Direktlänk till inlägg 19 oktober 2015

Ett vet jag säkert - Oprah Winfrey

Av bockeriorat - 19 oktober 2015 08:13

 

Ett vet jag säkert - Oprah Winfrey

Uppläsare: Marie Richardson

Lyssningstid: 4h 12min


Mediamogulen Oprah Winfrey fick under ett samtal frågan; Vad vet du egentligen helt säkert? Med det tankesättet skrev hon sedan i sitt egen tidning O-Magazine en krönika i varje nummer. I den här boken har Winfrey gått igenom alla dessa krönikor under 14 år och sett hur hennes "sanningar" har hållit i sig och om de har ändrats efter vad tiden har gått.


Det finns en del olika kategorier som jag känner att jag delar in Oprahs sanningar i den här boken:

- Självklara saker som kan vara bra att påminna sig om lite oftare.

- Saker som känns lite väl amerikanska.

- Saker som känns lite väl andliga för att passa in i mitt, icke-religiösa liv.


Varje dag är en möjlighet, behandla andra som du själv vill bli behandlad och var tacksam för de saker du har snarare än bitter över sakerna som du inte har, är exempel på några deviser från den första kategorin. 


Med den här boken vill Oprah Winfrey få oss att tänka efter över våra egna liv och inse att det är vi själva som är våra lyckas smeder och försöka få oss att ta tag i saker istället för att sitta och vänta på att vi plötsligt hux flux ska gå ner tio kilo, bli ivägsvepta av vår drömprins och att en annan person måste komma in i våra liv för att vi ska kunna finna lycka och bli hela, när vi i själva verket mycket väl kan göra det jobbet själva. 


I den här boken får vi ta del av en hel del roliga anekdoter och episoder från Winfreys barndom, men även en del från hennes liv som den mest kända tv-personligheten i världen.

Många av hennes sanningar tar avstamp ifrån det otroliga liv som hon har levt, att gå från fattig till mångmiljardär och där kan det vara svårt att hitta några gemensamma referenspunkter med sitt eget liv. 

Men, självklart kan man tillämpa saker, i en (aningen) mindre skala i sitt eget liv. Men som Winfrey själv säger, har hon omgivit sig med en mängd mycket kompetenta personer som har stor erfarenhet och gedigen utbildning, men trots det har hon ändå inte kunnat ta in allting som de säger förrän hon, på något sätt, nått egen insikt. Lite som med föräldrar som kämpar med att försöka få sina tonåringar att förstå att de inte är odödliga, att de inte kan allting och att deras föräldrar minsann också har varit tonåringar en gång, även om det var länge sedan. Man måste själv drabbas av insikt för att kunna ta till sig sådana här tankar/ råd. 


Många avslöjanden gör Winfrey om sig själv och delar med sig väldigt generöst och visar att hon själv har gjort många misstag och fått lära sig och lära om, gör att det känns mer äkta än om det bara var en massa sanningar staplade ovanpå varandra.


Lättlyssnat och tänkvärt på många sätt, men ingen WOW- eller Aha-känsla.


Jag skulle gärna läsa en bok där Oprah berättar om sina möten med alla spännande möten med de människor som hon har fått träffa i sitt arbete.


Uppläsaren, Marie Richardson är mycket duktig och hennes röst passar bra till den här boken. 


Lyssna på storytel eller bokus. 


Läs på adlibris eller bokus

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards