Direktlänk till inlägg 18 december 2015

Krigens barn - Per Anders Fogelström

Av bockeriorat - 18 december 2015 10:28

 

 

 

Krigens barn- Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 17h 46 min

Del 2 i Fogelströms Barnserie


Den storvuxne drängen Håkan lever ett tungt liv för herr Carl Gustaf Apiarie på Barnängen och i sin stora hunger tar han sig friheten att äta utav grisarnas mat för att stilla hungern något. När Apiarie kommer på honom med detta blir Håkan genast av med arbetet och så illa slagen att han tar till flykten.

Han får hjälp av Sofia Krohn - som tillbringade tid i tukthus i den föregående romanen, som plåstrar om honom och ger honom tips om vad han ska ta vägen. Han måste ha sig ett jobb, dagdrivare straffas och ett nytt jobb kan han inte få eftersom att han blivit avskedad efter att ha stulit. Den enda utvägen hon  och  även Håkan ser, är att ta värvning i armén under kung Gustav III. Och med sitt piskade och slagna yttre, blir han utnämnd till soldat Rapp och får därmed uppleva fasansfulla saker i de krig som Sverige utkämpar.


Men Håkan har även en talang för sjukvård och har fått lära sig en del av kvinnorna i släkten om naturläkemedel och kurer och han arbeta med fältskär David Drake inom sjukvården istället för att vara ute på stridsfälten.


Sofias man Nils och hennes båda söner Johannes och Per får jobba inom flottan och många utav dem drabbas oerhört av kriget.


Sofias dotter Malin får erfara hur man blev behandlad som blivande mor utanför äktenskapet.


Precis som titeln antyder handlar den här boken väldigt mycket om krigen som Sverige var med och kämpade i vid slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Många slag redogörs för och vi höra hur den franska revolutionen bröt ut, vad som hände efteråt och hur tidens tankar och åsikter drabbade och oroade den svenska kungen och adeln.

Vi får veta hur Sverige försökte hålla sig väl med de stora krigsmakterna, hur hårt härerna drabbas av de bodiga slagen och svåra sjukdomar som bryter ut bland mannarna. 

Vi får även höra om de stora framgångarna som Napoleon Bonaparte gör i sitt krigförande ute i Europa och hur det går för honom till slut. 


Som de tidigare böckerna av Per Anders Fogelström blandas historierna om "de vanliga" människorna och deras vardag med skildringar av det "stora" som händer ute i världen. Det är mycket spännande att ta del av hur de olika slagen och krigen påverkar människorna och samhället här hemma. Det blir mycket mer förståeligt, greppbart och på riktigt  att höra historien skildrad i deras samtid och ur folkets synvinkel än att läsa fakta i en historiebok.


Fogelströms språk är så vackert och enkelt, precis som i de tidigare böckerna. Författaren är inte rädd för att skildra det svåra, jobbiga, otäcka och rentav äckliga, samtidigt som att människorna som får genomlida allt detta även får vara med om lycka, kärlek och glädje emellanåt, trots den stora armod de levde i.


Jag tycker om den här boken, precis som jag har tyckt om de övriga av Fogelströms böcker, men här tyckte jag att det blev för mycket med alla krig och historiska skildringar. Jag gillar när det handlar mer om de vanliga människorna, främst när det handlar om kvinnornas liv.


Det här är den näst sista boken i Barn serien, den allra sista heter Vita bergens barn och den ska jagavvakta lite med innan jag sätter tänderna i. Det är tråkigt att det bara är en enda bok kvar i Fogelströms serier nu...


Helge Skoog läser även denna bok mästerligt!


Lyssna på; storytel, adlibris mondo eller bokus

Läs på; bokus

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards