Direktlänk till inlägg 17 februari 2015

Kriget är slut - Morgan Alling

Av bockeriorat - 17 februari 2015 08:33

 


Kriget är slut - Morgan Alling

 

När boken börjar får vi träffa Morgan som bor tillsammans med sin mamma, lillebror Stefan och mammans nya kille, tillika Stefans pappar.

Mamman vill väl, vill vara en god mamma och är livrädd att soc ska ta hand om hennes två nya barn, eftersom hon tidigare blivit ifråntagen barn.

Men det fungerar inte så bra i praktiken att vara den där omhändertagande mordern. Även om föresatsen är att inte dricka, att inte festa och sen att festen inte ska gå över styr är det alltid det som händer. Det blir bråk, slagsmål och många tårar. Det är svårt att ta hand om barn när man är slagen, bakfull och eländig.


Barnhem och fosterfamiljer får ta över och försöka ge pojkarna en bättre framtid och  Morgan blir en mästare på att känna av omgivningen, att deta vilka svar de vill ha på sina frågor, hur andra vill att han ska vara och hur andra INTE vill att han ska vara. 

Han skaffar sig snabbt och lätt vänner och ofta får han börja om, bryta upp och byta familj eller flytta med den befintliga familjen. 


Allt eftersom Morgan blir äldre börjar han ifrågasätta om allt kanske var hans fel, ville hans mamma egentligen alls ha honom och duger han till någonting alls?


I samband med att Fame blir en populär tv-serie väcks en dröm hos Morgan. Han har alltid roat klasser och omgivning med sin humor, med att ramla roligt, dra roliga skämt och njuta av omgivningens uppskattning, skratt och applåder. Plötsligt förstår han att man kan tjäna pengar på att sjunga, dansa, agera och roa andra människor. Det blir det en stark drivkraft för honom. Han ska bli skådespelare!

Den här boken skildrar starkt en uppväxt som man inte tror att någon har behövt utstå, att man nästan hoppas att det inte är sant, för det är så hemskt. Att inte bli tagen på allvar, att inte VÅGA säga sanningen om hur illa man har det. Och som Alling själv skriver om soc; att de är så lättlurade! 


Trots att det är en obehaglig uppväxt som skildras är den mycket läsvärd, den påminner mycket om Svinalängorna och Mig äger ingen.


Som uppvuxen i "en skyddad verkstad" är det viktigt att läsa, men omöjligt att förstå och sätta sig in i hur illa det kan vara. Och man kan uppskatta sitt eget liv lite mer, för en liten stund.

Läs!


Uppläsare: Författaren själv, vilket gör upplevelsen ännu mer äkta!



www.storytel.se

http://www.bokus.com/bok/9789172322288/kriget-ar-slut/

http://www.adlibris.com/se/bok/kriget-ar-slut-9789172322288


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards