Direktlänk till inlägg 24 oktober 2015

Kärleken till livet Marie Fredriksson - Helena Von Zweigbergk

Av bockeriorat - 24 oktober 2015 15:58

 


Kärleken till livet Marie Fredriksson - Helena Von Zweigbergk

Uppläsare: Helena Von Zweigbergk

Lyssningstid: 6h 21 min


Roxette, Marie Fredriksson och Per Gessle var ett av mina absoluta favoritband när jag var i tioårsåldern och framåt. Jag har otaliga gånger lyssnat på Look Sharp skivan och kan texterna på alla låterna på den skivan, det sitter i ryggmärgen!

På senare tid har jag inte haft så stor koll på vad Marie Fredriksson har jobbat med, men jag kände till att hon har varit svårt sjuk och jag minns att hon sjöng sin underbara Ännu doftar kärlek när Madeleine och Chris O'Neill gifte sig. Men när jag såg att hennes egen berättelse gavs ut på Storytel blev jag mycket glad och lyssnade på den med en gång.


Gun-Marie Fredriksson föddes som yngsta barnet i en familj i Östra Ljungby med tre mycket äldre syskon och en storasyster som var tre år äldre, samtliga begåvade med dubbelnamn. Pappan var musikalisk och spelade och sjöng mycket med sina barn, medan mamman var den som fick sköta om de andra "viktiga" sakerna i familjen. Hon fick arbeta hårtutanför hemmet också, på syltfabrik och familjen hade det ganska knapert. Marie minns mycket fina saker i sin barndom, men när hennes storasyster förolyckas när Marie är sju år förändras allting drastiskt och föräldrarna blir så ledsna att de lägger locket på, de vill inte prata om den bortgångna dottern, pappan vill inte se några bilder, så det blir en mycket ledsam stämning hemma och ingen som kan prata om det som hänt. 


Marie utbildade sig på en folkhögskola efter att han hoppat av ekonomisk linje i gymnasiet. På folkhögskolan förstod hon att det var musik eller teater som hon ville arbeta med och hon vågade ta för sig och visa vad hon kunde. Hon träffade även en hel del musiker som hon samarbetade med. 


När hon samarbetar med Strulpojkarna, som i och med samarbetet får byta namn till Strul, kommer hon i kontakt med Per Gessle och övriga medlemmar i Gyllene Tider som stod på toppen av karriären och Marie och hennes band såg att man kunde slå igenom i Sverige och triggades av det också.


När det väl kom på tal att hon och Per skulle samabeta med Roxette hade Marie slagit igenom ordentligt i Sverige och var mycket omtyckt och Per hade floppat som soloartist efter att Gyllene Tider hade splittrats. Marie avråddes av många att samarbeta med Gessle, men hon gav det ändå en chans. Den första singeln hade Gessle erbjudit Pernilla Wahlgren och hette svarta glas, men hon gillade den inte: 

https://www.youtube.com/watch?v=JXsmbVGmcZ0


I Roxettes version hette låten Neverending love och den blev en hit med en gång i Sverige. 

https://www.youtube.com/watch?v=Nw2ZrRx6cqA


Marie berättar om framgångarna för Roxette och berättar om spelningar, om fans och videoinspelningar. 


Men till den allra största delen handlar den här boken om hur livet ändrades drastiskt efter hennes kollaps 2002 då hon ramlade och slog sig illa pga av den hjärntumör som hon hade drabbats av. 

Hur hon gick från en framgångsrik kvinna som precis skulle ge sig iväg på en spelning med Roxette, ett lyckligt och kärleksfullt familjeliv där hon bodde fint och kunde unna sig av livets goda, till att vara såå sjuk och illa däran att man inte visste om eller hur länge hon skulle överleva, på bara några fjuttiga sekunder.

Marie beskriver ångesten om att vara helt i händerna på andra, inte veta vad som kommer att hända och även att mitt i allt det här vara en firad och igenkänd sångerska, som sjukhuspersonal försökte få låna pengar av, be om autografer och inte minst rapportera om hennes sjukdomstillstånd till pressen. 


Expressen hade stora artiklar om Marie Fredriksson där det stod att hon hade drabbats ännu hårdare av cancer och metastaser och i det närmsta var döende, vilket inte var sant. Vilket trauma och lidande sådana "fakta" måste ha drabbat henne och hennes närmaste. Historien om hur Leif Silbersky behandlade Marie och hennes man Micke Bolyos är mycket obehaglig!


Maries liv har ändrats mycket efter sjukdomen, hon har problem med sitt minne, problem med ett ben,  hade svårt att tala till en början och synen, så många sakerna som hon förut tog som självklarheter har hon nu fått sluta med eller göra på andra sätt.


Hon beskriver många olyckliga stunder och många saker som man bara vill gråta åt och bli arg över att någon enda människa ska behöva utstå, men många stunder är även fina och lyckliga. Den stora, stora kärleken som hon hyser till sin man Micke är tydlig och skildras så varmt och självklart.


Den här boken är mycket gripande att lyssna på. Vilka vändningar det har varit i Marie Fredrikssons liv! Från fattig till oerhört framgångsrik till en stor kris då man inte vet hur länge man kommer att överleva, ångesten för att man inte kan vara den fru och förälder man vill, att man tidigare har varit igenkänd av så gott som alla, till att vara så märkt av sjukdomen att ingen känner igen en, allra minst man själv.

Hon beskriver det komplicerade förhållandet till fansen, då deras kärlek verkligen berör henne, men att så många vill att hon tar sig tid och vill ha något tillbaka gör att det blir tufft att orka och hinna med.


Jag rekommenderar alla att lyssna på den här boken, den är mycket kärleksfull skriven av Helena von Zweigbergk efter pratstunder med Marie och hennes familj, vänner och kollegor. Man förvånas över att Marie Fredriksson trots alla motgångar och alla svårigheter ändå kämpar, sliter och gör det hon älskar och det hon är så duktig på och älskad för.


Helena von Zweigbergk läser själv sin bok på ett behagligt sätt.


Lyssna på: stotytel, adlibris eller bokus

Läs på adlibris eller bokus



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards