Direktlänk till inlägg 16 februari 2015

Expeditionen min kärlekshistoria - Bea Uusma

Av bockeriorat - 16 februari 2015 09:06

 


Expeditionen min kärlekshistoria - Bea Uusma

 

Salomon August Andre, Knut Fraenkel och Nils Strindberg var de tre besättningsmän som skulle resa med vätgasballong från Svalbard för att sedan landa i Alaska, Kanada eller Ryssland.

Tanken var att de lugnt och stilla skulle resa i ballongen, Örnen, och ta kort och studera Nordpolen ovanfrån.

Dock var det väldigt mycket som gick fel. Ballongen var inte flygduglig på det sätt som de hade hoppats. Ballongens tyg läckte luft och precis vid uppstigandet gick något snett så att besättningen fick kasta barlast och kapa styrlinor. Detta gjorde att de aldrig kunde styra ballongen, utan åkte dit vinden tog dem. Dessutom var de tre expeditionsmedlemmarna aldrig varken rustade eller utbildade för den typen av expedition som Andréexpeditionen utvecklades till. 


Nils Strindberg var nyförlovad med Anna Charlier när expeditionen skulle ge sig av. De vet att det kommer att vara en lång och jobbig tid för dem båda, när de inte kommer att ha möjlighet att träffas. Dock verkar Strindberg under hela tiden för expeditionen vara säker på att de ska ses igen och breven och anteckningarna till Anna få honom att kämpa på och kanske även ingjuta honom mod och hopp om att de ska få återse varandra.


Länge visste man inte vad som hade hänt med expeditionen. Det tog drygt 30 år innan resterna av expeditionen hittades av en slump på Vitön. Förutom kvarlevorna från äventyrarna och lägerrester hittades dagboksanteckningar och osända brev samt fler filmrullar som kunde framkallas. Dock visste man inte vad som hade orsakat männens död.


Anna Charlier glömmer aldrig Nils, trots att hon efter lång tids väntan och efter att Strindberg dödförklaras gifter sig med en annan man.


Bea Uusma läser om Ingenjör Andres expedition och blir i det närmsta besatt av att lösa gåtan med vad som har hänt männen efter att luftballongen kraschade och expeditionen gick fel. Hon gör allt i sin makt för att lösa gåtan; först genom att läsa allt hon kommer över om expeditionen. Men hon tycker inte att någon av de vedertagna förklaringarna på vad som hände känns riktiga. när hon börjar studera till läkare skruvas efterforskningarna upp utterligare ett snäpp, för nu kan hon söka efter sanningen ur ett medicinskt perspektiv.

Uusma fascineras så mycket av kärlekshistorien mellen Strindberg och Charlier att hon kan allting om dem, träffar deras efterlevande och försöker ringa dem på detas gamla telefonnummer.


Det här är en bok som jag rekommenderar till ALLA! Uusma berättar oerhört bra om sin enorma kunskap om detaljerna kring expeditionen och avfärdar dödsteori en efter annan. Och till slut levererar hon sin egen teori. Jag gillar att få höra hennes teori och visst verkar den trolig för att inte säga självklar när Uusma förklarar den!


Jag grips oerhört starkt av den här boken och lyssnar på den i ett enda svep. jag kan inte få nog!


Bea Uusma själv läser sin bok på ett utmärkt vis.


Lyssna på storyteladlibris eller bokus.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards