Direktlänk till inlägg 30 maj 2016

Öster om heden - Viveca Lärn

Av bockeriorat - 30 maj 2016 19:24

 

Öster om Heden - Viveca Lärn

Uppläsare: Viveca Lärn

Lyssningstid: 11h 34min

Del 1 i Göteborgsromanerna

 


I Göteborgsområdet Öster om Heden ligger ett lägenhetshus där det bor en brokig skara människor:


Tobakshandlarna och tillika bröderna Holger och Åke som bott i sin lägenhet i hela sitt liv och som fortfarande delar sovrum trots att de numera är över 60 år gamla.


Den gamla prostfrun Karin som har en vuxen son Martin som är författare och vars debutroman Apfull i rymden såldes i 500 exemplar och fick två fina recensioner i ledande tidningar.


Samantha Holkfjäll har fotvårdssalongen Fina fötter och är gift med sin mer än 20 år äldre och stenrike make Roger Holkfjäll. Livet har på senare tid ändrat sig enormt mycket i och med att Roger har haft en stroke. Samantha trivs inte i relationen utan flirtar med andra, gärna i husets tvättstuga.


Det strävsamma lärarparet Margareta och Axel, där hon tror att hon har svaret på i stort sätt allting och han lägger ned mycket kraft och tid på att motionera.


Många av hyresgästerna har ett komplicerat förhållande till alkohol.


När de går och vinner storkovan på Postkodsmiljonären passar de på att tillsammans göra en drömresa till Kenya för att åka på en safari.


Under resan får deltagarna, i en bildungsromanaanda, lära sig en hel del om världen, livet, varandra och inte minst sig själva. 


Gillar du Viveca Lärns tidigare romaner, rekommenderar jag den här boken. Mycket är sig likt; det finns många roliga och väldigt udda karaktärer som beter sig på ett märkligt sätt rent allmänt och i synnerhet mot varandra.


Jag tycker att jag känner igen många av karaktärerna i tidigare böcker; Margareta påminner mycket om Saltöns Emily Schenker, Samantha är en hybrid av Johanna och Fabrikör Månssons unga hustru Kristina. Och yrket tobakshandlare återkommer här såväl som i Saltöns Blomgren.


Det här är en lättsmält historia, men samtidigt många tunga detaljer i människornas liv som skildras med Viveca Lärns väldigt humoristiska språk. Jag gillade det här och är sugen på att läsa vidare, inte minst med tanke på att hon i kommande böcker av serien sammanför dessa karaktärer med Saltöns.


Det är alltid roligt när författare själva läser sina böcker och Viveca Lärn gör det bra!

Lyssna på storytel, adlibris eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards