit honom och kämpar för det goda istället för det onda, placerar han en spion inne i ättens högborg, Lindallén.

Spionen i detta fall är ett litet demonyngel som ska växa sig stor och kunna svara på Tengels alla frågor, eftersom att ättlingarna verkar växa sig oroväckande starka och även ha en hel del hemligheter för honom.


På Lindallén går dock inte allt som planerat. Vanja, som är sondotter till självaste Lucifer kan faktiskt faktiskt kan se demonen, som hon ger namnet Tamlin.

Till en början är deras relation harmlös, men ju äldre de blir desto mer attraheras de av varandra.


Vanjas släktingar kan inte förstå varför Vanja verkar så underlig och skickar iväg henne till sin mormor för att vila upp sig och för att få ett miljöombyte.


Tamlin som är en nattdemon kan dock passa på att besöka Vanja i hennes drömmar.


Det här är absolut inte en av mina favoriter i serien om Isfolket. 

Det är alldeles för mycket övernaturliga inslag i boken och den är ganska deprimerande.

Den innehåller väldigt mycket erotik, men jag tycker att tom den är lite deprimerande och otrevligt skildrad i den här boken.


Nej, det här får mig att längta mer efter nästa bok- Kvinnan på stranden, som är betydligt mer spännande!


Uppläsare: Julia Dufvenius

Lyssna på storytel


Läs på adlibris eller bokus



Ovido - Quiz & Flashcards